На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Як штучний інтелект може передбачити, чи згорить будинок до цурки

Версия для печати Версия для печати
09.07.2022 

В Каліфорнії сезон літніх пожеж наближається, тому Zesty.ai використовує машинне навчання, щоб допомогти страховим компаніям і власникам будинків виконати реалістичну оцінку ризиків та зменшити шкоду будинкам та іншій власності.

Аттіла Тот стоїть на околицях Окленду, Каліфорнія, і оглядає лісисті пагорби поблизу. На горизонті видніється саме місто, а трохи далі можна побачити і Сан-Франциско. Густі ліси, де ростуть секвої, евкаліпти і дуби, під загрозою пожеж, на яких і спеціалізується Тот.

Ця "лісисто-урбаністична зона" знаходиться неподалік від місця, де сталася велика пожежа у 1991 році, яка несподівано спалахнула у густозаселеній зоні. За чотири дні пожежа зруйнувала 3000 будинків у одному з найбагатших районів.

Тоді загальну шкоду від лиха оцінили у $1,5 млрд ($3,2 млрд на сьогоднішні гроші). Загинуло 25 людей. За словами Тота, ця територія майже точно палатиме знову.

Питання лише в тому, коли це станеться, та які ще території у зоні ризику. "Кожен власник будинку чи бізнесу стикається із цією невідомістю, непевністю, їм усім бракує даних у цьому питанні", – говорить 49-річний Тот.

Саме з цим і допомагає семирічний стартап Тота під назвою Zesty.ai. Його компанія збирає дані і використовує їх для машинного навчання, що мати змогу краще оцінювати ризики, які спричиняють кліматичні зміни, наприклад, лісові пожежі. Компанія робить це для своїх клієнтів, переважно страховиків.

"Ми беремо супутникові зображення, дані про дозвільні документи на будівництво, дані місцевого метеорологічного центру. А також ми використовуємо штучний інтелект, щоб пояснити вплив кліматичних ризиків на кожен обʼєкт нерухомості", – пояснює він.

I проблем із попитом у компанії немає. Згідно із даними Каліфорнійського департаменту лісового господарства і захисту від пожеж, лише в Каліфорнії вісім з десяти найбільш руйнівних пожеж сталися в останні пʼять років.

Страхові компанії виплатили понад $25 млрд через шкоду, яку завдали ці пожежі застрахованому майну. Але ж не все майно застраховане: за оцінками алабамського страховика CRC Group, незастрахованому майну було завдано збитків на $9 млрд лише під час найбільшої пожежі в історії Каліфорнії, яка сталася у 2018-му.

Згідно з Iнститутом страхової інформації (IСI), середня вартість страхування будинку в Каліфорнії обходиться у $1177 на рік. Попри те, що цей ринок у штаті суворо регулюється, за останні десять років ця цифра виросла на 25%.

Спілка індустрії зазначає, що з десяти пожеж із найбільшими страховими виплатами через шкоду майну в Каліфорнії вісім відбулися у 2017-му або пізніше і лише одна сталася у минулому столітті.

Дані страхової компанії Munich Re, яка страхує страховиків, показують, що страхові виплати через каліфорнійські пожежі у 2017-му і 2018-му перевищують загальні страхові виплати за десять років того. IСI зазначає, що "на цей тренд переважно вплинуло те, що люди переїздять у зони зі значними небезпеками", серед яких і ризики лісових пожеж.

Останніми роками сотні тисяч каліфорнійців щороку отримують відмови від страховиків, які хочуть їх більше обслуговувати. Особливо багато відмов отримують мешканці сільських районів штату.

Стратегія продажу своїх послуг страховикам у Zesty.ai така: не треба покладатися на надто узагальнені, застарілі мапи, коли вирішуєте, які будівлі і будинки страхувати. За допомогою своїх даних компанія генерує рейтинг, схожий на кредитний рейтинг, який відображає рівень загрози від лісових пожеж для кожного окремого будинку.

Цей рейтинг також відображає всю ту інформацію про будинок, яку страховики не завжди включають в оцінку ризику: вік, будівельний матеріал, тип даху, кількість рослинності навколо, нахил наближених земель. Компанія також працює над тим, щоб створити рейтинг оцінки ризиків від ураганів, повенів та інших природних лих.

Zesty.ai працює із відносно меншим капіталом, ніж інші стартапи, що займаються ШI. За даними Pitchbook, у 2018-му компанія залучила $12,8 млн венчурних інвестицій за оцінки вартості $47,4 млн. (Zesty.ai стверджує, що це неточна оцінка, але власну не надала.) Цього року компанія взяла $10 млн венчурного кредиту від фінтеху Brex.

У Zesty.ai непоганий список клієнтів, до якого входять великі гравці страхового бізнесу, такі як Farmers Insurance, Aon, MetLife і Berkshire Hathaway. Forbes оцінює минулорічний дохід компанії у $25 млн (стартап відмовився коментувати свої фінансові показники і лише зазначив, що доходи "виросли втричі" у 2021-му).

Бізнесу компанії суттєво допоміг вибух в індустрії зйомок місцевості, який стався завдяки сотням нових супутників на орбіті, а також використанню дронів для аерозйомок. Компанія Тота бере ці знімки і поєднує їх із іншими даними: реєстри майна, дозволи на будівництво, погода й історія пожеж.

Тот розповів, що їхнє ПЗ навіть може із вражаючою точністю створити 3D-модель даху на основі лише двовимірного зображення.

Завдяки усім цим даним його компанія створює рейтинг, який допомагає відповісти на складні питання: яка вірогідність того, що це майно знаходиться у зоні лиха? Якщо висока, то наскільки руйнівним буде це лихо для нерухомості?

"Деяким нашим клієнтам здається, що ШI – це якась абракадабра, тому я раджу їм уявити, ніби я шеф-кухар, який готує рагу. У нас теж багато інгредієнтів і технологій: ми дивимося на густоту рослинності навколо, на рельєф, схеми напрямків вітру теж дуже важливі, як і відстань від попередніх пожеж, адже, на жаль, лісові пожежі часто повторюються на тих же місцях"

Проте, за словами Майка Ліонса, керівного директора в Boston Consulting Group, такі рагу не без своїх недоліків. Хоч він не говорив конкретно про модель Zesty, загалом в цій індустрії "компаніям важко виконувати деякі елементи роботи у великих масштабах. Непросто давати конкретні рекомендації для вашої компанії чи цієї будівлі".

Він пояснює це так: що більше різної нерухомості охоплює модель, то більше ця модель повинна покладатися на емпіричні методи і загальні припущення, а не на конкретні факти про конкретний будинок. "У них точно є певний рівень евристики".

Від дахів до пожеж

Тот народився в Угорщині у 1972-му, а в Штати приїхав у 1995-му після закінчення Будапештської бізнес-школи. Він оселився в Чикаго, де отримав ступінь магістра ділового адміністрування в Північно-західному університеті у 2003-му. Після навчання він сім років працював у консалтингових фірмах EY і McKinsey

В 2008-му Тот став генеральним менеджером в SunEdison, де він керував проєктами зеленої енергетики. Одним з таких проєктів стало широкомасштабне встановлення сонячних панелей в штаб-квартирі Staples Framingham в Массачусетсі, які давали будівлі майже 700 кВт електроенергії.

В SunEdison Тоту знову вдалося попрацювати із колегою по McKinsey Кумаром Дхувуром, з яким у 2015-му він і започаткував Zesty.ai. Дхувур наразі очільник продукту в компанії.

"Коли ми розпочали цей бізнес, то ми не працювали зі страховиками. Тоді ми моделювали дахи і ми змоделювали 70 мільйонів дахів у США", – розповів Тот.

Але потім була велика пожежа у 2017-му, яка спустошила округи Напа і Сонома (60 миль від Окленду). За 23 дні пожежа охопила 36 000 акрів і знищила понад 5600 будівель, близько половини з яких були будинками міста Санта-Роза.

Майновий рейтинг Zesty.ai не викарбуваний у камені. Як і кредитний рейтинг, рейтинг майна можна покращити. Експерти з пожежної безпеки постійно говорять домовласникам про "лінію оборони", критично необхідну зону навколо будинку, яка має мінімальні ризики займання. Iснують й інші кроки, наприклад, вогнетривкий дах.

Вільям Піттс, старший заступник віцепрезидента Amica Mutual Insurance Company, каже, що його компанія довелося виплатити велику кількість відшкодувань після пожежі 2017-го у Каліфорнії. Після того вони вирішили переглянути моделі оцінки ризику лісових пожеж.

Amica, яка застрахувала 40 000 будинків у Каліфорнії, використовувала продукт від каліфорнійської компанії CoreLogic. Але, проаналізувавши збитки, Amica побачила, що CoreLogic позначила деяку нерухомість як таку, що має низький ризик займання від лісових пожеж, в той час як насправді це було не так. Amica перейшла на Zesty.ai.

"Якби систему Zesty.ai використали для повної переоцінки всього портфоліо нашої компанії в Каліфорнії, у 2020-му Amica змогла б запобігти 95% її збитків у штаті", – написав Піттс в листі.

Майбутнє і конкуренти

Наразі Каліфорнія розглядає зміни правила страхування у штаті. Влада штату хоче, щоб страхові компанії пропонували тарифи, "які частково засновані на зниженні ризику займання від лісових пожеж". Тобто, вартість страхування будинку буде залежати від того, наскільки добре власник потурбувався про зменшення ризиків для майна постраждати від лісових пожеж.

Якщо Каліфорнія ухвалить це правило, то вона буде першим штатом, який це зробить, а для Zesty настануть врожайні дні. Якщо правило приймуть, це буде означати, що страховики будуть змушені працювати із Zesty чи її конкурентами або розробляти власні моделі. Серед конкурентів Zesty в регіоні можна назвати CoreLogic і Cape Analytics.

FireLine, головний продукт компанії Verisk, критикують за те, що його недостатньо швидко адаптували до нових умов. У 2018-му національна група захисту споживачів United Policyholders повідомила Каліфорнійському департаменту страхування, що саме широке використання FireLine "частково відповідальне" за "кризу на ринку" страхування будинків у схильних до пожеж зонах штату. Але у Policyholders не повністю схвалюють і підхід Zesty.

"Мій інстинкт мені підказує, що Zesty – це позитивна зміна на горизонті, але це аж ніяк не чарівна паличка", – каже Емі Бах, виконавча директорка United Policyholders.

Zesty сподівається, що її запатентована технологія ШI в перспективі стане її перевагою. Крім того, частково завдяки своїй відкритості про те, які фактори враховуються при складанні рейтингу, компанія отримала схвалення від страхових комісій шести штатів: Каліфорнія, Аризона, Монтана, Орегон, Нью-Мексико і Юта.

"Це має дуже, дуже велике значення", – тішиться Тот. Наприклад, у Каліфорнії модель Zesty стала однією з лише двох схвалених моделей для оцінки ризику лісових пожеж. Друга модель належить Verisk. За словами Тота, до кінця року він очікує отримати схвалення своєї моделі від регуляторів у 25 штатах.

Компанія також працює над розробкою моделі оцінки ризиків від інших видів природних лих. Тот каже, компанія вже дуже впевнена у своїх моделях оцінки шкоди від вітру, граду та буревіїв.

Наступне велике завдання – це модель для збитків від повенів, які, за даними Swiss Re Institute, минулого року обійшлися світу у $82 млрд. Але Тот впевнений, що його компанія готова до такого випробування.

"Страхування раніше було необхідним злом, так? Я плачу страхові внески, але сподіваюся, що мені ніколи не доведеться звертатися за страховими виплатами, – говорить Тот. – Думаю, що існує можливість повністю змінити роль страхових компаній у нашому житті. Вони можуть стати нашими партнерами, які за допомогою актуальних даних допомагають нам захищати те, що для нас найважливіше".

Автор:  Форбс
Источник:  https://forbes.ua/innovations/shtuchniy-intelekt-mozhe-peredbachiti-chi-zgorit-budinok-do-tsurki-07072022-7031

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес