На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Парламент погодив компенсації волонтерам за житло та страхування під час воєнного стану

Версия для печати Версия для печати
29.09.2024 

У демократичних розвинутих країнах людина, яка займається волонтерською діяльністю, має право на компенсацію своїх дорожніх видатків, на компенсацію харчування і на страхування. Парламент погодився на ці зміни. Проте варто зробити так, щоб ця матеріальна підтримка не оподатковувалась, тому що діяльність волонтерська.

Страхування життя і здоров’я волонтерів

Тема страхування волонтерів нині надзвичайно актуальна з огляду на те, що багато хто з них допомагає людям і тваринам на прифронтових територіях, які постійно обстрілюють російські війська. Ба більше, волонтери вже давно самі стали мішенню для окупаційної армії. Тому їхня фізична безпека має бути пріоритетом як для організацій, з якими вони працюють, так і для держави.

З початку 2015 року лише 33 волонтери, які зазнали поранень, отримали виплати як допомогу від держави. Від початку повномасштабного вторгнення таких випадків лише 7. Таку статистику озвучила юристка Центру демократії і верховенства права Наталя Повтарь під час експертної дискусії.

Нині парламентарі до кінця року планують ухвалити законопроєкт №10040 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки волонтерської діяльності в умовах воєнного стану". Його мета – звільнити від оподаткування благодійні фонди і громадські організації, які займаються страхуванням життя і здоров’я волонтерів.

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Олексій Устенко вважає, що цей законопроєкт варто відразу голосувати за основу й до того ж удосконалити – надати можливість волонтерам отримувати компенсацію, зокрема і за житло. Йдеться, наприклад, про тих, хто займається евакуацією людей з прифронтових територій, особливо з місць, куди не доїжджає поліція чи соціальні служби.

"Я знаю наших полтавських волонтерів, які постійно їздять у найгарячіші точки. Починаючи від Авдіївки, коли вона була майже окупована, і до Мирнограда, Селидова, звідки волонтери вивозять дітей, дорослих, тварин в надзвичайно небезпечних умовах. Кожного разу, коли ти їдеш на таку евакуацію, ти розумієш, що твій бус може бути пошкоджений, і треба буде міняти шини, лобове скло, скоріш за все, він буде посічений осколками. Так відбувається майже кожна поїздка. Також це величезний ризик для життя", – говорить депутат.

На його думку, страхування життя, здоров’я волонтерів, а також їхнього майна вкрай важливо. Саме тому несправедливо, коли людина платить податки фактично з тієї допомоги, яку їй дають, або коли вона в принципі не може отримати такої допомоги, вважає депутат.

На сьогоднішній день проєкти зі страхування волонтерів підтримують міжнародні донори. Це міжнародне фінансування, яке або зайде в Україну, або його не буде, говорить юристка Центру демократії і верховенства права Наталя Повтарь.

"Тобто тут йдеться про обопільну вигоду: не тільки про те, що будуть люди застраховані, але й про те, що ці гроші прийдуть в Україну. Бо, знову ж таки, ми говоримо про те, що практика страхування волонтерів зараз не поширена", – переконана юристка.

Водночас голова правління благодійного об’єднання "Координаційний гуманітарний центр" Євген Коляда вважає, що страхування – це лише один із компонентів підтримки волонтерського руху. Інший компонент – це системна робота із залучення громадян до волонтерства з боку держави.

"На мою суб’єктивну думку, зараз в державі відсутня інституція, яка б системно підтримувала благодійний рух в Україні. Скажу, що питання у волонтерів абсолютно різні. Є питання щодо ветеранів, це до Міністерства ветеранів, питання щодо евакуації – до Міністерства з питань реінтеграції, питання щодо страхування – до Міністерства соціальної політики. Це моя позиція", – каже Євген Коляда.

Коляда спільно з однодумцями збирається відкрити алею пам’яті волонтерів, які загинули під час виконання благодійних гуманітарних місій у Харківській області. Він планує посадити 20 магнолій і один дуб, щоб вшанувати пам’ять друзів.

Координаційний гуманітарний центр, працюючи у прифронтових областях, зокрема Харківській, Запорізькій і Дніпропетровській, з вересня 2023 року по травень 2024 року застрахував 2550 волонтерів з більш ніж 110 благодійних і громадських організацій. З того часу було приблизно 30 страхових випадків, які покрила страхова компанія. У тому числі один летальний випадок.

"Метою цього проєкту було покрити страховою виплатою нещасні випадки благодійників і військові ризики. Тобто всі військові ризики незалежно від лінії розмежування. Це обстріли, поранення, контузії, будь-що. Максимальна сума виплати складала 300 тисяч гривень внаслідок смерті або першої групи інвалідності. І також були нещасті випадки, якщо волонтер, умовно кажучи, підвернув або зламав ногу під час завантаження чи розвантаження гуманітарної допомоги", – розповідає Євген Коляда.

Вартість страхового поліса складала 2199 гривень на рік для волонтера. Ці гроші активістам надали швейцарські громадські організації.

"Мені здається, якби офіс Мінфіну знаходився в Харкові, було б простіше адвокатувати те, про що ми зараз говоримо", – додав Коляда.

Джерело:  Укрінформ
URL новини:  https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3910780-strahuvanna-pilgi-ta-zalucenna-molodi-ak-derzava-planue-rozvivati-volonterstvo-i-so-se-potribno-zminiti.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес