На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Звіт Aon свідчить про дефіцит кіберстрахування через посилення ризиків штучного інтелекту

Версия для печати Версия для печати
12.08.2024 

Aon, міжнародна фірма з надання професійних послуг, опублікувала Звіт про порівняння нематеріальних і матеріальних ризиків у 2024 році, підкресливши необхідність для компаній у Європі, на Близькому Сході та в Африці (EMEA) переоцінити свої стратегії кіберстрахування та захисту інтелектуальної власності (ІВ).

Це стосується зростаючих ризиків, пов'язаних з генеративним штучним інтелектом (Gen AI), і зростаючої вразливості до збитків, пов'язаних з інтелектуальною власністю та нематеріальними активами.

У звіті представлено детальний аналіз ризиків, пов'язаних з нематеріальними активами, який показує, що ці активи значно більше схильні до втрат порівняно з матеріальними.

Дослідження виявило, що середній показник ймовірного максимального збитку для нематеріальних активів майже на 43% більший, ніж для матеріальних активів.

Що стосується страхового покриття, то тут спостерігається контраст: в той час як 60% основних засобів застраховано, лише 17% інформаційних активів отримують аналогічний захист. Цей страховий розрив залишається незмінним протягом останніх двох років, незважаючи на зростаючу важливість і вартість нематеріальних активів та збільшення частоти серйозних кіберзлочинів.

Думки 596 респондентів з регіону EMEA підкреслюють цю розбіжність у страховому покритті. Опитування також підкреслює, що ймовірність великої кіберподії, що впливає на нематеріальні активи, втричі вища, ніж на основні засоби.

Проте, незважаючи на ці підвищені ризики, багато компаній все ще недостатньо застраховані від таких ризиків, як крадіжка комерційної таємниці та відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності, що може призвести до значних фінансових втрат.

У звіті також зазначається, що 69% компаній у регіоні EMEA наразі використовують або планують впроваджувати продукти чи послуги штучного інтелекту.

Таке широке впровадження ШІ може посилити ризик кіберінцидентів і створити додаткові проблеми, пов'язані з дотриманням нормативних вимог. Нові нормативно-правові акти, такі як Закон Європейського Союзу про штучний інтелект, можуть ненавмисно збільшити ймовірність судових спорів з власниками авторських прав.

Девід Молоні, керівник підрозділу кібер-страхування в регіоні EMEA компанії Aon, зазначив: "Кіберстрахування швидко розвивається, щоб ефективніше боротися з ключовими факторами збитків, пов'язаними з кіберподіями. Воно пропонує більш вигідне покриття та преміальні ціни для підприємств, які демонструють сильні практики кібербезпеки.

"Однак зростання вартості нематеріальних активів, поряд з розвитком генеративного ШІ, являє собою зміну парадигми кіберризиків, тоді як новий закон ЄС про ШІ, швидше за все, лише ускладнить нормативне регулювання. Бізнес повинен бути готовим до цих нових ризиків і потенційних зобов'язань".

Очікується, що зростаюча загроза, яку становить генеративний ШІ, збільшить масштаб і вплив кібератак протягом наступних двох років.

Генеративний ШІ може вдосконалити та покращити методи, які використовують кіберзлочинці, що полегшить навіть недосвідченим хакерам проведення успішних атак. Очікується, що ця тенденція сприятиме глобальному зростанню загроз з боку програм-вимагачів.

У звіті зазначається, що лише 36% респондентів мають поліси кіберстрахування, які покривають витрати на програми-вимагачі. Це залишає значну кількість підприємств фінансово вразливими до наслідків кіберінцидентів.

Продовжує Молоні: "Нещодавній глобальний збій в роботі ІТ послужив потужним нагадуванням про динамічну природу кібер– та технологічних ризиків і підкреслив важливість надійних протоколів забезпечення безперервності бізнесу та реагування на інциденти. Це також підтвердило необхідність комплексної політики кіберстрахування для зменшення цих ризиків.

"Цей мінливий ландшафт відкриває перед світовим бізнесом широкі можливості для переосмислення своїх стратегій управління ризиками, як за допомогою традиційних механізмів передачі ризиків, так і шляхом використання можливостей альтернативних механізмів залучення капіталу, таких як кейпінги та ринки перестрахування", – підкреслюють експерти.

Джерело:  Reinsurance News
URL статті:  https://www.reinsurancene.ws/aon-report-reveals-cyber-insurance-shortage-as-ai-risks-intensify-for-emea-companies/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес