На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

АСБ просить Раду перенести термін приведення діяльності страховиків у відповідність до закону "Про страхування"

Версия для печати Версия для печати
28.06.2024 

Асоціація "Страховий бізнес" (АСБ) звернулася до депутатів Верховної Ради з проханням перенести термін приведення діяльності страхових компаній у відповідність до вимог закону "Про страхування", повідомляють в інформації об'єднання.

Згідно з ухваленим 18 листопада 2021 року в новій редакції законом "Про страхування", страховики мають привести свою діяльність у відповідність до його норм до 1 липня поточного року.

"Ми підготували членам парламенту дуже об£рунтовану пропозицію про перенесення цього строку на 1 січня 2026 року", – зазначив генеральний директор АСБ В'ячеслав Черняховський.

Він звернув увагу, що під час підготовки та ухвалення закону планували, що всі обумовлені ним зміни запроваджуватимуть у звичайних умовах відносно стабільної політичної та економічної ситуації. Але через три місяці після його ухвалення почалася повномасштабна військова агресія Росії.

"Зрозуміло, що такі кардинальні зміни неможливі в нових умовах війни та боротьби всієї країни з найбільшою кризою за час її існування", – наголосив він.

На підтвердження цього Черняховський наводить такі факти, зокрема, те, що переважну більшість нормативних актів НБУ було ухвалено в останню декаду грудня 2023 року, з яких 10 НПА мають надвисокий рівень впливу на всі бізнес-процеси страховиків. Наслідком цих змін у законодавстві та нормативно-правовій базі є необхідність оновлення всіх внутрішніх документів страхових компаній (понад 100 документів із загальним обсягом понад 1 тис. сторінок), розробка нових умов страхування замість правил страхування, форм для всіх договорів страхування, нового програмного забезпечення тощо.

"Виходячи з цього, у страховиків фактично немає технічної та фізичної можливості впровадити всі ці кардинальні зміни за перше півріччя 2024 року, на яке припадає також складання та подання всіх річних звітів у всі державні органи, проведення аудиту фінансової звітності, зборів власників тощо" – зазначається в повідомленні

Як підтвердження наводяться дані опитування, проведеного трьома страховими об'єднаннями (АСБ, ЛСОУ, НАЦУ) у квітні 2024 року щодо готовності до нових норм закону, яке засвідчило, що з 59 страхових компаній, які взяли участь в опитуванні (61% від загальної кількості компаній на ринку, яким належить 86% від загальної суми премій), лише 20% вважали, що вони будуть повністю готовими завершити необхідну модернізацію своєї діяльності до терміну набуття чинності вимогами нового закону.

Закон "Про страхування" також запроваджує нові вимоги до капіталу: мінімальний розмір якого підвищується до 32 млн. грн. або 48 млн. грн залежно від класів страхової діяльності та незалежно від розміру бізнесу й зобов'язань страховика, що негативно впливає передусім на страховиків із українським капіталом, зазначається в повідомленні.

"Такі вимоги ставлять у нерівні умови невеликі (переважно з українськими власниками) та великі страхові компанії. Особливо складно їх виконати регіональним страховикам, зокрема, тим, що працюють в областях, які найбільше постраждали від російської агресії: Запорізька, Харківська, Чернігівська та Одеська області", наголошується в повідомленні.

Також у листі наголошується, що за час розроблення, ухвалення та набрання чинності закону "Про страхування", в Європі відбувався перегляд Євродирективи Solvency II. Зокрема, зменшуються поточні надмірні вимоги до платоспроможності страхового сектору та розблоковують капітал страховиків і перестраховиків. Це збільшує можливість страхової галузі забезпечувати більший захист для громадян і підприємств, а також інвестиції в європейську економіку. Також вони націлені на виконання зобов'язання ЄС щодо зменшення вантажу нового формату звітності.

"Таким чином, закон "Про страхування" вже не відповідає оновленим, поточним вимогам Директиви Solvency II. Його вимоги – для бізнесу в країні, де триває війна, є більш жорсткими, ніж актуальні вимоги до європейських страхових компаній, які працюють у мирному та стабільному економічному середовищі", – наголошується в повідомленні.

Джерело:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес