На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Страхування Unity Facility в українському морському коридорі розширено на всі вантажі

Версия для печати Версия для печати
29.02.2024 

Механізм страхування перевезення зерна Unity Facility українським морським коридором, оголошений у середині листопада 2023 року, з лютого 2024 року розширено на судна, що перевозять не тільки зерно, а будь-які інші вантажі, повідомив партнер Oliver Wyman Кріспін Еллісон (Crispin Ellison).

"Об'єднавши зусилля індустрії та уряду, ми змогли створити механізм (facility), де ціни значно нижчі за половину від тих, що на звичайному комерційному ринку. І тепер, цього місяця, у лютому, ми розширили цю можливість, включивши до неї перевезення всіх вантажів, а не тільки зерна", – сказав він на вебінарі в середу про страхування політичних ризиків, організованому Американо-українською діловою радою (USUBC) і Міністерством торгівлі США.

За його словами, формально про це буде заявлено в п'ятницю, але така можливість уже доступна і фактично збільшує цей механізм утричі.

Еллісон нагадав, що після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи, страхові ставки зросли тільки за елементом військового ризику приблизно до 5%, що було абсолютно непідйомно і призвело до припинення судноплавства в липні-серпні.

Створений з використанням публічно-приватного партнерства (PPP), в якому уряд України надав фонд відшкодування $20 млн, механізм Unity Facility дає змогу страхувати приблизно 1000 суден на рік з максимальною страховою вартістю $50 млн для кожного судна, що забезпечує експорт близько 30 млн тонн зерна. Доступ до фонду відшкодування здійснюється через акредитив в українських банках і DZ Bank.

Згідно з представленими Еллісоном матеріалами, розглядається паралельний механізм для покриття вантажів, підтримуваний фінансуванням ЄБРР для уряду України.

Експерт підкреслив, що відносно невеликий обсяг страхового капіталу дав змогу експортувати товари на суму близько $20 млрд, і його оцінка становить 6-8% ВВП України.

Як повідомлялося, механізм Unity Facility було створено за підтримки уряду Великої Британії, міжнародного брокера з перестрахування Marsh McLennan і ще понад десятка британських страхових компаній.

За даними Мінвідновлення, створений військово-морськими силами ЗСУ морський коридор і Дунай із серпня 2023 року забезпечив експорт майже 26 млн тонн вантажів, із яких понад 18 млн тонн – продукція українських аграріїв. Уточнювалося, що з портів "Великої Одеси" було відправлено 854 судна в 42 країни.

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес