На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Зіткнення та авіакатастрофи – основні причини зростання страхових виплат у авіастрахуванні до $15 млрд

Версия для печати Версия для печати
14.08.2024 

Аналіз глобальних авіаційних ризиків, збитків і страхування свідчить про те, що 63% страхових випадків були спричинені зіткненнями чи авіакатастрофами.

Згідно даних Allianz, світова авіаційна галузь у 2023 та 2024 роках відновлювалась після важкого періоду, з 32 тис. випадків з 2019 по 2024 рік на загальну суму 15 мільярдів доларів приблизно 22% були пов’язані з дефектами виробництва або дефектними продуктами, що становило 85% від суми виплат (дивись статистику авіакастроф у світі). Стихійні катаклізми, поломки техніки та пожежі становлять значно меншу частку страхових випадків за сумою виплат.

Раптова зупинка авіасполучень, спричинена пандемією Covid-19, вдарила по авіаційній та страховій галузі швидше й сильніше, ніж більшість інших. Тоді, коли галузь збиралася знову піднятися та оговтатися від хвороб пандемії, таких як нестача персоналу чи вузькі місця в ланцюзі поставок, вона зіткнулася з подальшою турбулентністю через високу інфляцію, енергетичну кризу, вторгнення росії в Україну та потенційно найбільшу окрему втрату за всю історію вдарили по сектору через конфіскацію росією кількох сотень літаків, що належали міжнародним лізингодавцям. Усе тоді, коли він уже зіткнувся з незначним викликом переходу на Net Zero.

Авіаційний сектор добре відійшов від цих труднощів. Незважаючи на те, що геополітичне середовище залишається невизначеним, а авіакомпанії продовжують стикатися з обмеженнями пропускної здатності, перебоями в ланцюзі поставок та інцидентами безпеки, є багато причин для оптимізму. За даними IATA кілька параметрів 2023 року показали "найкращі" результати безпеки.

Крім того, хоча світовий ВВП зріс лише на 3,2% у 2023 році, 1,3 мільярда людей подорожували за кордон, що на +33% більше, ніж у минулому році.

За даними ООН з туризму, протягом першого кв.рталу 2024 року міжнародний туризм охопив понад 285 мільйонів мандрівників, що на 20% більше, ніж роком раніше, і 97% від рівня до пандемії. Це свідчить про те, що подорожі все частіше вважаються "основним продуктом" у бюджетах багатьох домогосподарств, і споживачі готові платити вищу ціну за досвід, за словами наших колег з Allianz Research.

Очікується, що в 2024 році кількість авіапасажирів у всьому світі досягне історичного максимуму (+10,4% у порівнянні з минулим роком), лідируючи з Азіатсько-Тихоокеанського регіону та Північної Америки.

У звіті зазначається, що авіація створює одні з найвищих і резонансних страхових випадків у секторі корпоративного страхування.

"Авіаційний ринок займає безпрецедентне місце, оскільки традиційний ринковий цикл був перерваний впливом пандемії та військових конфліктів. Постійне зростання авіаційного сектора призведе до того, що премії авіастраховиків досягнуть 20-річного максимуму в 2024 році та перевищать 8 мільярдів доларів", зазначає Том Фадден, глобальний керівник відділу авіації Allianz Commercial. "Ми бачимо зростаючий інтерес до національного страхування та більше запитів на міжнародне страхування для цілих програм у різних сферах діяльності, що викликано зростаючими геополітичними та регуляторними проблемами та бажанням клієнтів мати добре керовану страхову структуру. Тим не менш, темні хмари продовжують нависати над страховиками зі збитками та інфляцією, що підвищує ризики".

Зростаючі витрати на авіаремонт, нестача механіків та інциденти, пов’язані з злітно-посадковими смугами та наземними інцидентами, наразі зростають проблемами для галузі через ріст інфляції, зазначає Allianz. Перехід на літаки нового покоління продовжує впливати на розмір страхових випадків, особливо щодо витрат на розбирання двигунів та ремонт.

"Також не можна ігнорувати той факт, що кількість вильотів злітно-посадкової смуги в 2024 році є більшою, ніж у 2023 році, принаймні 23 зареєстрованих у всьому світі протягом січня-травня 2024 року. Причини включають погодні проблеми та технічні проблеми", – додала Крістіна Шон, глобальний керівник відділу авіаційних претензій Allianz Commercial. – "Також помітно зросла кількість страхових виплат з наземного обслуговування у великих аеропортах у всьому світі. В іншому місці, в той час як претензії щодо "повітряної люті" різко впали після пандемії, ми спостерігаємо збільшення претензій щодо збитків через зростання попиту на вертолітні поїздки".

Стандартизована звітність може підвищити довіру інвесторів і зацікавлених сторін до галузі та найкращих компаній, демонструючи лідерство в галузі декарбонізації. Найголовніше, це має покращити практику сталого розвитку в усьому секторі. Компанії будуть змушені займатися цією темою через таку відповідальність, вважають страховики.

Джерело:  Форіншурер
URL статті:  https://forinsurer.com/news/24/08/14/44128

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес