На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Огляд нових викликів для міжнародного ринку авіаційного страхування та перестрахування

Версия для печати Версия для печати
19.04.2023 

Ринок авіаційного страхування та перестрахування продовжує оговтуватися від великих збитків, спричинених низкою проблем за останні кілька років. Середньострокова перспектива свідчить про те, що ринок залишатиметься складним ще деякий час, йдеться у звіті Gallagher Re.

Ринок пережив кілька турбулентних років, які позначилися на ньому пандемією COVID-19, геополітичними потрясіннями та макроекономічними викликами; події, які вплинули на галузь перестрахування в цілому та призвели до підвищення тарифів на авіаційне перестрахування під час останнього оновлення.

Ринок страхування та перестрахування завжди буде циклічним, і авіаційний сегмент не є винятком. В останні роки ми спостерігали турбулентні цикли, які призвели до того, що деякі страховики обмежили обсяг авіаційного бізнесу, який вони перестраховують, а в деяких випадках взагалі відмовилися від нього, — пояснив Андре Лібкопф, керівник департаменту перестрахування майна та авіації AXA XL.

Ринок авіаційного перестрахування пройшов через м’який ринковий період, який став результатом серйозних корекцій на початку 2000-х років після трагічних подій 11 вересня 2001 року та кількох інших великих авіаційних катастроф, а також введення обмежень покриття та посилення умов страхування.

У цей період багато авіаційних андеррайтерів також почали впроваджувати інструменти ціноутворення і використовувати більше актуарних ресурсів. Після цього настало десятиліття низької активності страхових виплат, але під час м’якого ринку 2010-х років відбулася низка великих збитків, які сталися в той час, коли тарифи були низькими, а умови страхування – мали широке покриття.

Це призвело до того, що багато авіаційних перестраховиків почали страждати від погіршення маржі прибутку та незадовільних комбінованих коефіцієнтів. Потім, коли у 2017 році вдарили урагани Харві, Iрма та Марія, ринок перестрахування зазнав значних збитків. Після цих подій і аналізу того, які напрямки бізнесу не приносять достатнього прибутку, багато компаній на той час повністю вийшли з авіації.

Сьогодні ринок авіаційного перестрахування стикається з новими викликами, які включають глобальну та соціальну інфляцію в поєднанні з нестабільною геополітичною ситуацією.

Незважаючи на великі збитки, яких зазнала авіація за останні кілька років і місяців – які також вплинули на ринок перестрахування – галузь починає демонструвати незначне зростання. Зараз, коли попит на авіаперевезення починає зростати після важких років у розпал пандемії COVID-19, прогнозується, що цього року він повернеться майже до допандемічного рівня.

Однак перед авіаційною галуззю все ще стоїть низка викликів, зокрема інфляція, зростання вартості палива, дефіцит робочої сили та перебої в ланцюжках поставок; а також виклик і можливість – перехід на більш низьковуглецеві, більш стійкі джерела палива та рух до нульового рівня викидів вуглецю.

Серія безпрецедентних збитків у 2019-2021 роках викликала дуже різну реакцію в різних сферах ринку. На ринку авіаційного перестрахування відбулося значне підвищення тарифів. Були переглянуті ліміти утримання, переглянуті мінімальні тарифи-онлайн та введені обмеження на покриття.

Ці кроки були зроблені ще до того, як відбулося найбільше оновлення, і перестраховики попереджали клієнтів і брокерів, що це, ймовірно, не буде лише короткостроковою реакцією.

Цілком ймовірно, що в середньостроковій перспективі, принаймні, жорсткий ринок авіаційного перестрахування збережеться, — заявив Лібкопф. "У страховому сегменті, однак, реакція була дещо змішаною.

У той час як деякі страхові андеррайтери однозначно погоджуються зі своїми перестраховиками, що необхідна корекція, інші вказали на свої програми перестрахування з "прив’язкою до ризиків" і вирішили, що немає негайної необхідності в змінах, оскільки вони все ще отримують вигоду від історичних умов.

Зараз ринок авіаційного страхування має достатню місткість, і хоча більшість цедентів вказують на те, що первинне підвищення тарифів відбудеться протягом 2023 року, цього, звичайно, складніше досягти, коли місткість є надлишковою.

Ці потужності походять від деяких відомих гравців, які прагнуть збільшити свою частку на ринку, ймовірно, в очікуванні підвищення тарифів у найближчому майбутньому, а також від нових місткостей, які також прагнуть збільшити свою частку на ринку.

Незважаючи на це, гравці ринку повинні провести власний аналіз того, чи вважають вони адекватними тарифи, яких вони можуть досягти, і перевірити стан ринку на предмет основних ризиків. Вони повинні спробувати оцінити, чи повернеться дохід від ринкових премій у 2023 році до рівня, близького до докоронавірусного, і чи перебувають ризики на аналогічному рівні.

Оскільки загальні витрати зростають через інфляцію, тарифи перестрахування, ймовірно, також зростуть або залишаться на сьогоднішньому рівні ще деякий час. Покупці авіаційного перестрахування повинні враховувати позицію перестраховика, коли мова йде про регульовані тарифи, навіть якщо премія на прямому ринку не зростає тими ж темпами, що і онлайн-тарифи. Більш жорстка позиція щодо мінімальних премій також не повинна стати несподіванкою.

Однією з можливих реакцій ринку ексцедента збитковості на поточні умови може стати зміна бази покриття на покриття збитків, що сталися, що знівелює частину аргументів на користь затримки підвищення тарифів.

Вже спостерігається явне зниження апетиту до пропорційного бізнесу, що зазвичай є ознакою скептицизму щодо майбутньої прибутковості і може бути зумовлене адекватністю ставок або структурними проблемами, такими як необмеженість у визначенні страхових випадків.

Протягом минулих років міжнародний ринок перестрахування не завжди був найбільш дисциплінованим, і час покаже, чи призведе цей ринковий цикл до здорового зростання.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/23/04/19/42554

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес