На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

"Страховий ринок перебуває у жорсткій кризі": страховики не поділяють оптимізм НБУ


05.04.2023 

Страховики завершили IV квартал із незначним збитком, проте загалом 2022 рік був для них досить прибутковим. Про це йдеться в огляді небанківського фінсектора, який опублікував регулятор цього ринку — НБУ. The Page попросив прокоментувати дані та висновки Нацбанку керівника галузевої асоціації страховиків.

Як учасники страховики оцінюють статистику та регуляторну політику НБУ

Дані НБУ представлені не в порівнянні показниках, тобто з урахуванням зміни курсу гривні та інфляції, тому вони виглядають набагато оптимістичнішими, ніж є в реальності, зазначив Вячеслав Черняховський, генеральний директор асоціації "Страховий бізнес". Він додав, що після передачі наглядових функцій Нацбанку обсяг аналітичної інформації, що публікується, став меншим, ніж був при колишньому регуляторі — Нацкомфінпослуг.

Стан ринку страхування в Україні виглядає так:

"Ці цифри свідчать про те, що страховий ринок перебуває у жорсткій кризі, спричиненій як війною, так і регуляторною політикою", — вважає Черняховський.

За неповні три роки нагляду НБУ з ринку пішла майже половина страхових компаній. Зокрема, на початку 2022 року було 155 компаній, а до кінця року залишилося 126.

"Загалом НБУ зараз проводить регуляторну політику, яка могла б бути прийнятною у мирні часи, але під час війни вона болісно б’є по ринку", – зазначає експерт. За останні півроку відкликано або призупинено ліцензії компаній, які забезпечували 10% заробітної плати та податкових відрахувань всього страхового ринку. Йдеться про суму близько 500 млн грн.

Приводом для санкцій була так звана непрозора структура власності, але не пропонувалися механізми, як унеможливити вплив "сумнівних" власників на компанію.

"НБУ, враховуючи нинішню ситуацію, слід би сконцентруватися не лише на посиленні регуляторних вимог, а й на системному розвитку та підтримці ринку, пом’якшенні нормативних вимог на період воєнного часу", — вважає Черняховський.

Кількість надавачів фінансових послуг

Як НБУ оцінює стан ринку страхування в Україні

У 2022 році ринок зростав нерівномірно, а обсяги послуг залишалися набагато меншими за довоєнні. За IV квартал обсяг активів страховиків життя збільшився на 3%, а за весь 2022 рік – на 18%. Активи компаній, що займаються ризиковими видами страхування, дещо зменшилися протягом кварталу, проте зросли на 6% загалом за рік. Протягом року ринок залишила одна компанія страхування життя та 26 ризикових страховиків.

Структура активів фінансового сектору, млрд грн.

У 2022 році обсяги премій зі страхування життя зменшилися на 17%, а ризикового страхування – на 21%. При цьому виплати за договорами страхування життя зросли на 7%, ризикового – зменшилися майже на третину.

У 2022 році частка премій з автострахування (КАСКО, ОСЦПВ та "Зелена картка") зросла на 10 процентних пунктів до 49%.

Зокрема, обсяг премій "Зеленої карти" збільшився більш ніж удвічі порівняно з 2021 роком, а виплат майже на третину. При цьому більш ніж удвічі скоротилися премії із майнового страхування та страхування фінансових ризиків, а виплати там зменшились на 62%.

Коефіцієнт збитковості (ставлення суми понесених збитків та витрат на регулювання збитків до суми зароблених премій) обов’язкових видів страхування залишився на рівні 45%: негативний вплив зростання резервів компенсувався збільшенням обсягу зароблених премій. Аналогічний показник для добровільних видів страхування зменшився (поліпшився) до 42%, головним чином через скорочення обсягу резервів.

Iнвестиційні доходи ризикових страховиків у 2022 році зросли у 1,5 раза порівняно з попереднім роком. Більшу частину їх склали відсотки за банківськими депозитами. Однак зростання інвестиційних доходів не змогло покрити збільшення операційних витрат, тому коефіцієнт ефективності діяльності (ставлення різниці між інвестиційними доходами та витратами на управління інвестиціями до зароблених страхових премій за звітний період) збільшився (погіршився) до 88%.

Ризикові страховики та страховики життя завершили IV квартал із незначним збитком, проте за результатами року обидві групи були досить прибутковими. Рентабельність капіталу ризикових страховиків становила 15%, страховиків життя – 13%.

Обсяг активів страховиків та їхня кількість, млрд грн.

Автор:  Валерій Моіс??в
Источник:  The Page
URL интервью:  https://thepage.ua/ua/economy/strahuvannya-v-ukrayini-pid-chas-vijni

«« Вернуться на первую страницу раздела