На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Розвиток інноваційних проєктів МТСБУ

Версия для печати Версия для печати
22.05.2023 

При висвітленні на Загальних Зборах 18.05.2023 страховиків-членів МТСБУ підсумків роботи МТСБУ за 2022 рік окрему увагу було приділено розвитку інноваційних проєктів, націлених на всебічну діджиталізацію цього виду страхування та покращення клієнтського сервісу для українських автовласників.

Експерти МТСБУ відзначають, що саме доступність таких сервісів (електронний поліс ОСЦПВ та "Зелена картка", європротокол та електронний європротокол, пряме врегулювання збитків) та обізнаність із ними українців дали змогу підтримати стабільність надання страхового захисту для учасників дорожнього руху під час повномасштабної військової агресії росії.

За підсумками 2022 кількість електронних договорів ОСЦПВ склала 4,4 млн. шт. Частка електронних полісів у загальній кількості договорів склала 61,8%. Сума премій за електронними договорами становила 4,8 млрд. грн., це 68,4% від загальної суми премій.

Частка електронних договорів "Зелена картка" в загальній кількості таких договорів склала 66,4%, а в загальній сумі премій – 71,4%. Нагадаємо, електронний договір міжнародного страхування "Зелена картка" був запроваджений у вересні 2022.

Кількість вимог, врегульованих за спрощеною системою без виклику поліції – шляхом оформлення учасниками ДТП європротоколу склала 43,6 тис. шт. Сума виплат, здійснених за європротоколом, становила 578,5 млн. грн. Питома вага вимог, врегульованих за європротоколом, у загальній кількості сплачених вимог при цьому зросла і склала 39,4% (+3,4% до показників за 2021 рік), а у загальній сумі виплат – 20,9% (+2,5% до показників за 2021 рік).

Електронні європротоколи складають 15,3% від загальної кількості всіх вимог, врегульованих з використанням європротоколу.

Станом на кінець 2022 учасниками угоди про ПВЗ було 12 компаній-членів МТСБУ. Система була запроваджена в лютому 2016 року.

Кількість врегульованих вимог, за якими здійснені взаєморозрахунки в системі ПВЗ за минулий рік, склала 2 640 шт., а за весь час роботи системи – 40 171 шт. За вимогами в системі ПВЗ у 2022 році сплачено відшкодувань на суму понад 64 млн. грн., за весь час роботи системи – понад 736 млн. грн.

Середній розмір страхового відшкодування за шкоду майну (за період функціонування системи ПВЗ) на ринку в цілому та в системі ПВЗ суттєво не відрізняється: в 2022 показники склали 24,1 тис. грн. та 24,3 тис. грн. відповідно.

Строки врегулювання в системі ПВЗ в два рози коротші, ніж поза системою: за підсумками 2022 року вони становили 40 та 100 днів відповідно. Така оперативність врегулювання в системі ПВЗ досягається за рахунок скорочення всіх трьох етапів врегулювання: з дати страхової події до дати вимоги, від дати отримання вимоги до дати прийняття страховиком рішення про виплату, та з дати прийняття рішення про виплату до дати останньої виплати постраждалому.

Источник:  МТСБУ
URL новости:  https://mtsbu.ua/ua/presscenter/news/174210/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес