На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Зустріч НБУ та МТСБУ: обговорено стан та перспективи ринку ОСЦПВ

Версия для печати Версия для печати
21.03.2024 

Нещодавно відбулася зустріч між керівництвом Національного Банку України з членами президії та дирекцією Моторного (транспортного) страхового бюро України. Головна мета цього зібрання – стан сегмента ОСЦПВ та перспективи його розвитку, зокрема в контексті майбутнього оновлення законодавства (ПЗУ №8300).

"Від дій страховиків – членів МТСБУ залежить зростання та інноваційність цілої галузі страхування, на яку в 2022–2023 роках припадала чверть загального портфеля страхового ринку", — зазначив на початку розмови Голова Національного Банку України Андрій Пишний.

Після початку повномасштабного вторгнення ринок ОСЦПВ вже має тенденцію відновлення до "довоєнних" показників та проявляє незначне зростання. За результатами 2023 року кількість укладених полісів ОСЦПВ становить 7,7 млн договорів, що майже на 7% більше у порівнянні з 2022 роком. Сума отриманих страхових премій приблизно на 25 відсотків перевищує торішній показник та становить 8,7 млрд. грн.

Проте через збільшення частоти настання страхового випадку та впливу інфляційних чинників, кількість вимог від потерпілих щодо проведення страхових відшкодувань зросла орієнтовно на 16% у порівнянні з 2022 роком (загальна кількість – 127 837 шт), а за сумою зростання становить близько 39% (загальна сума у підсумку 2023 року – 3 846 млрд грн).

З 2022 року кількість страховиків, які займаються обов'язковим страхуванням цивільно-правової відповідальності водіїв в Україні, зменшилася з 42 до 33 компаній. У підсумку за цей період 9 страховиків вийшли з ринку: з них дві компанії – добровільно, а сім – шляхом застосування заходів впливу зі сторони НБУ, через погіршення свого фінансового стану, або накладання санкцій через російський слід акціонерів тощо.

У лютому поточного року МТСБУ підбило підсумок трьох місячної роботи із зовнішнім сертифікованим актуарієм щодо оцінки достатності відрахувань до ФЗП задля попередження можливих ризиків. В результаті актуарних розрахунків встановлене граничне значення рівня відрахувань для страховиків-членів Бюро: мінімальне – 4,7%, максимальне – 5,1%. Цього року, щомісячний відсоток відрахувань до ФЗП залишився на рівні – 5% з премій за внутрішніми договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

На вимогу Координаційної ради Бюро, на початку липня 2023 року аудиторською компанією KPMG було представлено два результати діагностики бізнес-процесів МТСБУ за напрямками загального функціонування бюро та ІТ і кібербезпеки. Відповідно до цього аудиту, з початку 2024 року МТСБУ здійснює оновлення у сфері свого кіберзахисту: впроваджує нові системи контролю, моніторингу та раннього реагування на кіберзагрози всередині Бюро, постійно оновлює та розробляє відповідні процедури, політики інформаційної безпеки, проводить навчання працівників у сфері кібергігієни та кібербезпеки.

Вперше за час існування Моторного бюро впроваджено важливе нововведення, яке спрямовано на підвищення довіри до ринку ОСЦПВ через удосконалення інструменту "дострокового" проведення МТСБУ виплат за СК, які втратили членство в Бюро та не виконали зобов'язання перед потерпілими. Дирекція спільно із Президією МТСБУ створили цільовий фонд тимчасового запозичення "На виконання зобов'язань страховиків, які втратили членство в МТСБУ за страховими виплатами", а саме по компаніях, що не перебувають в стані банкрутства або ліквідації, СК "Галицька" (5 років втратила членство), СК "НОВА" (8 років втратила членство) та СК "Іллічівське" (7 років втратила членство). Варто зазначити, що ці кошти є тимчасово запозиченими та підлягають поверненню з моменту виникнення у МТСБУ повноважень щодо здійснення регламентних виплат за зобов'язаннями колишніх членів Бюро відповідно до норм чинного або очікуваного нового закону (ПЗУ №8300).

Генеральний директор МТСБУ Олександр Берназюк прокоментував: "Впровадження нового закону (ПЗУ №8300) значно покращить гарантійну функцію МТСБУ перед потерпілими за зобов'язаннями колишніх страховиків-членів Бюро. Адже за ним МТСБУ має право здійснювати регламенті виплати одразу після того, як страховик припинив членство і протягом законодавчо встановленого строку не виконав свої зобов'язання щодо страхової виплати. Нарешті здійснення процедур ліквідації (самоліквідації/банкрутство) страховика не буде перешкодою для проведення Бюро такої виплати."

Окреме важливе питання зустрічі – підготовка до впровадження норм нового закону про обов'язкове страхування (ПЗУ №8300), подробиці розповіла Перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. Хоча законопроєкт остаточно ще не ухвалено, підготовка до його провадження вже відбувається. Адже згідно з програмою співпраці з МВФ, Верховна Рада України має ухвалити закон до кінця травня 2024 року.

За словами Катерини Рожкової: "Були проведені детальні обговорення новацій з ринком, компанії висловили свої застереження, за більшістю з яких вдалося досягти компромісу". Вона підкреслила, що нове законодавство повинно забезпечити сталий розвиток ринку страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів та захист прав споживачів цих послуг.

Катерина Рожкова наголосила, що підходи МТСБУ до оцінки ризиків страховиків вже мають враховувати нові законодавчі вимоги, які вступили в дію, щоб діяльність Бюро була ефективною. Вона нагадала, що новий Закон України "Про страхування" дає ринку пів року на приведення своєї діяльності до вимог цього закону.

Генеральний директор МТСБУ Олександр Берназюк прокоментував: "МТСБУ проводило активну роботу у процесі підготовки нового законопроєкту до його прийняття. Наразі Президією Бюро вже напрацьовані та затверджені конкретні кроки імплементації норм ПЗУ №8300."

Источник:  МТСБУ
URL новости:  https://mtsbu.ua/news/post/zustrich-mizh-nbu-ta-mtsbu-shchodo-funkcionuvannya-rinku-oscpv-v-ukrayini-ta-perspektivi-jogo-rozvitku-v-ramkah-proyektu-zakonu-8300

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес