На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Аналітики оцінюють страхові збитки від урагану Отіс у $3-15 млрд.

Версия для печати Версия для печати
13.11.2023 

Ураган Отіс був компактним, але дуже потужним тропічним циклоном, який обрушився на сушу в жовтні 2023 року поблизу Акапулько як ураган 5 категорії. Отіс став першим тихоокеанським ураганом, який досягнув суші за інтенсивністю 5 категорії і перевершив ураган Патрісія як найсильніший тихоокеанський ураган, що досягнув суші за всю історію спостережень.

Галузь застрахувала збитки від урагану Отіс

  • Verisk оцінює від $3 млрд до $6 млрд
  • CoreLogic оцінює від $10 млрд до $15 млрд
  • Gallagher Re очікує, що збитки перевищать $10 млрд

Діапазон збитків галузі включає страхові оцінки вітру та повені, спричиненої опадами, вздовж траси Отіс. Більша частина змодельованих збитків припадає на вітер.

За оцінками глобального постачальника аналітичних даних Verisk, збитки від урагану Отіс, ймовірно, впадуть з 50 до 110 мільярдів канадських доларів (від 3 до 6 мільярдів доларів США), які були застраховані від урагану.

Моделювальник ризиків катастроф CoreLogic підрахував, що страховий збиток від пошкодження вітром, спричиненого ураганом "Отіс", який належав до категорії 5, становить від 10 до 15 мільярдів доларів США.

Gallagher Re опублікувала звіт, в якому зазначається, що страхові збитки від урагану Отіс сягнуть мільярдів доларів і стануть однією з найдорожчих подій в історії мексиканського страхового ринку. Очікується, що ураган Отіс стане однією з найдорожчих природних катастроф в історії Мексики, а початкові економічні збитки, як очікується, перевищать 10 мільярдів доларів США, повідомляє Gallagher Re.

Крім того, очікується, що застраховані збитки становитимуть мільярди доларів, що робить ураган однією з найдорожчих подій – якщо не найвищою – за всю історію мексиканського страхового ринку. "Враховуючи масштаб пошкоджень, завданих кільком комерційним об'єктам високого класу, це буде значним фактором, що вплине на страхові виплати", – йдеться у коментарі компанії Gallagher Re щодо урагану.

Чотири потенційні виплати варіюються від $60 млн до $125 млн, і кожна з них має параметричні тригери, які необхідно виконати для її ініціювання. Загальний розмір облігацій становить 485 мільйонів доларів США

Gallagher Re повідомила Insurance Journal, що тригером для виплат за ураганами в Мексиці є центральний тиск, який вимагає мінімального тиску в 935 мілібар. "Отіс зійшов на берег при мінімальному тиску 923 мілібари, і початкові ринкові прогнози свідчать, що це може призвести до виплати від 25 до 50% від суми облігації за ураганом класу D Тихоокеанського регіону, що становить 125 мільйонів доларів США. Якщо поріг у 50% буде досягнуто, це призведе до виплати щонайменше 62,5 мільйона доларів".

Підрахунок застрахованих збитків займе деякий час, але очікується, що значна частина збитків буде незастрахованою або недострахованою, — прокоментував Стів Боуен, головний науковий співробітник Gallagher Re, в заяві, що супроводжує звіт.

Ураган Отіс вперше перетворився на тропічну депресію 22 жовтня, причому тодішній прогноз передбачав, що він не досягне сили урагану і не досягне суші.

О 1:00 ночі за місцевим часом у вівторок Отіс залишався тропічним штормом з максимальною швидкістю вітру 50 миль/год. Оскільки вранці Отіс продовжував посилюватися, офіційний прогноз був збільшений до ураганної сили циклону до моменту виходу на сушу. Рано вдень було встановлено, що максимальна швидкість вітру досягла 110 миль/год.

Ураган Отіс швидко посилився 24 жовтня і став ураганом 5 категорії, наближаючись до узбережжя Мексики.

Отіс продовжував посилюватися з надзвичайною швидкістю протягом наступних кількох годин, досягнувши категорії 5 за шкалою Саффіра-Сімпсона об 11 годині вечора за місцевим часом – це означає, що максимальний вітер Отіс збільшився на 115 миль/год всього за 25 годин.

Отіс вийшов на берег через дві з половиною години з максимальною швидкістю вітру 165 миль/год. Взаємодія з гірською місцевістю південної Мексики швидко розсіяла Отіс, коли він рухався вглиб країни. До 16:00 в середу Національний центр ураганів знизив статус Отіса до тропічної депресії і випустив остаточне попередження про шторм, всього через 15 годин після того, як він досяг тихоокеанського узбережжя Мексики, ставши найсильнішим ураганом з виходом на сушу в цьому регіоні за всю історію спостережень.

Спостереження за небезпекою та пошкодженнями

Оскільки шторм посилився так швидко, швидкість вітру зросла на 115 миль/год протягом 24 годин, у більш ніж мільйона людей, що живуть у місті та його околицях, було дуже мало часу, щоб підготуватися до жахливого шторму перед виходом на сушу.

За даними NOOA, лише один інший шторм в історії, ураган Патрісія у 2015 році, перевищив стрімке посилення Отіса у східній частині Тихого океану, коли швидкість вітру зросла на 120 миль на годину за 24 години.

Репортажі та фотографії з Акапулько свідчать про катастрофічні пошкодження будівель, у тому числі багатьох готелів і багатоповерхівок, а також про повалені дерева, сильні повені та зсуви ґрунту. Також повідомлялося про пошкодження 120 лікарень і клінік.

Крім того, було зруйновано понад 10 000 опор електропередач, що призвело до відключення електроенергії та інтернету/зв'язку по всьому регіону, а численні лінії електропередач, електричні підстанції та електростанція також зазнали серйозних пошкоджень. У прес-релізі, опублікованому 31 жовтня, урядовці повідомили про 46 загиблих і зазначили, що 58 людей досі вважаються зниклими безвісти.

Лише кілька вітромірних станцій пережили шторм і надавали надійні дані про швидкість вітру. Одна станція поблизу Акапулько, яка витримала шторм, зафіксувала піковий порив вітру в 135 миль/год.

Спостереження з літаків, а також супутникові дані були використані, щоб допомогти обмежити модельоване вітрове поле. Максимальна кількість опадів уздовж узбережжя зазвичай становила від 8 до 12 дюймів, а на більшій частині території штату Герреро – понад 2 дюйми.

На узбережжі Акапулько розташовано багато великих квартир, будинків для кондомініумів і готелів. У багатьох з них більшість вікон було вибито руйнівними вітрами Отіс.

Пошкодження покрівель також були помічені на багатьох будівлях поблизу узбережжя. Невеликі комерційні та житлові будівлі в Акапулько також зазнали значних пошкоджень: зі стін було скинуто облицювання, зірвано дахи і розкидано уламки. Значні пошкодження також спостерігалися на північ і захід від Акапулько. У Коюка-де-Бенітес, штат Герреро, незначних пошкоджень зазнала лікарня, а також було зафіксовано значні пошкодження житлових будинків.

Пошкодження прибережних і внутрішніх районів в Акапулько і навколо нього були катастрофічними.

Страхування житлових ризиків у Мексиці є досить низьким, хоча дещо вищим для комерційних ризиків.

Однак, ймовірно, в Акапулько, особливо в прибережних районах, рівень страхування житла вищий, ніж на решті території штату Герреро.

Оцінка збитків у цій галузі включає збитки, завдані наземній житловій, комерційній та промисловій нерухомості, а також автомобілям за їхню будівлю, вміст та покриття від повені, спричиненої вітром та опадами, в залежності від часу.

Автор:  Nataly Kramer
Источник:  Beinsure
URL статьи:  https://beinsure.com/news/verisk-insured-losses-hurricane-otis/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес