На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Запуск механізмів страхування воєнних ризиків стимулює інвестиції в Україну

Версия для печати Версия для печати
14.10.2024 

Світовий банк у своєму звіті "Можливості залучення приватного сектору до зеленої та стійкої відбудови України" 2023 року оцінював, що приватне фінансування зможе покрити більшу частину витрат на відбудову України. Отже, саме здатність нашої держави ефективно залучати приватні інвестиції буде вирішувати, чи зможемо ми відновити нашу економіку, інфраструктуру та соціальну сферу "краще, ніж було" ("build back better").

За останні роки Україна запровадила низку інструментів підтримки приватних інвестицій, які, за належної імплементації, можуть зацікавити як локальний, так і міжнародний бізнес. Серед найбільш перспективних механізмів варто виокремити приватизацію, державно-приватне партнерство, проєкти зі значними інвестиціями та індустріальні парки. При цьому їхня привабливість для інвестування безпосередньо пов’язана з існуванням ефективних механізмів страхування воєнних ризиків в Україні.

Страхування ризиків

Інвестиційна діяльність завжди супроводжується певними ризиками. Особливо актуальним це питання є для інвестиційних проєктів, що реалізуються в Україні за умов повномасштабного вторгнення. Тож наявність ефективних механізмів страхування воєнних і політичних ризиків стає першочерговою умовою для потенційних інвесторів.

Серед найактивніших провайдерів страхування в Україні – MIGA та DFC. Наприклад, з 2022 року MIGA забезпечила інвесторів страховим покриттям на суму 215 млн доларів США.

Окрім того, вітчизняне ЕКА також розпочало страхування від воєнних ризиків інвестицій українських та іноземних компаній в Україні. У травні цього року ЕКА почало прийом заявок від інвесторів в експортоорієнтовані підприємства на користування продуктами зі страхування. А вже у вересні ЕКА підписало перший договір щодо інвестиційного кредиту на розбудову альтернативної генерації.

Окремої уваги також заслуговує створення спеціального механізму для страхування торгівельних суден у Чорному морі у співробітництві Уряду України та провідних британських компаній Marsh McLennan та Lloyd’s. Цей механізм став важливим чинником функціонування українського морського коридору, який часто називають шляхом до нашої перемоги та економічного відновлення.

Висновок

Зважаючи на масштаби збитків, спричинені війною, Україна вкрай потребує залучення приватних інвестицій до відбудови країни. Приватизація, індустріальні парки та доступні механізми страхування ризиків – це ті механізми, якими приватні інвестори можуть користуватися вже сьогодні. ДПП і проєкти зі значними інвестиціями тільки починають реалізовувати свій потенціал стати дієвими інструментами залучення приватних інвестицій. У своїй єдності ці механізми дадуть змогу відновити вітчизняну економіку та забезпечити її стабільний розвиток на роки вперед.

Автор:  Максим Максименко, Юлія Підлісна, Наталія Квятківська
Джерело:  Юридична Газета
URL новини:  https://yur-gazeta.com/publications/practice/inshe/privatni-investiciyi-rushiyna-sila-dlya-vidbudovi-ukrayini.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес