На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Загальні Збори МТСБУ підвели підсумки 2022 року на ринку ОСЦПВ та затвердили звіти Дирекції та Президії Бюро

Версия для печати Версия для печати
22.05.2023 

Паралельно з розвитком цієї революційної технології можуть виникнути нові, ще невідомі виклики. Ключем, як видається, може бути баланс між обіцянкою, що дає ШІ, та оцінкою ризиків, які він несе, і нашою готовністю до швидкої адаптації.

Про це пише відомий польський культурний діяч Єжи Онух у виданні Тиждень.

Ходять чутки, що дедалі частіше роботодавці вимагають у потенційних робітників знання системи ChatGPT. Іще нещодавно мало хто з нас мав поняття, що воно таке. Останнім часом ця тема наробила галасу й опинилася серед breaking news у провідних світових медіа й інформаційних мережах. Багато моїх знайомих радше для розваги ставить системі ChatGPT запитання, на які отримують кумедні, хоча часто абсурдні відповіді. Але інтерес до можливостей цієї системи зростає з дня на день.

18 травня 2023 року відбулись чергові Загальні Збори страховиків-членів МТСБУ. У Зборах взяли участь 40 страховиків-членів Бюро. Учасники Зборів заслухали та одноголосно затвердили звіт Дирекції МТСБУ за 2022 рік, в якому було освітлено функціонування ринку ОСЦПВ та роботу Бюро в такий непростий для усієї України рік. Також були затверджені звіти Президії та Акт Ревізійної комісії МТСБУ.

Виступаючи із доповіддю, Олена Ковальова, в.о. Генерального директора МТСБУ, нагадала про операційне середовище, в якому довелось працювати українській економіці та фінансовій галузі в минулому році – "році викликів та нових реалій...":

  • 24 лютого 2022 указом президента України введено воєнний стан, який наразі продовжено до 18 серпня 2023 року.
  • Падіння економіки України за підсумками 2022 перевищило 30% (тоді як в 2021 році українська економіка показала зростання ВВП на 3,2%).
  • Споживча інфляція в Україні в 2022 становила 26,6%.
  • В 2022 Україна отримала близько 27,5 млрд. дол. міжнародної фінансової допомоги, близько 60% українського бюджету фінансувалось за рахунок отриманих коштів.
  • Погіршення кредитного рейтингу України: Fitch – до CC, Moody's – до Ca зі стабільним прогнозом, а S&P – до CCC+ зі стабільним прогнозом.
  • Активізація кіберзлочинців та численні кібератаки: у 2022 році були зафіксовані кібератаки на державні ресурси, банки, страхові компанії, енергетичні компанії та інші суб'єкти господарювання. За статистикою щодня відбувалось в середньому більше 10 кібератак.
  • З початком війни з України виїхало понад 7,9 млн. українців, 4,9 млн. громадян стали внутрішньо переміщеними особами; сотні тисяч – задіяні на фронті.

Протягом минулого року уряд та НБУ запровадили низку антикризових заходів для економічної стабілізації та мінімізації зростання інфляції, що разом з міжнародною фінансовою допомогою дозволило стабілізувати економічну ситуацію в Україні.

Дирекція МТСБУ відзначає, що війна стала каталізатором, який показав реальний стан справ на страховому ринку. Фінансово стійкі страхові компанії продовжили працювати, налагодили операційну діяльність у відповідності до існуючих викликів, забезпечують якісне врегулювання та клієнтський сервіс, не втратили і навіть наростили власну ліквідність.

Основними драйверами страхового ринку в 2022 стали такі види страхування, як ОСЦПВ, Зелена картка та КАСКО. Їх питома вага разом перевищила 49% від загальних платежів ринку. Станом на 01.01.2023 кількість страхових компаній на ринку України складала 128 компаній, в тому числі 41 компанія-член МТСБУ.

Страхові компанії-члени МТСБУ за підсумками 2022 врегулювали 110,6 тис. вимог (-36,2% в порівнянні з 2021 роком) та сплатили постраждалим в ДТП майже 2,8 млрд. грн. (-24,1% в порівнянні з 2021 роком).

За результатами 2022 року за кількістю договорів скорочення відбулось на 20,4% а за розміром зібраних премій – на 2,6% у порівнянні з 2021 роком, за 2022 рік було укладено 7,2 млн. договорів ОСЦПВ, а сума страхових премій склала 7 млрд. грн.

За міжнародними договорами зростання за кількістю договорів відбулось на 113% за нарахованими преміями – на 161%.

Доповідачка підкреслила, що у 2022 році МТСБУ продовжувало стабільно працювати, всі перешкоди для виконання основних завдань та функцій, покладених на Бюро, були оперативно подолані.

Зокрема, було відзначено, що:

  • у МТСБУ достатньо якісних людських ресурсів для забезпечення діяльності. Ключовий персонал Бюро знаходиться в Києві та забезпечує безперебійну діяльність установи;
  • завдяки своєчасно впровадженим змінам до фінансового плану на 2022 рік та управлінським рішення щодо скорочення витрат та економії ресурсів в розпорядженні МТСБУ є достатньо фінансових ресурсів для забезпечення ефективної діяльності;
  • обмеження доступу до активів МТСБУ не було, усі операції відбувалися відповідно до договірних умов та погоджених графіків;
  • платіжний статус страховиків дещо погіршився в перший місяць війни, але на кожну затримку платежу були письмові пояснення та пропозиції щодо графіку усунення таких затримок;
  • станом на кінець 2022 нарахування усіх додаткових гарантійних внесків до централізованих страхових резервних фондів (ЦСРФ) МТСБУ відновлено;
  • було забезпечено повний доступ до інформаційних ресурсів МТСБУ для працівників Бюро та зовнішніх контрагентів. З метою збереження баз даних та підтримання роботи в режимі 24/7 існуючих зовнішніх сервісів, хмарне середовище МТСБУ було переміщено до хмарного сховища однієї з європейських країн.

З перших днів війни страховики та МТСБУ зробили усі необхідні кроки для збереження страхового захисту учасників дорожнього руху в складних умовах війни, зокрема:

  • спрощення процедури укладання договорів "Зелена картка" та запровадження тимчасових пільгових тарифів на них;
  • домовленості із Бюро європейських країн щодо надання безкоштовних або пільгових полісів прикордонного страхування для українських біженців;
  • відмова від стягування регресів з військових частин чи військовослужбовців ЗСУ у випадку, коли вони стали винуватцями ДТП, не маючи чинного полісу ОСЦПВ. Замість них відшкодування постраждалим здійснювалось із Фонду захисту потерпілих МТСБУ, сформованого за рахунок відрахувань страховиків;
  • починаючи з вересня 2022 року було впроваджено електронний договір "Зелена картка", що надало автовласникам можливість отримати міжнародний страховий сертифікат в електронному вигляді, уклавши договір з будь-якою із 12 страхових компаній-повних членів МТСБУ. Ця новація стала затребуваною, враховуючи значну кількість наших біженців, що перебувають за кордоном;
  • з 1 липня 2022 страхові суми за договорами ОСЦПВ за поданням МТСБУ збільшені до 160 тис. грн. на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих, та 320 тис. грн. на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих. Ліміт виплат за європротоколом збільшився до 80 тис. грн.

Олена Ковальова звернула увагу на активну та злагоджену роботу всіх органів управління та дорадчих органів МТСБУ: в 2022 були проведені Загальні Збори страховиків-членів Бюро та відбулось понад 180 засідань керівних та дорадчих органів Моторного Бюро: Загальні Збори Повних членів Бюро, засідання Президії МТСБУ, робочих груп, комітетів (правовий комітет, інвестиційний комітет, ІТ-комітет, комітет з управління ризиками) в офлайн та онлайн форматі.

Окрему було висвітлене питання управління гарантійними фондами та фінансовими активами Бюро. Доповідачка зазначила, що основним принципом, за яким побудована система управління активами МТСБУ є те, що цей процес здійснюється виключно страховиками-членами Бюро, які сформували централізовані страхові резервні фонди Бюро. Інвестиційний портфель Бюро є збалансованим та диверсифікованим, він представлений активами у гривні, доларах США та Євро, розміщення яких здійснюється у банківські вклади – депозити (у банківських установах, перелік яких затверджується Президією МТСБУ за рекомендаціями Інвестиційного комітету МТСБУ) та в ОВДП.

Станом на 31.12.2022 загальний розмір Фонду захисту потерпілих (ФЗП) складав 3,0 млрд. грн, загальний розмір Фонду страхових гарантій (ФСГ) – 1,8 млрд. грн.

На виконання гарантійних функцій за підсумками 2022 МТСБУ здійснило врегулювання за 4,8 тис. справ з Фонду захисту потерпілих Бюро на загальну суму 235,8 млн. грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року кількість виплат зменшилась на 28%, сума виплат – на 15%.

Частка виплат в діапазоні до 30 тис. грн. з ФЗП МТСБУ складає 46,5%, понад 30 тис. грн – 53,5%.

За 7 компаній-банкрутів ("Скайд", "Україна", "Гарант-Авто", СТзДВ "Гарантія". "Міська", "Лафорт" та "Добробут") Бюро сплатило 15,2 млн.  грн.

Також здійснювалось повернення додаткових гарантійних внесків страховиків, які втратили членство в МТСБУ шляхом виплати страхових відшкодувань за зобов'язаннями таких страховиків на суму 11 млн. грн.

Регресні надходження за 2022 склали 32,6 млн. грн., що становить 20% від загального обсягу регламентних виплат за незастрахованих винуватців ДТП.

Також увага була приділена питанню забезпечення інформаційної та кібербезпеки МТСБУ, що є важливим на тлі постійних кіберзагроз. З початку 2022 року була реалізована низка заходів для реалізації цього завдання: фізична евакуація сховища з даними до відносно безпечного регіону України; запуск процесу резервування даних у безпечну хмару, з метою мінімізації ризиків пошкодження дата-центру у Києві; налагодження процесу періодичного резервування на відокремлений носій для мінімізації ризиків втрат даних у разі пошкодження будівлі МТСБУ.

Крім того, МТСБУ розробило план із розвитку інформаційно-комунікаційної системи Бюро, який включає заходи із забезпечення ІТ-безпеки, покращення та підвищення ефективності функціонування ІТ-інфраструктури та концепцію підготовки до модернізації сервісів МТСБУ на базі сучасних технологій.

Источник:  МТСБУ
URL новости:  https://mtsbu.ua/ua/presscenter/news/174208/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес