На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

EIOPA опублікувала звіт про вплив інфляції на страховиків

Версия для печати Версия для печати
05.10.2023 

EIOPA опублікувало звіт про те, як поточне інфляційне середовище впливає на страховиків у Європі.

Згідно з повідомленням на сайті EIOPA, в аналізі розглядається вплив більш високих, ніж очікувалося, інфляції та відсоткових ставок на страховий сектор дотепер, а також прогнозується оцінка потенційних майбутніх ризиків і вразливостей.

Швидкий перехід від тривалого періоду низької інфляції та наднизьких ставок до нового макроекономічного середовища має наслідки для рівня капіталу страховиків, прибутковості та позицій ліквідності, а також для споживачів. Це різною мірою впливає на різні напрямки бізнесу та страхові організації залежно від того, наскільки їхні активи є чутливими до відсоткових ставок, таких як цінні папери з фіксованим доходом, а також розриву в тривалості між їхніми активами та зобов'язаннями.

Згідно зі звітом, за останній рік співвідношення активів і зобов'язань європейських страховиків знизилося. Однак страховики, як і раніше, мали хорошу капіталізацію. Що стосується технічних резервів, інфляція негативно вплинула на страховиків non-life, оскільки вартість збитків і витрат збільшилася. Хоча страховики життя менш уразливі через номінальний характер своїх зобов'язань, вони можуть зіткнутися з меншою кількістю нових угод і вищими показниками прострочень, оскільки інфляція послаблює здатність домогосподарств заощаджувати.

На думку фахівців EIOPA, найважливішим питанням для страховиків у майбутньому є те, якою мірою позитивний ефект більш високих відсоткових ставок компенсує негативний ефект більш високої інфляції.

Аналіз чутливості EIOPA вказує на чисті позитивні результати для підприємств з довгостроковими зобов'язаннями і негативними розривами в тривалості, таких як компанії зі страхування життя. Однак зниження реальної вартості платежів і більш високі відсоткові ставки можуть призвести до збільшення числа прострочень і зменшення кількості нових угод. З іншого боку, згідно з прогнозами, підприємства, не пов'язані зі страхуванням життя, не отримають достатнього зиску виключно від вищих ставок, щоб урівноважити негативні наслідки інфляції. Ба більше, що довше триває інфляційне середовище, то більше страждають як life, так і non-life бізнеси.

Прибутковість страховиків життєво важлива для фінансової стабільності сектора. У короткостроковій перспективі інфляція збитків і витрат негативно впливає на страховиків non-life, що вимагає збільшення резервів і поступового коригування премій. І навпаки, страховики життя менше стурбовані інфляцією претензій у короткостроковій перспективі, але стикаються зі зменшенням прибутку через вищі витрати, спричинені інфляцією.

Результати показують, що рентабельність андеррайтингу компаній non-life погіршилася у 2022 році порівняно з 2021 роком, в той час як рентабельність інвестицій у страхування життя і композитне страхування перебувала на найнижчому рівні з 2016 року.

Згідно з прогнозом, майбутня прибутковість бізнесу в галузі страхування життя може виграти від реінвестування з більш високою прибутковістю, але страховики можуть зіткнутися з конкурентними проблемами в майбутньому. Оскільки поширення більш високих ставок на власників полісів відбувається лише поступово, у споживачів може виникнути спокуса розглянути альтернативні ощадні продукти з вищою прибутковістю. Цей зсув у поведінці споживачів потенційно може призвести до скорочення кількості нових замовлень, а також до більш високого відсотка відмов і відмов.

Що стосується ліквідності, то в нинішніх економічних умовах позиція ліквідності страховиків опиняється під загрозою з кількох причин. У міру зростання процентних ставок вартість ліквідних активів знижується. Коли страховики продають ці активи, вони зазнають збитків і скорочують майбутні грошові потоки. Більш високі витрати на відшкодування збитку, помилки в політиці та потенційні вимоги до маржі за деривативами є додатковими джерелами ризику ліквідності.

Останні дані вказують на погіршення загальної позиції ліквідності страховиків у 2022 році через падіння ринкової вартості ліквідних активів та істотний відтік грошових коштів через маржинальні виплати за позиціями за деривативами. Проте прогнози на майбутнє показують, що страховики володіють достатньою кількістю ліквідних активів для задоволення додаткових маржинальних вимог, що виникають унаслідок подальшого підвищення відсоткових ставок, наголошується в повідомленні.

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес