На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Кількість кіберінцидентів цього року буде не меншою, ніж минулого — Держспецзв'язку

Версия для печати Версия для печати
23.05.2023 

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA за чотири місяці від початку року зафіксувала 700 кіберінцидентів (549 у I кварталі та 151 за квітень), повідомив заступник голови Держспецзв'язку України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктор Жора в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Зараз, трохи більше ніж за чотири місяці з початку року, було зафіксовано 700 інцидентів. Це приблизно стільки ж, як і минулого року. Це свідчить про те, що інтенсивність кібератак зберігається. За перший квартал загалом 549 інцидентів, а за квітень – 151. Якщо така інтенсивність збережеться, за рік отримаємо стільки ж, як і торік – близько 2,2 тис. інцидентів, — сказав він.

За словами заступника голови Держспецзв'язку, відлік повномасштабного вторгнення росії в український кіберпростір здійснюється з 14 січня 2022 року. До цієї дати тривалий час Україна була на другому місці у світі після США за кількістю кібератак. З 14 січня країна вийшла на перше місце і там залишається.

За весь 2022 рік урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA зафіксувала близько семи тисяч інцидентів (з урахуванням тих, інформація про які надходила за даними розвідки). У ручному режимі фахівці CERT-UA опрацювали 2194 інциденти у 2022 році.

Фахівці Держспецзв'язку виокремлюють кілька фаз сучасної кібервійни: перша – до повномасштабного вторгнення 14 січня 2022 року, друга – у перший місяць війни, третя – період нових, більш складних атак (наприкінці березня-початку квітня 2022 року), упродовж якого відбулися щонайменше три суттєві кібератаки: на "Укртелеком", Міністерство закордонних справ і на одну з компаній енергетичного сектору, якої вдалося запобігти. Після цього кількість серйозних атак дещо зменшилася. Восени розпочався четвертий період кібервійни, який характеризувався зміщенням фокусу зловмисників у напрямку атак на енергетичний сектор. Паралельно з масованими ракетними ударами вони намагалися вивести з ладу енергооб'єкти через кіберпростір.

Період, що розпочався в січні 2023 року, триває й досі. Він характеризується спробами зловмисників проникнути в мережі компаній, які надають послуги. Це так звані атаки на ланцюжки постачання (supply chain attack), тобто спроби проникнути в цільову мережу організації через злам одного з постачальників послуг. Тож, серед іншого, у фокусі уваги зловмисників – телеком-провайдери, компанії, що забезпечують зв'язок і розробляють програмне забезпечення, логістичні компанії. Головна мета цих атак – кібершпигунство, отримання доступу до чутливих даних, які, на думку росіян, можуть дати їм перевагу на полі бою.

Источник:  Інтерфакс-Україна
URL статьи:  https://interfax.com.ua/news/telecom/911978.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес