На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Як європейські страховики можуть сприяти подальшому зміцненню Союзу ринків капіталу

Версия для печати Версия для печати
25.04.2024 

Дискусії щодо європейської конкурентоспроможності та Єдиного ринку наразі перебувають у центрі політичного порядку денного ЄС. Доповідь Енріко Летти про майбутнє Єдиного ринку та шляхи посилення Союзу ринків капіталу (СРК), опублікована раніше цього місяця, висвітлила можливі напрямки дій, які, ймовірно, з'являться на порядку денному наступної каденції Європейської Комісії.

Страховики та пенсійні фонди: їхня стратегічна роль у суспільстві та на ринках капіталу

Страховики та пенсійні фонди відіграють стратегічно важливу роль у нашому суспільстві, забезпечуючи захист та спокій як споживачам, так і бізнесу. Як великі довгострокові інституційні інвестори, страховий та пенсійний сектори роблять значний внесок у європейську економіку та ринки капіталу. Цифри говорять самі за себе: Європейські страховики володіють активами на суму 9 348 млрд євро, а європейські установи професійного пенсійного забезпечення (IORPs) – 2 468 млрд євро. Значна частина цих активів вже інвестована в Європі, оскільки 69% інвестицій страховиків в акції, корпоративні та суверенні облігації знаходяться в межах ЄС.

Посилення КМУ та Єдиного ринку: Погляд EIOPA

Страховий та пенсійний сектори можуть відігравати ще більшу роль у поглибленні та подальшій інтеграції європейських ринків капіталу, наприклад, надаючи людям ширший спектр продуктів для інвестування та використовуючи заощадження європейських громадян для стимулювання зеленого та цифрового переходу.

Напередодні нового політичного циклу EIOPA визначила деякі сфери, де подальша увага могла б покращити роботу КМУ та Єдиного ринку.

1. Покращення захисту прав споживачів у сфері роздрібних фінансових послуг, у тому числі транскордонних. Кількість споживачів, які заощаджують через інвестиційні продукти в Європі, все ще залишається відносно низькою. Як наслідок, споживчі заощадження не спрямовуються на ринки капіталу для фінансування економіки, а споживачі з меншою ймовірністю досягають своїх фінансових цілей, що, в свою чергу, робить їх більш вразливими до потрясінь. Цього можна досягти шляхом сприяння розвитку та поширенню простіших, безпечніших і доступніших ощадних продуктів, забезпечення оптимального співвідношення ціни та якості інвестиційних продуктів, підвищення якості фінансових консультацій, посилення уваги регуляторів до управління поведінковими ризиками та посилення нагляду на всіх етапах життєвого циклу продукту, особливо для транскордонного бізнесу.

2. Збільшення транскордонних операцій страховиків та пенсійних фондів. Наразі майже 12% страхового бізнесу в Європі є транскордонним. Зростання цього показника дозволить страховикам охопити велику кількість роздрібних інвесторів у Європі, а споживачі отримають вигоду від ширшого спектру інвестиційних можливостей для своїх заощаджень та пенсій.

3. Ширше використовувати пенсійні інформаційні панелі та автоматичну реєстрацію в професійних пенсійних схемах для усунення прогалин у захисті. Огляд пенсійних накопичень як на національному, так і на індивідуальному рівні за допомогою пенсійних інформаційних панелей, що охоплюють кожен національний ринок, а також індивідуальних систем відстеження, підвищить прозорість, підвищить обізнаність та мобілізує роздрібні інвестиції. Крім того, системи автоматичної реєстрації також сприятимуть поглибленню солідарного пенсійного забезпечення. Загалом, країни з добре розвиненою багаторівневою пенсійною системою часто отримують вигоду від "срібної економіки", яка активно сприяє зростанню ВВП.

Більш інтегрований нагляд для кращого захисту прав споживачів

Сильніший Союз ринків капіталу йде пліч-о-пліч з добре функціонуючим Єдиним ринком. Жодне з них не повинно відбуватися за рахунок захисту прав споживачів.

Страхувальники та бенефіціари потребують однакового рівня захисту, де б вони не проживали в Європі та де б не знаходився головний офіс страхової компанії.

Оскільки бізнес-моделі розвиваються, приносячи плоди єдиного ринку, наприклад, ширший вибір продуктів і більш конкурентні ціни, нагляд повинен йти в ногу зі змінами.

Поступовий перехід до більш централізованого нагляду у страхуванні має сенс для забезпечення послідовного захисту споживачів по всьому ЄС. Такий крок означатиме, що у випадку заподіяння шкоди споживачам, наглядовий орган на європейському рівні зможе втрутитись, якщо національні наглядові органи не зможуть діяти. Аналогічно, споживачі повинні бути краще захищені у випадку банкрутства страхової компанії, що працює за кордоном. Тут подальший прогрес у досягненні мінімальної гармонізації схем страхових гарантій допоможе вирішити проблему фрагментації та довіри до єдиного ринку. Нарешті, подолання нинішньої фрагментації у затвердженні внутрішніх моделей страхових компаній допоможе підвищити конкурентоспроможність великих страхових груп.

Більш інтегрований Єдиний європейський ринок і сильніший Союз ринків капіталу є ключем до стимулювання економічного зростання – в тому числі за рахунок переходу до "зеленої" та цифрової економіки – конкурентоспроможності та захисту прав споживачів за допомогою сильнішого європейського нагляду. Сектори страхування та пенсійного забезпечення мають потенціал для досягнення цієї мети, і EIOPA готова сприяти цьому.

Источник:  EIOPA
URL статьи:  https://www.eiopa.europa.eu/how-european-insurers-and-pension-funds-can-contribute-further-strengthen-capital-markets-union-2024-04-25_en

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес