На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Воєнний стан в Україні суттєво змінив структуру премій за вихідним перестрахуванням у 2023 р. — НБУ

Версия для печати Версия для печати
30.05.2024 

Воєнний стан в Україні суттєво змінив структуру премій за вихідним перестрахуванням нерезидентам, а саме скоротилося перестрахування майнових ризиків і відповідальності перед третіми особами, наголошується в річному звіті НБУ за 2023 рік, оприлюдненому на його сайті.

При цьому підкреслюється, що 60% таких перестрахувальних премій було передано за "Зеленою карткою", ОСЦПВ та КАСКО. Так, зокрема, на "Зелену карту" припадає 33% від загального обсягу вихідного перестрахування у нерезидентів, або 1,2 млрд грн, ОСЦПВ – 17% (0,6 млрд грн), КАСКО – 7% (0,3 млрд грн), авіаційне страхування – 11% (0,4 млрд грн). Лідерами з перестрахування українських ризиків стали Австрія – 40% від загального обсягу, або 1,5 млрд грн, Великобританія – 13%, або 454 млн грн, Німеччина – 12%, або 435 млн грн, Чехія – 11%, або 404 млн грн, Франція – 6%, або 217 млн грн, Швейцарія – 4% (152 млн грн), Польща – 3% (121 млн грн).

НБУ також зазначає, що ризики перестраховувалися виключно у страховиків-нерезидентів, які відповідають інвестиційному рівню рейтингів фінансової надійності за класифікацією міжнародних рейтингових агентств.

За результатами аналізу операцій з вихідного перестрахування у нерезидентів протягом 2023 року не встановлено збільшення обсягу премій, що передаються на перестрахування з України, зазначається у звіті.

Також уточнюється, що станом на кінець 2023 року до Переліку страховиків, які мають право здійснювати операції з перестрахування з перестраховиками-нерезидентами, входили 32 компанії, що відповідають вимогам постанови №18, яка регулює запровадження в період воєнного стану в Україні особливого порядку купівлі іноземної валюти/переказу валютних цінностей за її межі.

За 2023 рік порівняно з аналогічним періодом 2022 року обсяги перестрахових премій за вихідним перестрахуванням відновилися і зросли на 17%.

Джерело:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес