На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Штучний інтелект може в рази швидше та точніше визначати вартість страхування

Версия для печати Версия для печати
08.05.2023 

ШІ стане альтернативою онлайн-банкінгу, рахуватиме вартість страхування майна та відстежуватиме підозрілі транзакції.

Поява ChatGPT наробила галасу, бо тепер кожна людина може використовувати штучний інтелект, причому безкоштовно. Водночас ШІ давно використовується у фінтеху, зокрема у банківській галузі. Чого очікувати клієнтам у найближчому майбутньому?

По-перше, гадаю, ШІ доповнить, а подекуди і замінить "візуальні" інтерфейси банків на "мовні". Вибір меню та заповнення форм в онлайн-банкінгу залишаться, проте з’явиться можливість спілкування з чатботом ШІ для передачі необхідної інформації.

Досі суть чатботів полягала в дуже вузькому наборі заздалегідь запрограмованих шаблонних реплік. Але розвиток штучного інтелекту вже дійшов до того рівня, щоб бот "розумів" складні речення і спілкувався з клієнтами, ніби він – жива людина. Клієнт зможе вирішити будь-яке питання, не перемикаючись між різними меню та не шукаючи функції в інтерфейсі.

По-друге, ШІ добиратиме продукти, які будуть підходити конкретному клієнту та ухвалюватиме рішення замість фахівців банку. Загалом скорингові моделі (коли машина обробляє великий масив інформації та шукає закономірності) – не новина для банків. Це один із найпопулярніших способів застосування ШІ у фінтеху.

Наприклад, штучний інтелект може в рази швидше та точніше визначати вартість застрахованого майна. Отримавши опис та фото майна від самого клієнта, система може автоматично обґрунтовано порахувати вартість страхування його автомобіля, будинку тощо. Аналізуючи транзакції клієнта, банк також за допомогою ШІ зможе запропонувати йому особливий кредит – під його актуальні потреби, які відстежуються за фінансовою поведінкою клієнта. Або допомогти в інвестиційних питаннях.

По-третє, антифрод-захист. Це коли хтось з боку банку помічає нетипову поведінку клієнта і зупиняє такі транзакції. Раніше це робили спеціалісти безпеки, нині цим займаються автоматизовані системи. Але штучний інтелект матиме значно ширший "кут огляду" і спрацьовуватиме точніше.

По-четверте, AML (anti-money laundering), або запобігання відмиванню коштів. Завдяки ШІ широта моніторингу підозрілих транзакцій збільшується на порядок. Ми вже можемо бачити взаємозв’язки не лише між відправником і отримувачем коштів, а й між третіми особами та відстежувати цілі ланцюжки підозрілих транзакцій. Це допоможе банкірам, антикорупційним органам та податківцям відстежувати незаконні схеми – наприклад, перерахування грошей підсанкційним особам з Росії через ланцюжок посередників.

Чи означає все сказане, що, наприклад, весь банківський сервіс перейде в чат-боти зі штучним інтелектом? Навряд чи. В досяжній перспективі я не бачу альтернативи класичному банкінгу. Як поява так званих банків без відділень у світі не знищила класичні банки, так само ШІ не знищить центри обслуговування клієнтів повністю.

Чи буде це все лякати користувачів, чи довірятимуть вони штучному інтелекту свої фінансові рішення та транзакції? Впевнений, що не відразу. Але користувачі так само свого часу не довіряли онлайн-банкінгу та купівлі в інтернет-магазинах, однак швидко призвичаїлися. Переконаний, що цей самий шлях ми пройдемо і з сервісами, заснованими на ШІ.

Автор:  Андрій Кметюк
Источник:  LIGA.net
URL статьи:  https://www.liga.net/ua/economics/opinion/iskusstvennyy-intellekt-vmesto-bankovskih-rabotnikov-chego-ojidat-klientam

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес