На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

МТСБУ припиняє публікацію "Світлофору" та запускає дашборди з візуалізацією публічної звітності

Версия для печати Версия для печати
28.03.2024 

Ринок ОСЦПВ вже давно перейшов до відкритого та доступного формату надання публічної інформації про діяльність страхових компаній. Вже давно кожен страхувальник може ознайомитися з показниками роботи будь-якого страховика онлайн. Згідно з рішенням Президії МТСБУ, починаючи з 4 кварталу 2023 року, припиняється оприлюднення показників діяльності страховиків-членів МТСБУ у форматі "Світлофор".

Це рішення прийнято в контексті подальших змін в законодавстві та стрімкого розвитку сучасних технологій. Впровадження нової редакції Закону "Про ОСЦПВ" та створення Національним банком України нової системи раннього реагування для оцінки діяльності страховиків вимагає відповідного адаптування підходів до збору та представлення інформації.

До того ж одним із ключових аргументів у припиненні оприлюднення "Світлофору" – недоречність сприйняття цієї інформації як рейтингу страховиків, а не як системи внутрішнього оцінювання виключно для виявлення можливих ризиків з ОСЦПВ.

За словами Генерального директора МТСБУ Олександра Берназюка: "Ми часто бачимо, як сторонні організації створюють "псевдорейтинги", де суттєво перекручують інформацію з посиланням ніби на "Світлофор МТСБУ", хоча насправді Бюро не встановлює ніяких рейтингів. Задля попередження такої інформаційної спекуляції було прийнято рішення змінити формат надання таких показників оцінки ризиків за внутрішніми договорами автотранспортного страхування."

Замість цього, МТСБУ запускає новий проєкт "Візуалізація публічної звітності" (дашборди), який надає користувачам можливість отримати доступ до більш розгорнутої та об'єктивної інформації.

Такі дашборди розміщені на сайті МТСБУ та містять дані про діяльність страховиків-членів. Інтерактивні графіки постійно оновлюються та доступні для відвідувачів ресурсу цілодобово. Користувачі зможуть ознайомитися з різноманітними показниками, такими як кількість укладених/що розпочали дію договорів, обсяги нарахованих премій, кількості врегульованих справ з розбивкою за строками врегулювання та типом шкоди, кількість отриманих МТСБУ скарг на дії/бездіяльність страховиків, тощо.

Цей крок МТСБУ покликаний забезпечити більшу прозорість та доступність інформації про ринок ОСЦПВ в Україні. Перехід до нового формату сприятиме кращому розумінню діяльності страхових компаній та допоможе споживачам приймати обґрунтовані рішення під час вибору страховика для укладення договору.

Загальна оцінка відображає показники діяльності страховика-члена МТСБУ виключно за внутрішніми договорами з обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів(ОСЦПВВНТЗ), та не є показником ризиковості страхової компанії в цілому. Ознайомитися з загальною оцінкою страховиків-членів МТСБУ можна за посиланням.

  • Оцінка ризиків діяльності страховиків-членів МТСБУ складається з 5-ти показників:
  • Показник "Якість врегулювання збитків", частка участі в загальній оцінці – 25% ;
  • Показник "Рівень скарг", частка участі в загальній оцінці – 25%;
  • Показник "Темп росту портфеля", частка участі в загальній оцінці – 15%;
  • Показник "Частка премій з ОСЦПВВНТЗ у загальному портфелі страховика", частка участі в загальній оцінці – 10%;
  • Показник "Частка договорів ОСЦПВВНТЗ, укладених за зниженими тарифами", частка участі в загальній оцінці – 25%.

Оцінка здійснюється Дирекцією МТСБУ щоквартально, станом на останній день звітного кварталу, після закриття звітного періоду за останній місяць відповідного кварталу, на підставі даних, внесених страховиками до ЦБД МТСБУ.

Ознайомитися з показниками діяльності страховиків можна за посиланням

Источник:  МТСБУ
URL новости:  https://mtsbu.ua/news/post/vidmina-svitloforu-mtsbu-skasovuye-grafichne-vidobrazhennya-pokaznikiv-diyalnosti-strahovikiv-ta-perehodit-do-novogo-formatu

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес