На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Переосмислення можливостей в авіаційному секторі

Версия для печати Версия для печати
06.06.2024 

Організації по всьому світу вчаться адаптуватися до складних умов ведення бізнесу, і авіаційний сектор не є винятком. Тривале підвищення відсоткових ставок, зростання цін на паливо та постійний дисбаланс попиту і пропозиції на літаки впливають на прибутковість та обмежують можливості сектору.

У відповідь на виклики, спричинені макроекономічними умовами та геополітичною невизначеністю, сектор змушений реагувати стратегічно, диверсифікуючи свої маршрути та ринки, щоб зменшити або уникнути нестабільних ситуацій. Він також активізує свої зусилля для вирішення таких завдань, як збільшення обсягів авіаперевезень, оскільки організації шукають альтернативні торговельні шляхи, на які вплинула геополітична напруженість у Червоному морі.

Близькість сектору до зовнішніх потрясінь зумовлює необхідність проактивної оцінки ризиків та стратегій їх пом'якшення, щоб допомогти організаціям захиститися від серйозних перебоїв і шукати можливості на нових ринках. На авіаційній конференції Marsh, що відбулася в Лондоні у квітні 2024 року, фахівці компанії розглянули макроекономічні ризики, з якими стикається сектор, включаючи наслідки, міркування та дії, які організації можуть вжити для пом'якшення цих ризиків та збереження стійкості.

Макроекономічні виклики створюють нові ризики в авіаційному секторі

Згідно зі Звітом про політичні ризики 2024, організації стикаються зі світом, який став більш нестабільним і ризикованим через макроекономічні та геополітичні зміни. Глобальний, взаємопов'язаний характер авіаційної галузі означає, що авіакомпанії, лізингодавці та постачальники є вразливими до тенденцій, які знаходяться поза їхнім контролем. Наприклад, конфлікти, тарифи і торговельні суперечки можуть призвести до закриття повітряного простору, обмеження маршрутів і посилення заходів безпеки, що може суттєво порушити польоти, логістику і прибутки.

Тим часом, поточні економічні негаразди, включаючи високі ціни на виробничі ресурси, сильний долар США та обмежені можливості ціноутворення, в сукупності створюють додатковий тиск на і без того складні умови і призводять до зростання витрат по всьому ланцюгу постачання, включаючи запчастини, технічне обслуговування та заробітну плату. Дані страховиків свідчать про те, що глобальні сектори, які залежать від добровільних витрат, такі як туризм, і мають значні потреби в робочій силі, можуть мати відносно вищі показники неплатоспроможності. Витрати на робочу силу та паливо є двома найбільшими операційними витратами для авіакомпаній.

Порушення ланцюжка поставок, дефіцит запчастин і затримки з постачанням нових літаків можуть негативно вплинути на жорстко контрольовані операційні графіки, що призведе до порожніх крісел або скорочення продажів вантажних авіаперевезень. У цьому складному контексті оператори будуть змушені задовольняти зростаючий пасажирський попит або ризикувати низькою прибутковістю чи дефолтом.

Авіакомпанії, лізингодавці, компанії з технічного обслуговування, ремонту та капітального ремонту (ТОіР), виробники оригінального обладнання (OEM) і торговці запчастинами стикаються з проблемами в ланцюжку поставок, оскільки дефіцит запчастин призводить до зриву запланованих графіків технічного обслуговування літаків. Підвищення відсоткових ставок також призвело до збільшення лізингових ставок, оскільки кредитування стає дорожчим навіть для лізингодавців з високим кредитним рейтингом. Оскільки понад половина комерційних літаків у світі перебуває в лізингу, це може призвести до погіршення ситуації в секторі.

Взаємодія між макроекономічними та геополітичними викликами є ще однією тривожною тенденцією для сектору. Наприклад, повідомляється про випадки недотримання Кейптаунської конвенції – договору, покликаного сприяти фінансуванню та лізингу авіаційної техніки під заставу активів, що потенційно може свідчити про посилення державного втручання в сектор. Більше того, люди в країнах, на які припадає 40% світового ВВП, цього року йдуть на виборчі дільниці, щоб обрати нові уряди, що посилює атмосферу невизначеності та потенційної нестабільності.

Однак ці тенденції не є універсальними, і залишаються країни, де авіаційний сектор виглядає сильним: у наступні 20 років авіаційний ринок ОАЕ, за прогнозами, зросте на 170%, а внутрішні пасажирські авіаперевезення в Африці збільшаться вчетверо. Аналогічно, на ринку лізингу літаків інвестори продовжують шукати "високоякісні інвестиційні можливості".

Стратегії управління ризиками для підготовки до викликів

В умовах економічної нестабільності організації можуть шукати нові можливості деінде або потребувати кращого розуміння того, як управляти ризиками, пов'язаними з діяльністю в потенційно нестабільних регіонах. Організації можуть запитувати:

  • Як у важкі економічні часи поліпшити наш оборотний капітал і забезпечити фінансування?
  • Що станеться, якщо лізингодавець, позичальник або покупець оголосить дефолт?
  • Як захистити наші авіаційні активи чи операції від втручання іноземних урядів?
  • Як ми можемо зменшити валютний ризик?

Основні продукти передачі кредитних ризиків, такі як страхування від неплатежів, страхування політичних ризиків, страхування торгових кредитів і поручительства, можуть допомогти організаціям зменшити кредитні, політичні ризики та ризики, пов'язані з поручительствами.

Страхування торгових кредитів може покращити доступ організації до кредитів, наприклад, шляхом пом'якшення наслідків затримок платежів або дефолтів клієнтів, що, в свою чергу, може покращити оборотний капітал. Страхування торгових кредитів може допомогти авіакомпанії залучити більше фінансування від нових та існуючих кредиторів для фінансування придбання літаків.

У нестабільному світі політичних ризиків кризи можуть стримувати довгострокові інвестиції та перешкоджати реалізації існуючих стратегій. Страхування політичних ризиків може підтримати авіаційну галузь, допомагаючи захистити організації від несприятливих політичних подій, таких як політичне насильство, експропріація урядом активів або операцій, обмеження на конвертацію валюти і кредитні ризики, такі як неплатежі. Страхування політичних ризиків може захистити активи та інвестиції за кордоном в авіаційному секторі та сприяти виходу на нові ринки. У деяких випадках страхування політичних ризиків є необхідною умовою для сприяння прямим іноземним інвестиціям і глобальній торгівлі.

Оскільки очікується, що відсоткові ставки залишатимуться високими в більшості країн світу ще деякий час, кредитування може залишатися складним завданням. Організації можуть шукати альтернативне фінансування через облігації поруки, які зазвичай забезпечують фінансовий захист від невиконання зобов'язань, дефолту чи інших порушень контракту. Організації, які прагнуть вийти на міжнародний ринок, можуть використовувати гарантійні облігації для зменшення операційних та фінансових ризиків, що може сприяти підвищенню впевненості у здатності вашої організації виконувати свої контрактні зобов'язання. Очікується, що в США нові інвестиції в модернізацію аеропортів в рамках Закону про зниження інфляції (IRA) також сприятимуть зростанню попиту на гарантійні облігації.

Підтримка зростання

Незважаючи на складні макроекономічні умови, в яких перебуває авіаційний сектор, є підстави для оптимізму щодо його стійкості та перспектив зростання попиту і доходів. Організації можуть планувати, розвиватися та адаптуватися до викликів і можливостей за допомогою успішної стратегії управління ризиками, яка включає аналітику, дані, прогнозне планування та захист грошових потоків.

Автор:  Christopher Coppock
Джерело:  Marsh
URL статті:  https://www.marsh.com/en/industries/aviation-space/insights/navigating-macroeconomic-risks-and-protecting-capital.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес