На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Розуміння договірного перестрахування та факторів, що на нього впливають

Версия для печати Версия для печати
29.08.2024 

Чому страхові компанії купують договірне перестрахування?

Під час нещодавнього вебінару "Індустріальний погляд на перестрахування" топ-менеджери з різних підрозділів перестрахового брокерського гіганта Guy Carpenter зібралися разом, щоб проаналізувати ринок договірного перестрахування. Починаючи з самих основ того, що таке договірне перестрахування і де воно знаходиться в ланцюжку створення вартості передачі ризиків, Саймон Лайлі (на фото), керуючий директор Guy Carpenter, підкреслив, що це, по суті, "страхування для страхових компаній".

Розуміння місця договірного перестрахування в ланцюжку створення вартості передачі ризиків

Ринок договорів перестрахування поділяється на два ключові сегменти – перестрахування та ретроцесію. Ринок перестрахування забезпечує страховиків ємністю та капіталом. Ринок ретроцесії – це наступна ланка, яка забезпечує ринок перестрахування потужностями та капіталом для того, щоб вони могли управляти своїм бізнесом. Розглядаючи характеристики кожного з ключових гравців, залучених до екосистеми, він зазначив, що цікаво бачити, що страховий ринок має справу з детальною андеррайтинговою інформацією для кожного окремого ризику.

"Це особливо важливо для будівельного бізнесу, де часто проектні поліси або ризики генерального забудовника виводяться на страховий ринок брокером, який володіє великою кількістю хорошої інформації про історію збитків, управління ризиками, типи ризиків тощо", – сказав він. "Як правило, команди в страхових компаніях можуть бути досить великими. Ми говоримо про команди будівельного андеррайтингу з 200/300 осіб.

"Коли ви дивитеся на ринок договорів, ми маємо справу з більшими цифрами і маємо справу з консолідованими даними портфеля. Це набагато більше актуарне рішення, і воно набагато більш довгострокове. Страховий ринок прийматиме рішення на своєрідній похідній основі, на дуже невеликій індивідуальній основі, тоді як перестраховики приймають довгострокові рішення щодо 1 000 полісів одночасно".

Чому страхові компанії купують перестрахування?

Запропонувавши цей короткий огляд характеристик ланцюжка створення вартості на страховому та перестрахувальному ринках, Лайлі звернувся до питання – чому страхові компанії купують перестрахування? За його словами, у страховиків є зацікавлені сторони, у них є акціонери, у них є кошти для підтримки, і всі ці зацікавлені сторони мають значні очікування щодо отримання прибутку на свої інвестиції.

Щоб відповідати цим вимогам, страхові компанії розробляють власні плани та стратегії андеррайтингу, вирішуючи, які продукти укладати, щоб забезпечити кожну сферу свого бізнесу чіткими вимогами щодо повернення на капітал. "Отже, коли страхова компанія купує перестрахування, вона надає собі більше шансів, більш стабільних шансів досягти своїх цілей, забезпечити кращий прибуток, досягти запланованих очікувань своїх стейкхолдерів.

"Перестрахування, в певному сенсі, це те саме, чому страхувальник купує автомобільну страховку – щоб розподілити ризик. Перестрахування дозволяє страховій компанії збільшити свою спроможність понад те, що вона могла б зробити, якби просто укладала договори страхування самостійно, і забезпечує додаткову безпеку для цієї компанії. Важливо, що як компанія, акції якої котируються на біржі, це підвищує стабільність результатів".

За його словами, купівля перестрахування є чудовим пом'якшувальним засобом для усунення волатильності та створення набагато більшої стабільності вашої маржі. Це також має вплив на грошові потоки, враховуючи, що управління страховою компанією може бути дуже дорогим бізнесом, тому перестрахування слугує надзвичайно вигідним з точки зору грошових потоків шляхом до створення страхової компанії. "Страховики формують значну частину капіталу, необхідного їм для існування, іноді за рахунок акцій, іноді за рахунок фондів, але що більш важливо, перестрахування є дуже важливою частиною капіталу, що лежить в основі життєдіяльності страхової компанії".

Які ринкові умови впливають на ринок договірного перестрахування?

Розширюючи дискусію, щоб розглянути ставки, ринкові тенденції та нагальні виклики, що стоять перед ринком, команда Guy Carpenter підкреслила важливість захисту капіталу та волатильності, який договірне перестрахування пропонує страховикам. Вони також вказали на те, що на ціну та обсяг договірного перестрахування впливає не лише прибутковість певного сектору, але й більш широкі ринкові умови.

Джерело: Guy Carpenter

Розглядаючи деякі фактори, які впливають на перестраховика, Лайлі підкреслив, що страховик має можливість досить швидко змінювати свої продукти, покращувати цінову політику, відкривати нові офіси та досліджувати нові продукти. "Договірний ринок не має такої гнучкості, – сказав він. "Він підтримує своїх цедентів, він підтримує страхові компанії на довгостроковій основі, і він підтримує їх надійними продуктами, які існують вже багато років. Тому, коли вони мають такий великий, довгостроковий характер, їхня гнучкість стає меншою".

Щодо фінансової сторони рівняння, він зазначив, що на перестраховиків впливають зміни процентних ставок, оскільки, якщо вони не зможуть заробити стільки ж грошей на значних коштах, які вони тримають, це, в свою чергу, суттєво вплине на маржу, яку вони заробляють. За його словами, перестрахувальні компанії, безумовно, можуть управляти такими ризиками, як коливання і потенційно природні явища, але це не ті інструменти контролю, які вони можуть запровадити негайно.

У перестраховиків є свої зацікавлені сторони, і серед них все більше уваги приділяється питанням зміни клімату, ESG та сталого розвитку. Таким чином, на цьому етапі перестраховики намагаються припустити, де може опинитися галузь через п'ять або близько того років щодо ризиків, написаних у 2024 році. Це означає, що вони задаються питанням, чи мають вони достатньо інформації про портфелі, які вони страхують сьогодні, щоб задовольнити попит на ясність з боку своїх стейкхолдерів та інвесторів у 2030 році.

"Всі ці питання викликають занепокоєння перестраховиків, – каже Лайлі. "Вони впливають на них у повсякденній торгівлі, але жодна з них не є чимось, що перестрахувальні компанії можуть швидко виправити. [Скоріше, це те, чим вони намагаються управляти за допомогою ціноутворення".

Джерело:  Insurance Business UK
URL статті:  https://www.insurancebusinessmag.com/uk/news/reinsurance/understanding-treaty-reinsurance--and-the-factors-that-influence-it-503477.aspx

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес