На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Аналітика / Аналітика

Програма Unity для страхування українського експорту зерна прокладає шлях до нових рішень

Версия для печати Версия для печати
13.12.2023 

Нова програма Unity від Marsh McLennan та Уряду України за участі Lloyd's для покриття експорту українського зерна може прокласти шлях для більшої кількості страхових рішень для підтримки країни в умовах війни.

Унікальна структура Unity дозволить андеррайтерам оцінювати ризики на більш доступних рівнях, ніж ті, що спостерігалися в останні місяці.

Marsh у співпраці з українським урядом, Експортно-кредитним агентством України, Укрексімбанком, Укргазбанком і DZ Bank оголосили про запуск нової програми – Unity – для надання доступного страхування для підтримки експорту зерна та інших важливих продовольчих товарів у всьому світі з чорноморських портів України.

Запущена в листопаді програма Unity надасть покриття до 50 мільйонів доларів по страхуванню каско та окремого P&I страхування від військових ризиків від синдикатів Lloyd's.

Українські порти були закриті після вторгнення росії в лютому 2022 року, а страхові та перестрахові компанії Lloyd's, і лондонський ринок комерційного страхування очікували додаткових гарантій, враховуючи потенційні збитки, пов'язані з кожним судном.

Програма спрямована на те, щоб дозволити судновласникам отримати покриття для транспортування зерна морем з України, яка значною мірою залежить від доходів від експорту сільськогосподарської продукції, за відсутності безпечних коридорів. Очікується, що об'єкт Unity значно скоротить витрати на страхування суден, що експортують українське зерно, тим самим пом'якшивши поточний тиск на ланцюжки поставок і зміцнивши глобальну продовольчу безпеку.

Перші проєкти щодо механізму здешевлення страхування морських перевезень у територіальних водах України вже реалізуються спільно зі страховим ринком, що сприяє безпеці морських перевезень і збільшенню обсягів українського експорту, зазначила Перша віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.

"Страхування суден – один із найскладніших проєктів, в якому задіяні десятки зацікавлених учасників. Це яскраво демонструє, що міжнародний страховий ринок готовий працювати в Україні. Наші подальші спільні кроки будуть направлені на розширення впровадження подібних страхових інструментів для інших видів експорту", — наголосила Свириденко.

Новий механізм страхування морських перевезень у територіальних водах України дасть змогу здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5 процентних пункти від вартості страхового тарифу, що дасть зернотрейдерам змогу заощадити приблизно 100-140 грн на одній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе до 4 млрд грн. Ці кошти буде спрямовано аграріям і за допомогою збільшення ціни купівлі, і на додаткові закупівлі.

Ця ініціатива є особливо вигідною для країн, що розвиваються, які є основними покупцями українського зерна. Крім того, це узгоджується з прагненням міжнародний страховиків використати свій досвід для підтримки глобальної продовольчої безпеки та стабільності, а також допомогти Україні у майбутніх зусиллях з відновлення та реконструкції.

"Ми робили щось подібне 20 років тому, але не для країни, яка фізично воювала. Це ключова відмінністьб каже Маркус Бейкер", каже глобальний керівник відділу морських перевезень, вантажів і логістики компанії Marsh. – "Це зайняло чимало часу, але якщо ми зможемо досягти певного успіху в зниженні ціни на поставки зерна з України, перевага, яка буде мати для світу та глобального дефіциту продовольства, – це буде великим досягненням".

Запуск Unity слідує за попереднім зобов'язанням Marsh надавати свої послуги та експертизу на безоплатній основі українському уряду. Значна підтримка з боку уряду Великобританії та Lloyd's дозволили втілити у життя цю програму.

Постійні зусилля включають створення платформи даних для оцінки військових ризиків в Україні, стратегічні консультаційні послуги від Oliver Wyman та моделювання програми перестрахування з урахуванням катастрофічних ризиків від Guy Carpenter.

Міжнародні страхові брокери визнають значну вигоду від об'єкта такого масштабу, але, з іншого боку, страховий ринок бере на себе значний ризик.

Завдяки фінансовій підтримці, яку надав український уряд, ринок зможе частково покрити витрати в межах перестрахових лімітів. Ринок повинен прийняти певний рівень ризику.

Marsh сподівається, що страховий ліміт не буде вичерпано. Незважаючи на фінансові ризики такої програми, як Unity, є також величезна "моральна винагорода".

Укрексімбанк, Державний експортно-імпортний банк України та державний український банк Укргазбанк нададуть резервні акредитиви, кожен з яких підтверджено DZ Bank, для підтримки об'єкта, який сам підтримується Міністерством економіки України, надаючи судновласникам та фрахтувальники зі страхуванням військових ризиків за відсутності безпечних коридорів. Глобальна юридична фірма Norton Rose Fulbright надала консультаційні послуги.

Як і у випадку з програмою "As One", запущеною для забезпечення страхування в рамках неіснуючої "Ініціативи експорту чорноморського зерна" в липні 2022 року, Marsh розширить нову програму Unity для клієнтів зареєстрованих брокерів Lloyd's of London, щоб надати додаткову підтримку поточним гуманітарним зусиллям і полегшити постійний тиск на ланцюги поставок і глобальну продовольчу безпеку.

Источник:  Форіншурер
URL статьи:  https://forinsurer.com/news/23/12/13/43337

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес