На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Стихійні лиха в 2023 році спричинили економічних збитків в світі на $380 млрд

Версия для печати Версия для печати
11.04.2024 

Aon опублікував звіт про кліматичні зміни та катастрофи, в якому оцінив вплив стихійних лих і кліматичні тенденції в світі та в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Звіт спрямований допомогти компаніям приймати обґрунтовані рішення щодо подолання нестабільності та підвищення стійкості.

В 2023 році в світі сталося 398 стихійних лих, які призвели до економічних збитків у 380 мільярдів доларів. Ця цифра знаменує значне збільшення порівняно з минулорічними збитками в розмірі 355 мільярдів доларів, спричиненими головним чином значними землетрусами та безжальними сильними конвективними штормами (SCS) у Сполучених Штатах і Європі. Ці події разом перевищили середній показник 21-го століття на 22%.

В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні економічні збитки склали 65 мільярдів доларів, головним чином через повені в Китаї та посуху в Індії. Незважаючи на такі значні фінансові втрати, загальні збитки в регіоні були на 48% нижчими, ніж у середньому за 21 століття.

Викликає тривогу той факт, що "розрив у страховому захисті", який вказує на частку загальних збитків, які залишилися незастрахованими, досяг приголомшливих 91% в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Це означає, що лише 9% економічних збитків на загальну суму 6 мільярдів доларів було покрито страхуванням – цифра значно нижча за середній показник у 21 столітті в 15 мільярдів доларів.

У звіті підкреслюється нагальна необхідність розширення страхового покриття в регіоні, щоб пом'якшити руйнівний вплив стихійних лих і підвищити фінансову стійкість постраждалих громад.

"Висновки Глобального опитування Aon про управління ризиками в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні за 2023 рік демонструють, що, хоча зміна клімату не входить до першої десятки, вона безпосередньо впливає на 4 з 10 найбільших ризиків для підприємств, тобто перерви в бізнесі, ринкові тенденції, що швидко змінюються, збої в постачанні чи ланцюзі розподілу та регулятивні чи законодавчі зміни. У зв'язку з тим, що клімат спричиняє нові рекорди екстремальних погодних умов, підприємствам дедалі більше потрібно кількісно оцінювати прямий і непрямий вплив кліматичних ризиків", зазначив Джордж Аттард, генеральний директор перестрахових рішень для Азіатсько-Тихоокеанського регіону Aon.

"Тому підприємства повинні використовувати передову аналітику та експертів, щоб допомогти проаналізувати кліматичні тенденції та прийняти кращі рішення щодо подолання ризиків і підвищення стійкості своєї діяльності, робочої сили та громад, на які вони впливають".

Повені залишаються постійною загрозою

Звіт 2024 Climate and Catastrophe Insight показує, що повені залишаються постійною загрозою в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, щорічні збитки перевищують 30 мільярдів доларів щороку, починаючи з 2010 року. Загалом збитки від повені виявилися найдорожчою небезпекою четвертий рік поспіль, становлячи понад 64% загальних збитків у 2023 році.

Близько половини збитків в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні були пов'язані з повенями в Китаї, що призвело до економічних збитків на суму понад 32 мільярди доларів та 1,4 мільярда доларів застрахованих збитків.

У 2023 році в багатьох місцях відбулися значні повені та рекордна кількість опадів, зокрема Гонконг, Південна Корея, Індія та Пакистан. Повені в Південній Азії (Пакистан та Індія) призвели до загибелі майже 2900 осіб. Значна частина впливу походить від регіонів, де проникнення страхування дуже низьке.

Райони з великою кількістю населення, як правило, краще захищені від стихійних лих завдяки інвестиціям і потенційно вищому страховому забезпеченню, але зворотною стороною є те, що значне зростання міст може призвести до непередбачених ризиків, особливо коли мова йде про безпрецедентні погодні явища. У Гонконзі, наприклад, очікуються тайфуни, і пов'язані з ними ризики добре зрозумілі. Однак раптова повінь у 2023 році, спричинена дощем, перевищила середні рівні, виявивши значні прогалини в страховому захисті.

При економічних збитках у розмірі майже 13 мільярдів доларів та страхових збитках у 1,4 мільярда доларів збитки від тропічних циклонів для Азії та Океанії склали 53%, що на 70% нижче середніх показників 21-го століття.

Кількість загиблих від тропічних циклонів залишається відносно низькою другий рік поспіль. Це може бути результатом покращеного реагування на катастрофи та заходів з адаптації; однак багато громад залишаються вразливими в таких країнах, як М'янма, де щонайменше 463 людини загинули через вплив циклону Мокко в травні.

Збільшення кількості страхових подій

У 2023 році Азіатсько-Тихоокеанський регіон був сколихнутий кількома потужними землетрусами. Майже 1500 людей загинули в результаті серії землетрусів у провінції Герат в Афганістані в жовтні, і понад 200 000 будинків були пошкоджені в провінції Ганьсу в Китаї в грудні. Екстремальна спека була ще однією несподіваною небезпекою для азіатського регіону в 2023 році. Деякі частини регіону пережили тривалі періоди екстремальних температур у 2023 році. Китай пережив новий національний тепловий рекорд: температура підскочила до 52,2°C у липні.

Примітно, що в квітні і травні багатотижнева спека охопила багато країн Південної та Південно-Східної Азії. Додаткові збитки в мільярди доларів спричинені посухою, яка особливо вразила Китай та Індію.

Страховики підкреслюють вразливість регіону до стихійних лих і те, що відсутність страхування посилює бізнес-ризики. "Зважаючи на мінливість клімату, ми бачимо, що природні небезпеки впливають на території, які останнім часом, можливо, майже не постраждали, тобто ці громади, як правило, недостатньо підготовлені та не мають належного страхування".

Тому усунення прогалини в страховому захисті, кажуть страховики, й надалі залишатиметься проблемою, але також і величезною можливістю для Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Існує зростаюча потреба в прогресивному кліматичному моделюванні та аналітиці оцінки ризиків для кращої готовності до стихійних лих і планування для зменшення ризиків, захисту життів і підвищення стійкості.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/24/04/11/43656

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес