На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Ринок ОСЦПВ почне активно відновлюватись, як тільки бойові дії завершаться

Версия для печати Версия для печати
08.07.2022 

За підсумками 2021 р. українські автовласники придбали понад 103 тис. автівок, що на 20% більше, ніж в попередньому році. Україна за обсягом продажів посіла 20-те місце в Європі між Iрландією та Грецією.

На тлі постійного підвищення довіри наших громадян до автострахування, до здатності страховиків виконувати свої зобов’язання та надавати якісний сервіс, ринок ОСЦПВ розраховував на подальше зростання та впевнений розвиток.

"Ми очікували, що за підсумками 2021 р. галузь ОСЦПВ продемонструє рекордні показники, навіть незважаючи на те, що із складу асоційованих членів Бюро було виключено шість компаній", – каже генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Власне, так і сталось. Кількість укладених договорів ОСЦПВ вперше перевищила позначку в 9 млн. шт., збільшившись на 8,3% у порівнянні з 2020 р. Сума страхових платежів зросла на 17,2% до показника 7,2 млрд. грн. Страховики ОСЦПВ врегулювали шляхом здійснення страхових виплат рекордну кількість вимог – 173,4 тис. шт. Цей показник зріс на 17,9%. Сума виплат збільшилась на 28% і склала 3,6 млрд. грн.

Кількість вимог, врегульованих за європротоколом, зросла на 24,1% до показника 62,4 тис. шт. Сума виплат, здійснених за європротоколом, збільшилась на 33,5% і становила 672 млн. грн. Питома вага вимог, врегульованих за європротоколом у загальній кількості сплачених вимог склала 36%, а у загальній сумі виплат – 18,4%.

Кількість електронних полісів ОСЦПВ склала 4,5 млн. шт. Сума премій за електронними договорами в 2021 р. – понад 3 млрд. грн., це 55,8% від загальної суми премій. Частка електронних полісів у загальній кількості договорів склала 50%.

Протягом року страховики скоротили строки врегулювання та мали рекордно низький, менше 1%, показник рівня скарг від споживачів.

Також поступово почав відновлюватись сегмент міжнародного страхування "Зелена картка", який зазнав значного падіння за час карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією коронавірусу.

Основні показники здійснення ОСЦПВ за внутрішніми договорами в 2016-2021 рр

"Весь минулий рік разом з НБУ та профільним комітетом Верховної Ради с з питань фінансів, податкової та митної політики ми провадили активну роботу над розробкою фінальної редакції тексту законопроєкту "Про ОСЦПВ", норми якого мають суттєво підвищити рівень захисту учасників дорожнього руху та наблизити Україну до європейських практик здійснення страхового відшкодування. Всі основні концепції та положення були узгоджені. Ми були впевнені, що в 2021 році закон буде прийнятий парламентом і це буде величезним кроком вперед", – розповідає Володимир Шевченко.

Автострахування в умовах війни

Все змінилось 24 лютого 2022 року, коли розпочалось повномасштабне російське збройне вторгнення до нашої Батьківщини. Мільйони українських громадян були змушені шукати прихистку в європейських країнах, серед них було багато тих, хто їхав автівками.

"Щось подібне, але в менших масштабах, ми переживали в 2014 році, тож у страховиків і Бюро було чітке розуміння, що треба зробити, щоб підтримати наших співвітчизників і забезпечити можливість стабільної роботи для страховиків".

МТСБУ швидко відреагувало на ситуацію і одразу прийняло цілу низку відповідних рішень.

Для підтримки стабільності страховиків ОСЦПВ:

  • МТСБУ припинило відрахування до додаткових гарантійних фондів Бюро, починаючи з 1 січня 2022 р., зважаючи на зменшення кількості укладених страховиками ОСЦПВ договорів. Це допомогло їм вивільнити кошти, щоб спрямувати їх на сплату відшкодувань
  • Завдяки активній позиції МТСБУ Національний банк дозволив перераховувати за кордон валюту по договорах перестрахування "Зеленої картки", що дозволило гарантувати стабільність виплат

Також українське Бюро "Зеленої картки" розірвало відносини з національними Бюро Росії та Білорусі.

Для збереження страхового захисту учасників дорожнього руху:

  • За умови відсутності паперових бланків "Зеленої картки" договори можуть оформлюватись у чорно-білих копіях або шляхом генерування pdf-файлів
  • Тимчасово було встановлено спеціальні тарифи за договорами міжнародного страхування "Зелена картка" для легкових автомобілів (тип А) зі строком дії 15 та 30 днів, у розмірі 50% від діючих розмірів (у гривні)
  • МТСБУ з метою підтримки захисників і захисниць України прийняло рішення не стягувати регреси в судовому чи досудовому порядку з військових частин чи військовослужбовців ЗСУ в випадку, коли вони стали винуватцями ДТП, не маючи чинного полісу ОСЦПВ, та замість них відшкодування постраждалим було здійснено з фонду захисту потерпілих МТСБУ. Норма діятиме на період воєнного стану та півроку після його закінчення. Також припиняється примусове стягнення коштів з військових частин або військовослужбовців ЗСУ по вже прийнятих судових рішеннях щодо стягнення компенсацій по регресних позивах.

Більшість страховиків ОСЦПВ змогли швидко реорганізувати свою роботу, пристосувавшись до ведення бізнесу за умов воєнного часу, зокрема максимально спростивши всі процедуру, пов’язані із оформленням страхових виплат відповідно до рекомендацій регулятора, який радив максимально використовувати переваги електронного документообігу та приймати електронні копії документів у всіх випадках, коли це можливо.

Генеральний директор МТСБУ вказує на безпрецедентну підтримку з боку прикордонних служб, іноземних страхових Бюро та страховиків європейських країн: "Завдяки цьому в перші дні війни наші громадяни могли перетинати кордон України на авто без міжнародного страхового сертифікату "Зелена картка", що спростило і прискорило процес для мільйонів наляканих та змучених жінок, дітей та літніх людей. Багато європейських країн надавали або можливість безкоштовно придбати поліс прикордонного страхування, або брали на себе зобов’язання компенсувати потенційну шкоду, що може бути заподіяна автівками з українською реєстрацією, з національних гарантійних фондів".

Володимир Шевченко зазначає, що дуже зворушений високою оцінкою діяльності українських страховиків та МТСБУ від колег по Раді Бюро "Зелена картка": "Вони не в змозі були повірити, що ми стабільно працюємо з першого дня війни".

"Це здається фантастичним і майже неймовірним, але так, це правда – співпраця з МТСБУ за всіх цих обставин триває, незважаючи на драматичну реальність", – так описала реакцію закордонних колег Сандра Шварц, президент Ради Бюро "Зелена картка".

Як житиме галузь ОСЦПВ у повоєнні часи

Володимир Шевченко впевнений, що незважаючи на наслідки військового вторгнення, ОСЦПВ не лише зберігатиме стабільність, але й розвиватиметься.

"Ми спостерігаємо певне падіння показників ОСЦПВ за підсумками 1 кв. 2021 р.: кількість договорів зменшилась на 27%, виплат – на 26%. За моїми оцінками, динаміка в цілому відповідає кількості автівок, що виїхали за кордон. Договори та премії "перетікають" з сегменту ОСЦПВ до сегменту "Зеленої картки", де кількість договорів зросла на 96%. I це не лише ефект відновлення після "падемійного" зниження показників міжнародного страхування протягом 2020-2021 р., бо кількість договорів "Зеленої картки" в 1 кв. поточного року перевищує навіть показники відповідного періоду 2019 р., коли спостерігався значний ріст внаслідок запровадження автоматизованої перевірки страхових сертифікатів. Я впевнений, що ринок ОСЦПВ почне відновлюватись, як тільки бойові дії завершаться і українські автовласники почнуть повертатись на батьківщину".

"Ми ні на день не припиняємо працювати над тим, щоб всі учасники дорожнього руху мали надійний страховий захист", – запевняє генеральний директор Бюро – "Приємна новина: Національний банк за поданням МТСБУ прийняв рішення щодо збільшення з 1 липня 2022 р. страхових сум (максимального розміру виплат) за договорами ОСЦПВ.

Випадків, коли розмір шкоди автівці більший, ніж чинна страхова сума за полісом ОСЦПВ, щорічно нараховувалось тисячами. Постраждалі в таких аваріях люди мають право на повне відшкодування, це має особливе значення за умов війни та економічної кризи".

Нові страхові суми становитимуть:

  • 160 тис. гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих (зараз – 130 тис. гривень)
  • 320 тис. гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих (зараз – 260 тис. гривень)

Також з 1 липня збільшується до 80 тис. ліміт виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення ДТП з використанням європротоколу.

НБУ та страховики поновлюють роботу над новим законом "Про ОСЦПВ": "Попри війну, він має бути прийнятий, оскільки норми цього закону значно полегшують життя всім постраждалим в ДТП".

Cеред важливих завдань генеральний директор Бюро визначає перехід до електронного сертифікату "Зелена картка" та запровадження фото- відеофіксації такого порушення ПДР, як відсутність у автовласника чи водія чинного поліса ОСЦПВ.

"Головне, що страховики під час війни продовжують виконувати свої зобов’язання, сплачуючи страхові відшкодування постраждалим в ДТП. Нам важливо зберігати довіру автовласників, це запорука швидкого відновлення та сталого розвитку в майбутньому".

Источник:  Форіншурер
URL новости:  https://forinsurer.com/public/22/07/08/4967

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес