На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Що зміниться в автоцивілці в 2024 році?

Версия для печати Версия для печати
05.12.2023 

У 2024 році ринок автоцивілки можуть очікувати великі зміни. Так, у Верховній раді прийняли за основу у першому читанні та готують до другого читання законопроєкт №8300 "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Якщо законопроєкт буде підтриманий Верховною радою, нові правила набудуть чинності з 1 січня 2024 року одночасно із Законом "Про страхування" та включатимуть перехідний період (до семи років).

Чому взагалі пропонують внести зміни?

Потреба у внесенні змін до існуючого законодавства випливає з недоліків у процедурах розрахунку та виплати страхового відшкодування за збитки, які виникають в результаті дорожньо-транспортної пригоди.

Це пов'язано із низьким обсягом відповідальності страховика, державним врегулюванням цін на цей вид страхування, а також неефективністю управління Моторним (транспортним) страховим бюро України та обмеженою роллю держави у контролі за його діяльністю.

Не останню роль в змінах грає і кандидатство України на вступ до ЄС та зобов'язання відповідати європейським стандартам страхування.

Давайте оглянемо детальніше, що пропонує нова модель автоцивілки в 2024 році.

Суть законопроєкту №8300:

Підвищення суми виплат. У раді пропонують встановити нові стандарти якості страхового покриття. Зокрема, протягом семи років мають поступово підвищити максимальні розміри страхових виплат, поки вони не достягнуть установлених норм у країнах ЄС. Це стосуватиметься як автоцивілок придбаних у фізичному офісі страхової компанії, ак і автоцивілки онлайн.

Нова система виплат. Також пропонується запровадити систему регулярних та послідовних страхових виплат у разі заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю або життю потерпілих. Якщо пошкоджено транспортний засіб, страхова виплата розраховуватиметься без вирахування вартості зносу його складових частин та деталей.

Справедлива ціна. НБУ пропонує запровадити європейські підходи до формування вартості ОСЦПВ та широке використання електронних технологій, зокрема, скасувати чинне державне регулювання цін за цим видом страхування та запровадити визначення "справедливої ціни" для кожного страхувальника. На даний момент ціна автоцивілки не ринкова: її встановлює МТСБУ та контролює. Детальніше про ціни автоцивілки за посиланням

Обов'язкове пряме врегулювання збитків. Вона передбачає, що потерпілий отримає право звертатися за врегулюванням страхової події до страховика, з яким було укладено договір автоцивілки.

Реформа МТСБУ. У законопроєкті акож пропонують удосконалити та осучаснити підходи до побудови системи управління Моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ) та державного нагляду за його діяльністю. Зокрема, передбачається запровадити класичну дворівневу систему корпоративного управління МТСБУ.

Загалом, все йде до того, що законопроєкт скоро приймуть та водії зможуть отримувати кращий сервіс уже у наступному році.

Источник:  Інтерфакс-Україна
URL новости:  https://interfax.com.ua/news/press-release/952162.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес