На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Проблеми розвитку страхового ринку в Україні

Версия для печати Версия для печати
01.07.2016 

В ефірі радіостанції "європа Плюс" відбувся черговий випуск програми "Фінансовий прайм", започаткованої під патронатом Президента ВГО "Асоціація платників податків України" Грігола Катамадзе. Тема програми – "Проблеми розвитку страхового ринку в Україні".

Учасниками Круглого столу були:

  • Ніна Петрівна Южаніна – Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.
  • Грігол Катамадзе – Президент Асоціації платників податків України, незалежний експерт з податкової політики.
  • Олександр Феодосійович Філонюк – Президент Ліги страхових організацій України.
  • Денис Анатолійович Ястреб – член Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.
  • Людмила Iллівна Беркович – заступник генерального директора з фінансових питань СК "Аска".
  • Галина Миколаївна Третьякова – Генеральний директор "Української федерації убезпечення".

Ведуча Юлія Бурковська звернула увагу гостей на те, що дана тематика для обговорення була підготовлена ще два тижні тому і до розмови запрошували Міністра фінансів України або когось із його заступників. I саме з причини неможливості участі в програмі представника Мінфіну вона була перенесена на сьогодні. Однак і на цей раз керівництво Міністерства фінансів без повідомлення будь-яких причин не спромоглося взяти участь в радіоефірі. "Це підтверджує, що Міністерство, яке формує податкову політику держави, не цікавлять ні проблеми платників податків, ані думка громадськості, – зауважила ведуча. – Проте в Міністерстві запевняють, що надалі спробують присвячувати більше уваги людям, які формують бюджет країни".

Чому саме ця тема була обрана для обговорення на Круглому столі пояснив Президент ВГО "Асоціація платників податків України" Грігол Катамадзе.

– Коли восени до нас приєдналося чимало страхових компаній, на часі в них стояло питання подвійного оподаткування їх діяльності. Ми півроку працювали, провели безліч зустрічей. Наразі маємо підписаний референдум про те, щоб змінити законодавство, внісши зміни до Податкового кодексу України і залишивши оподаткування страховиків на рівні 18%, знявши 3% оподаткування страхової діяльності", – зазначив Г.Катамадзе, зауваживши, що в першу чергу громадська організація працює над тим, аби влада почула бізнес.

Що означає подвійне оподаткування, в який момент воно подвоюється, – спробували пояснити запрошені гості.

– Страхування – це той напрямок економіки, який акумулює великі кошти і інвестує їх в економіку держави. Це важлива складова макроекономіки країни. Ми не раз зверталися до органів державної влади, щоб підтримати цей напрямок. Адже зараз діє "змішана" система оподаткування, що передбачає податок на дохід (3%) та податок на прибуток (18%). Ми звернулися до профільного Комітету Верховної Ради, направляли листа на Ніну Южаніну, звернулися до Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики щодо єдиного оподаткування 18%. Наше прохання – поставити нас в єдині не дискримінаційні умови і визначити базою оподаткування прибуток за ставкою 18%", – продовжив Олександр Філонюк.

Людмила Беркович, заступник генерального директора з фінансових питань СК "Аска" зауважила, що тема була піднята не вчора і не рік тому. На сьогоднішній день страхування не є найбільшою і потужною галуззю в країні, але вона дійсно дуже важлива, якщо дивитися на західний досвід. Однак у нас є дуже великі страхові компанії.

– є поняття валових витрат, які ми можемо включати у витрати до оподаткування. Ми страхуємо дуже потужні виробничі комплекси, які коштують сотні мільйонів, і наша галузь навіть вся в цілому не може взяти на ризик такі великі об'єкти. Безумовно, ми їх перестраховуємо на західному ринку. Це загальна практика, яка сьогодні є на ринку і була завжди. В сьогоднішніх умовах ми ці витрати не можемо віднести до своїх валових витрат – відповіла Людмила Беркович.

Генеральний директор "Української федерації убезпечення" Галина Третьякова категорично заперечила те, що страховик не може зробити базового оподаткування такого, як інші підприємства.

– Сьогодні всі підприємства України з першого січня 2015 року поставлені в рівні умови – базою оподаткування є бухгалтерський облік і є податкові різниці, які для страховиків полягають тільки в частині формування технічних резервів. Тому формувати базу для оподаткування в Україні страховик сьогодні може однаково з будь-яким іншим підприємством. По-друге, щодо подвійного оподаткування, то є технічна помилка щодо того, що один з непрямих податків описаний в розділі другому, де описаний корпоративний податок, а мав би бути описаний там, де податок на додану вартість. Страховики не сплачують ПДВ і не сплачують 20% з обігу, як це сплачує будь-яке інше підприємство. А тому 3% податку є справедливим – висловилася Галина Третьякова.

– Пані Галино, чи можу я тлумачити, що члени Федерації, яку Ви очолюєте, страховики, не мають проблем? – запитала ведуча.

– Так, з 1 січня 2015 року була створена система, яка виявилася справедливою для класичних страховиків, в кого страхова діяльність була збитковою.

– Я, наприклад, коли подорожую, можу довіряти європейській страховці, а в нашій країні в мене немає такого відчуття. Певно, що якісь гравці все ж таки потерпають від таких самих невпевненостей, – продовжила Юлія Бурковська та звернулася із запитанням до Голови Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної: – Чи є у Вашому полі роботи актуалізація цих проблем, чи вони справді надумані?

– Страхова діяльність – це в деякій мірі забезпечення державних гарантій в країні. Для мене особисто, як для споживача страхових послуг, все-таки це певні гарантії. I я хотіла би, щоб якість цих послуг була височенною, щоб відповідальність страхових компаній була обов'язковою, і за цим слідували обов'язковість виконання всіх функцій, які покладаються на страхову компанію по відношенню до страхувальника, – відповіла Ніна Южаніна.

Ніна Петрівна зазначила, що вона наразі незадоволена послугами страхових компаній і звернулася до представників галузі з проханням піднімати імідж та завойовувати довіру громадян.

– З нами сьогодні член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг Денис Ястреб. Денисе, звернулася Юлія Бурковська, – поінформуйте, будь ласка, слухачів скільки в Україні страхових компаній, який обсяг наданих ними послуг у 2015 р. і скільки сплачено податків?

– На сьогоднішній день в Україні існує 342 страхові компанії, з яких 297 це ризикові компанії і 45 компаній зі страхування життя. За даними показників 2014-2015 рр. можу сказати, що страхові платежі зростають. Можемо говорити про те, що страхові компанії отримують більше грошей, так само і зростають обсяги несплачених податків. Зараз ми спостерігаємо перехід зі ставки 3% з обороту на загальну систему оподаткування. Наразі нам необхідний час для того, щоб вивчити вплив тієї чи іншої системи оподаткування на стан страховиків, – відповів Д. Ястреб.

– Давайте спробуємо поговорити на інтуїтивно-користувацькому рівні. У мене є тверде переконання, що попит на страхові послуги в країні є низькими у порівнянні з іншими країнами і в принципі серед фізичних і юридичних осіб є певні упередження. Чи ви погоджуєтесь з цим?, – запитала Юлія Бурковська.

– Погоджуюсь. Сьогодні ми працюємо над можливостями зробити цю послугу більш сучаснішою, дати їй можливість вийти в інтернет і дати можливість прямого доступу споживачу, без агентів, шахраїв та іншого негативу, – відповів Денис Ястреб.

– А що Ви можете сказати про подвійне оподаткування, Ніно Петрівно? Це є дійсно помилка в скрипті, як нам сказала пані Галина?, – запитала ведуча.

– Я не буду стверджувати, що це помилка, це справді був зважений крок, прийнятий державою. На це були певні підстави і вони були обґрунтовані. Я пропоную тут зараз прийняти рішення і створити Робочу групу на базі Комітету, який я очолюю. Ми просимо представників галузі, які сьогодні приймають участь у нашому обговоренні і інших представників приєднатися до нас. Ми напрацюємо рішення, яке буде ґрунтуватися на показниках, як складалася діяльність раніше і тепер в галузі страхування, – запропонувала Голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна

Ніна Петрівна також зазначила, що в даної галузі був інструментарій щодо можливості надання витрат для суб'єктів підприємницької діяльності інших галузей. I справді страховики використовували для оптимізації своїх податків інші галузі господарства нашої країни. Саме це і спровокувало, на її думку, недовіру з боку держави та фіскальних органів при визначенні податкової політики і її реалізації.

– Для того, аби зменшити цей фіскальний тиск, ми маємо подумати, як саме має відбуватися перевірка, що перевіряти, що є підтвердженням таких витрат і т.д. Але це все має бути виключно напрацьовано Робочою групою. Головне, щоб не було спекуляцій з жодної сторони і щоб був справедливий підхід, – сказала Ніна Южаніна.

Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе прийняв пропозицію пані Южаніної та подякував їй за таку ініціативу. На його думку, подібне об'єднання зусиль дозволить бізнесу продуктивніше працювати.

– З вашого дозволу, Ніно Петрівно, ми офіційним листом надішлемо вам протокол та підписи, про які я говорив на початку програми, і піднімемо це питання на першому засіданні Робочої групи, – запропонував Грігол Шалвович.

Источник:  Асоціація платників податків України
URL статьи:  http://www.appu.org.ua/news/--04390/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес