На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Маємо надію закінчити цей рік на рівні минулого, 2023 також плануємо без зростання"– співзасновник Uklon


27.12.2022 

Ексклюзивне інтерв’ю з операційним директором та співзасновником сервісу Uklon Сергієм Смусем.

– Щодо відносин з державою: чи є зараз щось, що вас напружує? Чи у воєнний час ситуація з регулюванням ринку вас цілком влаштовує?

Війна – це гроші, вона знищила чи загальмувала цілі сектори економіки, відповідно той бізнес, який вижив, має викладатись на повну аби закрити собою потреби воюючої країни. Слід шукати нові можливості та гроші! Гроші для людей, гроші для бюджету, гроші для волонтерів. Бізнес який це робить – реально на боці держави, а держава відповідно буде на боці такого бізнесу.

Ми компанія українська і патріотична, тому шукаємо гроші і в Україні, і закордоном, аби і далі бути лідером у галузі та волонтерити так, я можуть тільки українці. Вже багато років ми працюємо над тим, щоб якось врегулювати ринок. Є багато різних робочих груп, з якими співпрацюємо, є багато експертів, багато юристів, які з цим працюють і з нашої сторони, і зі сторони держави. Але чомусь дуже важко вийти на якусь реальну модель.

Ми це робимо тому, що прозоре та незмінне регулювання, рівні умови всіх учасників ринку – це те, що необхідно для стабільного бізнесу як наш. Відповідно ми розробляли та пропонували уряду різні моделі роботи.

Була пропозиція зробити водіям ліцензування у вигляді патенту ("токену") – до речі, ми її підтримували. Драйвер купує "токен" за приблизною ціною десь біля $100-150, і отримує ліцензію на весь рік. При цьому драйвер повинен буде раз на півроку проходити медичне обстеження, технічний огляд авто і мати страховку (при цьому страховку він може придбати як самостійно, так і за рахунок компанії). Доречі, в нашій компанії вже як шість років є страхування життя й здоров’я пасажира та водія. Всі наші партнери та користувачі автоматично страхуються під час поїздки. Страхування починає діяти з моменту, коли розпочалася поїздка.

На відміну від патенту, за чинним законодавством та і у багатьох нових законопроектах, зазначено, що водії повинні бути зареєстровані як фізичні особи– підприємці (ФОП), але водії-ФОПи – це "старий головний біль". Відкрити ФОП не складно, але ведення звітності, сплата податків, ризики штрафів та взагалі комунікація з податковою нікому, наскільки ми розуміємо, водіям не подобається. Частково це так, бо механізми досі потребують удосконалення, частково вдається в знаки негативний досвід минулих років, коли зловживання у державних органах, як стереотип, міцно засів у головах українських громадян. Змінити ситуацію може тільки новий позитивний досвід, а це станеться лише з часом і то за умови реальних змін в роботі фіскальних органів.

Окреме питання розмір податків. Коли дізнаєшся, що в тому ж Узбекистані взагалі річна ліцензія на надання послуг із перевезення коштує приблизно $50 і все – виникає дуже багато приводів замислитися, чому ж в Україні так не можна. Зараз почали розглядати інші варіанти на кшталт спрощеної системи, коли ти – мабуть і ФОП, але – і не ФОП... Але, якщо чесно, у нас немає досі розуміння чи буде воно працювати, і як саме буде. Ще раз наголошу, що для нашої компанії, було б набагато легше працювати на ринку максимально в прозорих умовах, в тому числі у питанні водіїв, і в однакових умовах з конкурентами, тому що ми працюємо повністю в рамках українського законодавства.

Автор:  Дар Грищенко
Источник:  Iнтерфакс-Україна
URL интервью:  https://interfax.com.ua/news/interview/880815.html

«« Вернуться на первую страницу раздела