На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Морське страхування – що відбувається?

Версия для печати Версия для печати
17.09.2024 

ІУМІ дає короткий огляд поточних ринкових тенденцій.

Міжнародний союз морського страхування (IUMI) оприлюднив свою останню оцінку глобальних тенденцій у морському страхуванні, вказуючи на постійне зростання в усіх напрямках бізнесу.

Презентуючи цифри під час своєї 150-ї щорічної конференції в Берліні, IUMI зазначив, що глобальна база премій морського страхування досягла 38,9 мільярда доларів США у 2023 році, що на 5,9% більше, ніж у попередньому році. Зростання спостерігалося в усіх сферах: офшорна енергетика зросла на 4,6%, страхування вантажів – на 6,2%, а премії з морського каско збільшилися на 7,6%.

Найбільшу частку в структурі премій займало страхування вантажів – 56,9%, за ним слідувало морське каско – 23,6%, офшорна енергетика – 11,9% і морська відповідальність – 7,7%. У географічному розрізі Європа залишилася домінуючим ринком, забезпечивши 48,5% світових премій, тоді як Азійсько-Тихоокеанський регіон – 28,1%, Латинська Америка – 10,9%, а Північна Америка – 7%.

Слід зазначити, що європейські премії мають тенденцію до зростання з 2019 року, а в Азії вони стабільно відновлюються з 2016 року. Латинська та Північна Америка також продемонстрували помірне зростання премій.

За словами Астрід Зельтманн, віце-голови комітету фактів і цифр IUMI, зростанню сприяли кілька факторів.

"Глобальні премії відображають поєднання обсягів страхування та цін на одиницю продукції, – зазначила вона. "Рушійними силами зростання премій, як правило, є постійне зростання обсягів і вартості світової торгівлі (вантаж) у поєднанні зі збільшенням вартості суден (каско) або зростання цін на нафту, що стимулює більшу активність у сегменті офшорної енергетики.

"У більш широкому сенсі, геополітичні умови вплинуть на премії в ряді регіонів, так само як і загальні ринкові умови, зокрема, пропускна спроможність. Загалом, 2023 рік виявився позитивним для морських андеррайтерів".

У розрізі бізнес-ліній премії у сфері офшорної енергетики зросли на 4,6% у 2023 році, досягнувши 4,6 млрд доларів США. Ринки Lloyd's та Міжнародної асоціації андеррайтерів у Великій Британії залишалися домінуючими, займаючи 28,2% та 36,8% ринку відповідно.

Страхування вантажів, що представляє глобальну базу премій у розмірі 22,1 млрд доларів США, продемонструвало зростання на 6,2% у порівнянні з 2022 роком. Зростання відбулося в усіх регіонах, причому найбільша частка припадає на Європу – 39,8%, за якою слідує Азійсько-Тихоокеанський регіон – 32,2%. Зростання вантажних премій має тенденцію до узгодження з обсягами світової торгівлі, які нормалізувалися після перебоїв, спричинених COVID-19.

У 2023 році премії в секторі океанського каско склали 9,2 млрд доларів США, що на 7,6% більше, ніж у попередньому році. Найбільша частка припадає на Європу – 51,8%, за нею йде Азіатсько-Тихоокеанський регіон – 35,5%. Пожвавлення судноплавства після COVID-19 підвищило вартість суден, особливо морських допоміжних суден, і допомогло скоротити розрив між кількістю суден і страховими преміями.

Підбиваючи підсумки роботи ринку, Цзюнь Лін, голова комітету IUMI з питань фактів і цифр, зазначив: "Минулий рік був позитивним для ринку морського страхування: "Загалом, 2023 рік був позитивним для морських андеррайтерів, оскільки розвиток ринку спостерігався у всіх напрямках морського страхування. Світова торгівля продовжувала зростати, що позитивно вплинуло на глобальну базу премій, особливо для страхування вантажів".

Щодо заяв, він зазначив, що у 2023 році ситуація була відносно помірною. Лін також додав, що, хоча зустрічні вітри залишаються, ринок має всі можливості для адаптації.

Автор:  Terry Gangcuangco
Джерело:  Insurance Business UK
URL статті:  https://www.insurancebusinessmag.com/uk/news/marine/marine-insurance--whats-happening-505816.aspx

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес