На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

З 2025 року українські водії можуть використовувати електронні "Зелені картки" для перетину кордонів

Версия для печати Версия для печати
11.10.2024 

З 1 січня 2025 року водії зможуть використовувати електронні версії міжнародних сертифікатів автострахування (IMIC), відомі як "Зелені картки", у форматі PDF. Про це повідомили представники Ради Бюро "Зелена картка" (COB) та МТСБУ. Відповідні зміни набудуть чинності упродовж наступних трьох місяців.

Нове регулювання передбачає, що всі країни, які є учасниками системи "Зеленої картки", включно з Україною, повинні приймати як паперові, так і електронні сертифікати IMIC у форматі PDF для підтвердження страхового захисту. Це дозволить спростити процедуру перетину кордонів, зменшити адміністративні бар’єри та пришвидшити процеси перевірки на прикордонних пунктах.

"Зелена картка" або IMIC є міжнародним сертифікатом страхування, який приймається без перешкод з боку органів влади всіх країн, що входять до системи "Зеленої картки".

"Зелена картка" підтверджує, що зареєстрований у іноземній країні транспортний засіб має щонайменше мінімальне обов’язкове страхування цивільної відповідальності, як того вимагає законодавство країни, в яку він прибув. Кожна "Зелена картка" також забезпечена гарантіями для країни, яку відвідує водій транспортного засобу, що іноземна страхова компанія країни реєстрації транспортного засобу відшкодує шкоду потерпілому відповідно до правил, що діють у відвідуваній країні. Таким чином, потерпілі у дорожньо-транспортних пригодах за участю транспортних засобів з іноземною реєстрацією отримують належну компенсацію за завдані збитки.

Прикордонні служби та правоохоронні органи всіх країн, що є учасниками системи "Зеленої картки", мають ознайомитися з новими положеннями та підготуватися до прийому електронних сертифікатів IMIC. Це особливо важливо для українських органів влади, адже з початку 2025 року будь-який водій транспортного засобу з іноземною реєстрацією зможе пред’являти свою "Зелену картку" у форматі PDF.

Хоча електронні сертифікати IMIC або "Зелені картки" у форматі PDF мають бути прийняті по всій зоні "Зеленої картки", кожне національне бюро окремої країни має право вирішувати, чи бажає воно випускати їх у такому форматі.

Говорячи про цей розвиток подій, пані Грет Фльоре, Генеральний секретар COB, заявила: "З 1 січня 2025 року електронні "Зелені картки" у форматі PDF можуть використовуватися водіями, які перетинають кордони в рамках системи "Зеленої картки", якщо вони походять з країни, де такий формат видається. Ми хочемо нагадати всім, хто бере участь у сприянні перетину кордонів автомобільного транспорту, що ці нові положення наберуть чинності протягом трьох місяців".

Генеральний директор МТСБУ Олександр Берназюк зазначив: "Ми звертаємо увагу всіх, хто бере участь у прикордонному контролі та інших компетентних органів, відповідальних в Україні за здійснення контролю за наявністю та чинністю договорів обов’язкового автотранспортного страхування, що ці нові положення щодо "Зеленої картки" незабаром набудуть чинності. З початку 2025 року будь-який водій транспортного засобу із іноземною реєстрацією, що в'їжджає до України, може пред’явити свою "Зелену картку" або IMIC у форматі електронного PDF. Використання "Зелених карток" або IMIC є важливим для сприяння перетину кордонів автомобільного транспорту, тому важливо, щоб наші органи влади знали про оновлення і були готові прийняти новий формат з початку наступного року".

Система "Зеленої картки" охоплює 48 країн, включно з Україною, та дозволяє понад 500 мільйонам транспортних засобів користуватися міжнародними поїздками без додаткових витрат або перешкод на кордонах. COB, як організація, що координує цю систему, сприяє усуненню адміністративних бар’єрів і забезпечує високий рівень захисту для потерпілих у ДТП за кордоном.

Джерело:  МТСБУ
URL новини:  https://mtsbu.ua/news/post/elektronnu-zelenu-kartku-u-krayinah-mizhnarodnoyi-sistemi-bude-zaprovadzheno-protyagom-troh-misyaciv-cob-ta-mtsbu

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес