На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Новий закон про ОСЦПВ підвищить рівень захисту автовласників

Версия для печати Версия для печати
30.01.2023 

12 січня 2023 року Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу законопроєкт № 8300 "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Метою законопроєкту є вдосконалення процедури розрахунку та здійснення страхових виплати з ОСЦПВ, підвищення захисту інтересів постраждалих шляхом збільшення страхових виплат, перехід на вільне ціноутворення на цим видом страхування тощо.

Страховики-члени МТСБУ брали активну участь в усіх етапах розробки законопроєкту, надаючи свої пропозиції та зауваження.

"Учасники ринку ОСЦПВ та Моторне Бюро ще в 2015 році сформулювали основні положення нового галузевого законодавства, що мають сприяти розвиткові ринку та кращому захисту всіх учасників дорожнього руху в Україні. НБУ як регулятор страхового ринку та профільний Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України оцінили соціальну значущість модернізації правових засад функціонування ОСЦПВ та зробили все можливе, щоб незважаючи на війну, законопроєкт був опрацьований та прийнятий за основу в стислі строки", – прокоментувала дирекція МТСБУ.

Законопроєктом пропонується:

  • поступово підвищити розміри страхових сум (максимальних розмірів страхової виплати) до розмірів, встановлених в країнах Європейського союзу.
  • забезпечити швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків, що припинили роботу на ринку;
  • запровадити пряме врегулювання у всіх випадках дорожньо-транспортних пригод, в яких шкода завдана лише транспортному засобу, що дозволить потерпілій особі звертатись за страховою виплатою до свого страховика;
  • здійснення страхових виплат у розмірі необхідному для відновлення транспортного засобу (без врахування т.з. "зносу");
  • запровадити вільне ціноутворення, що надасть можливість визначення "справедливої ціни" та включить ринкові механізми;
  • зменшити строк розгляду заяви про здійснення страхової виплати з 90 до 60 днів з дня її подання постраждалим, якщо справа не розглядається в судовому порядку
  • До другого читання по законопроєкту планується серед іншого обговорити строки поступового підвищення страхових сум таким чином, щоб їх зростання справило мінімальний вплив на вартість страхування. Також певного обговорення та доопрацювання вимагають положення щодо корпоративного управління Бюро.

"Прийняття нового закону "Про ОСЦПВ" стане великим кроком до європейських стандартів та практик захисту інтересів учасників дорожнього руху", -– зазначають представники ринку.

Источник:  МТСБУ
URL новости:  https://mtsbu.ua/ua/presscenter/news/171678/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес