На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Хакерська атака на інформаційні ресурси МТСБУ не завдала шкоди персональним даним страхувальників

Версия для печати Версия для печати
17.01.2022 

14 січня 2022 р. інформаційні ресурси, на яких розміщена централізована база даних МТСБУ, також, як і десяток урядових сайтів зазнали хакерської атаки, внаслідок чого перестала працювати частина електронних сервісів Бюро.

Реєстр, що містить особисті дані та інформацію про договори обов’язкового страхування цивільної відповідальності мільйонів українських власників автомобілів, не був пошкоджений.

Відповідна заява передана МТСБУ спеціальним державним службам по боротьбі з кіберзлочинністю для проведення розслідування. Зараз виконуються роботи з відновлення функціонування серверів та сервісів Бюро.

"Робимо все можливе, аби якнайшвидше подолати наслідки атаки. Наші співробітники працюють цілодобово разом з спеціалістами державних органів. У найближчі дні відновимо поетапно функціонування всієї інформаційної системи МТСБУ", – прокоментував генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

МТСБУ надає автовласникам роз’яснення щодо дій в цей період:

  1. Зараз, як і завжди, автовласники мають можливість укладати договори внутрішнього страхування в паперовому вигляді з будь-якою страховою компанією, яка є членом МТСБУ*.

    Зразок чинного бланку внутрішнього полісу ОСЦПВ розміщений на сайті Бюро за посиланням /files/Obrazets_polisa/AP.png.

    Договори міжнародного страхування традиційно укладаються на паперових бланках з компаніями, які є повними членами МТСБУ**.

    Зразок чинного бланку полісу міжнародного страхування розміщений на сайті Бюро за посиланням /files/Obrazets_polisa/ZK/ZK_zrazok_2014.pdf

    МТСБУ попереджає про можливу активізацію шахраїв, що займаються фальсифікацією полісів ОСЦПВ, і наполегливо радить:

    • не укладати договори із сумнівними особами або у непристосованих для цього місцях
    • перевіряти повноваження страхових посередників щодо права на укладання договорів страхування саме від імені та за дорученням конкретного страховика (чинна агентська угода, доручення).

    Також МТСБУ нагадує, що бланки полісів ОСЦПВ тих страховиків, що втратили членство в Бюро, не можуть вважатись дійсними.***

    *Перелік СК-членів Бюро наведений нижче у довідці.

    **Перелік СК-повних членів МТСБУ наведений нижче у довідці.

    ***Перелік СК, позбавлених членства в Бюро протягом минулого року, наведений нижче у довідці.

    Після завершення робіти з відновлення інформаційних ресурсів МТСБУ укладання електронних договорів страхування буде відновлене.

  2. Всі договори ОСЦПВ, укладені на бланках страхових полісів в період тимчасової відсутності доступу до ЦБД МТСБУ, є дійсними.

    Страховики обліковують у власних інформаційних системах усі операції, пов’язані з укладанням договорів страхування.

    Після того, як електронні сервіси МТСБУ відновлять роботу, інформація про укладені за цей час договори ОСЦПВ буде внесена до бази даних МТСБУ.

  3. Автовласникам, які мають електронні поліси ОСЦПВ, нагадуємо, що візуальна форма полісу надсилається на електронну пошту страхувальника одразу після укладення договору. Він може її скачати на свій гаджет та/або роздрукувати. У разі, якщо візуальну форму електронного полісу загублено, автовласник може звернутися до страховика, з яким укладено договір, з проханням повторно надіслати йому зазначений документ.
  4. МТСБУ узгодило з Національною поліцією та з Державною прикордонною службою України, що до моменту подолання наслідків хакерської атаки, їх співробітники перевірятимуть паперові документи, що підтверджують укладання договорів страхування. Власники договорів страхування, укладених на паперових бланках, пред’являють свій поліс, а власники електронних полісів внутрішнього страхування можуть надати при перевірці власноруч роздруковану візуальну форму полісу без необхідності завіряти її печаткою страховика.

    На кордоні зараз відбувається перевірка шляхом пред’явлення паперових бланків полісів "Зелена картка".

  5. Щодо оформлення європротоколів.

    Повідомлення про ДТП з незначними збитками, без виклику працівників Національної поліції (в формі європротоколів) необхідно оформлювати в паперовій формі. Бланк європротоколу видається страховиком, з яким укладається договір обов’язкового страхування. Якщо з якоїсь причини автовласник не має бланку європротоколу, він може звернутися до свого страховика. Зразок бланку європротоколу та інструкція з його заповнення розміщена та доступна всім на сайті Бюро за посиланням /ua/for_consumers/europrotocol/96561. Після відновлення працездатності інформаційного ресурсу МТСБУ, європротоколи також можна буде оформлювати в електронній формі, з використанням підсистеми "Електронний європротокол".

    "Ми перебуваємо в постійному контакті з представниками Національної поліції та Державної прикордонної служби, щоб мінімізувати можливість непорозумінь під час перевірки полісів. Ми робимо усе можливе для того, щоб працездатність електронних сервісів МТСБУ була відновлена найближчим часом", прокоментував генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

  6. Источник:  МТСБУ
    URL новости:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/167415/

    «« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес