На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Страхування життя чекає бум через зростання процентних ставок

Версия для печати Версия для печати
27.05.2024 
  • Вищі процентні ставки значно підвищать прибутковість індустрії страхування життя, прогнозує Swiss Re Institute.
  • Протягом наступного десятиліття буде згенеровано додатково 1,5 трильйона доларів США світових накопичувальних премій по страхуванню життя – це більш ніж удвічі більше, ніж за попереднє десятиліття.
  • Розвинені ринки згенерують 61% додаткових накопичувальних премій у наступному десятилітті, а 39% припаде на ринки, що розвиваються.

Підвищення процентних ставок у всьому світі змінює перспективи зростання та прибутковості страхування життя. Ощадні продукти є привабливими для споживачів після десятиліття слабкого попиту та низької прибутковості. Інститут Swiss Re очікує нового максимуму продажів фіксованих ануїтетів у США цього року після рекордних продажів у 2022 та 2023 роках

.

Жером Жан Хегелі, головний економіст Групи Swiss Re, каже: "Вищі процентні ставки змінюють правила гри, надаючи страхуванню життя та пенсійним продуктам попутний вітер, що дозволяє набагато краще вирішувати проблеми пенсійних заощаджень, пов'язані зі старінням демографічної ситуації. Ощадні продукти знову стали привабливими як прямий наслідок нормалізації відсоткових ставок. Вища інвестиційна прибутковість також вигідна для довгострокових захисних продуктів".

У своєму новому сигма-дослідженні "Страхування життя в епоху високих відсоткових ставок: заощадження активів – це нова тенденція" Інститут Swiss Re прогнозує зростання світових страхових накопичувальних премій на 1,5 трильйона доларів США протягом наступного десятиліття, оскільки споживачі все частіше купують накопичувальні продукти, які гарантують вищий дохід на пенсії. В результаті, за прогнозами, до 2034 року загальні світові премії зростуть до 4 трильйонів доларів США. На противагу цьому, світові премії зі страхування життя зросли лише на 300 мільярдів доларів США за все десятиліття низьких відсоткових ставок з 2010 по 2019 рік.

Пол Мюррей, генеральний директор Swiss Re з перестрахування життя та здоров'я, каже: "Вищі відсоткові ставки надають споживачам більш привабливі можливості для забезпечення пенсійного доходу, і ми спостерігаємо дуже позитивне зростання ринку страхування життя для задоволення цієї потреби. Вищі процентні ставки також дозволяють страховикам покривати вартість капіталу. Перестраховики можуть додатково підтримати страховиків життя, вивільняючи капітал, збільшуючи андеррайтингові можливості та зосереджуючись на інноваційних продуктах для зростання, що не вимагає значних капіталовкладень".

Значно вища дохідність державних облігацій також покращує інвестиційну прибутковість страховиків життя та маржу за фіксованими ануїтетами. За прогнозами Swiss Re Institute, у період з 2022 по 2027 рік операційний результат страховиків на восьми найбільших ринках страхування життя у світі, до яких належать США, Великобританія, Німеччина та Японія, зросте більш ніж на 60%, оскільки інвестиційний дохід збільшиться на 40%. Зростання продуктів страхування життя є важливим механізмом подолання розриву в пенсійних заощадженнях, який, за оцінками Swiss Re Institute, становитиме 106 трильйонів доларів США у 2022 році для шести розвинених країн, а також Китаю та Індії.

Розвинені ринки стануть лідерами зростання

За оцінками Swiss Re Institute, розвинені ринки згенерують близько 61%, або 900 млрд доларів США, додаткових премій в абсолютному вираженні протягом наступного десятиліття, а ринки, що розвиваються, – ще 39%, або 578 млрд доларів США.

Лише Китай згенерує близько 17% загальносвітових додаткових премій, додавши 256 мільярдів доларів США між 2025 і 2034 роками.

Ландшафт страхування життя змінюється

Звіт Інституту Swiss Re також окреслює структуру індустрії страхування життя. У ньому аналізується, як страховики, акції яких котируються на біржі, взаємні страховики та компанії, що належать приватному капіталу, відреагували на десятиліття низьких відсоткових ставок, наприклад, вийшовши з основних видів діяльності або перейшовши до стратегій, що не потребують значних капіталовкладень і ґрунтуються на комісійних. У звіті розглядається, як нові учасники ринку з приватного капіталу поглинули продані традиційні активи за допомогою операцій перестрахування. Страховики та управляючі активами звернулися до альтернативних і неліквідних інвестицій, щоб отримати додатковий дохід.

Сьогодні страховики розширюють свої можливості з управління активами, щоб розвивати свій ощадний бізнес, а інвестори прямих інвестицій привносять широкі можливості з управління активами. Інститут Swiss Re прогнозує конкуренцію у сфері управління активами у страхуванні життя, коли, наприклад, великі страховики купуватимуть приватні кредитні можливості, а управляючі активами потенційно купуватимуть страхові компанії. Споживачі повинні виграти від цього середовища завдяки більш привабливим доходам.

У звіті також досліджується вплив зростання дохідності на супутні ризики у страхуванні життя, такі як загроза різкого зростання кількості прострочених договорів. Аналіз ризику прострочення, проведений Інститутом Swiss Re, свідчить про те, що пік, швидше за все, вже минув. Зростання ставок також збільшило кредитний ризик, особливо в таких сферах, як комерційна нерухомість, але ризики страховиків життя в середньому вважаються керованими.

Як отримати доступ до цього дослідження

Публікація Інституту Swiss Re "Страхування життя в епоху високих відсоткових ставок: розумне управління активами – нова стратегія управління активами" доступна тут.

Джерело:  Swiss Re
URL статті:  https://www.swissre.com/press-release/Life-insurance-set-to-boom-as-interest-rates-surge-says-Swiss-Re-Institute/f99547cc-0e74-4620-b2ba-8f79f391df00

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес