На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Регулятор дослухався до пропозицій страхового ринку та професійних об?єднань

Версия для печати Версия для печати
22.04.2020 

З початку запровадження карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19 професійні об’єднання небанківського фінансового ринку неодноразово звертались до представників органів державної влади (ВР, Кабміну, НБУ) та регулятора с проханням прийняти низку змін до законодавчих та регуляторних актів з метою підтримки бізнесу у кризовий період.

Нацбанк, до якого з 1 липня поточного року переходять повноваження регулятора майже всього небанківського фінансового ринку, дослухався до позиції щодо пом’якшення вимог до бізнесу і звернувся до Нацкомфінпослуг із рекомендаціями стосовно підтримки роботи страхових компаній в умовах карантину.

Національний банк запропонував Нацкомфінпослуг такі кроки для забезпечення дистанційної і безперебійної роботи страховиків:

  1. 1) не застосовувати заходи впливу, зокрема штрафні санкції, до страхових компаній у зв’язку з переходом на дистанційне ведення бізнесу на період карантину, в тому числі під час укладання чи розірвання договорів, здійснення виплат, перевищення максимального терміну виплат та порушення строків відповідей на запити;
  2. 2) не застосовувати заходів впливу у випадку, якщо страховик не вважає порушенням договору затримання сплати чергових внесків із боку страхувальника-фізичної особи;
  3. 3) не застосовувати заходи впливу та штрафні санкції до страхових компаній на час карантину за несвоєчасне підвищення кваліфікації для керівників та головних бухгалтерів страховиків;
  4. 4) надати страховим компаніям додатковий час для затвердження та оприлюднення фінансової звітності за 2019 рік.

Національний банк готовий спільно з Нацкомфінпослуг звернутися до Державної податкової служби, щоб на період дії карантину податковою визнавались як оригінали, так і копії документів, які підтверджують здійснення страхових виплат, страхових відшкодувань, викупні суми та пенсійні виплати за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління.

"В умовах карантину страховим компаніям важко, а подекуди й неможливо дотримуватися і обмежувальних заходів, і чинних нормативно-правових актів Нацкомфінпослуг, що регулюють роботу страховиків. Поточне регулювання не лише не передбачає для низки бізнес-процесів страхових компаній можливість дистанційного документообігу, а й навпаки вимагає особистої присутності страхувальників та клієнтів під час підписання документів. Крім того, запроваджені карантинні заходи впливають на здатність страхових компаній вчасно виконувати низку інших регуляторних вимог", – пояснили в НБУ.

"Дуже позитивний сигнал для небанківського ринку, що НБУ взяв до уваги напрацьовані бізнесом та об’єднаннями пропозиції і готовий виступити на їх підтримку. Страховики зараз роблять все можливе, аби забезпечити безперебійний і безпечний для страхувальників процес укладання договорів та отримання відшкодувань, іноді формально порушуючи нормативні вимоги, наприклад, при застосуванні елементів дистанційного врегулюванні. Такі клієнторієнтовані кроки страхових компаній не повинні стати підставою для тиску з боку контролюючих органів", – прокоментував Генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський. Асоціація брала активну участь в процесі аналізу впливу карантину на страхову галузь та у формуванні пакету пропозицій щодо пом’якшення вимог до страхового бізнесу.

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес