На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Законопроєкт про страхування життя і здоров’я волонтерів можуть ухвалити до кінця року

Версия для печати Версия для печати
13.09.2024 

В парламенті сподіваються до кінця року ухвалити у першому читанні законопроєкт №10040 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки волонтерської діяльності в умовах воєнного стану". Його мета – звільнити від оподаткування благодійні фонди і громадські організації, які займаються страхуванням життя і здоров'я волонтерів.

Про це заявила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

За її словами, відповідний законопроєкт було зареєстровано рівно рік назад, але з того часу – через неузгодженість з, зокрема, Міністерством фінансів, законопроєкт не вдається схвалити бодай у першому читанні.

Шуляк пояснила, що попри те, що в Україні діє закон "Про волонтерську діяльність", починаючи з 2015 року випадків, коли їм, або їхнім сім’ям виплачувалась державна допомога, яка визначена цим законом, було не більше 40. Відтак, благодійні і громадські організації готові самостійно страхувати життя і здоров'я волонтерів для того, щоб у випадку їхньої смерті або травмування такий громадянин або його сім’я отримували хоча б якісь виплати.

Але широкій розповсюдженості цієї практики заважає те, що згідно з положеннями Податкового кодексу, до сум, які оподатковуються ПДФО, належать, зокрема, суми страхових платежів за договорами страхування життя та здоров'я волонтерів. Відповідно, норму щодо оподаткування запропонували скасувати.

"Сам законопроєкт – №10040, ми зареєстрували рівно рік тому – у вересні 2023 року, але до цього часу його не вдалося зрушити з місця. Його вдалося погодити з податковим комітетом, але Міністерство фінансів нам довгий час не вдалося дійти консенсусу. Зокрема через те, що були побоювання, що це може стати джерелом схем по ухиленню від оподаткування і для виведення коштів", – наголосила Шуляк.

За її словами, це нонсенс з точки зору механіки роботи благодійних фондів. І це абсолютно типова практика для США, Канади і ЄС. Їх досвід наочно вказує на те, що страхування волонтерів необхідне за умови пом'якшення оподаткування

Вона додала, що нині триває фінальна стадія погоджень останніх змін з Міністерством фінансів, тому є шанси ухвалити відповідний законопроєкт у першому читанні до кінця поточного року.

"Це надасть змогу активно залучати кошти іноземних неурядових організацій для фінансування проєктів зі страхування життя та здоров'я волонтерів українськими страховими компаніями – платниками податків, які наповнюють держбюджет податковими платежами. Тому ухвалення цього законопроєкту матиме позитивний вплив на бюджет", – вважає Шуляк.

На її думку, це позитивно впливатиме на розвиток волонтерського руху в Україні у воєнний та повоєнний періоди. Запропоновані зміни будуть одним із елементів приведення практики організації волонтерської діяльності до європейських стандартів та визначать умови для мінімальних соціальних гарантій для волонтерів, які можуть постраждати в будь-якому куточку України.

Джерело:  РБК-Україна
URL новини:  https://www.rbc.ua/rus/news/stalo-vidomo-koli-parlament-mozhe-uhvaliti-1726242322.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес