На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Агрострахування: запустити планують із 1 січня 2021 року

Версия для печати Версия для печати
17.06.2020 

AgroPolit.com: Які законодавчі ініціативи ви розглядали на черговому засіданні аграрного комітету?

Iван Чайківський: Найголовніше питання на сьогодні – агрострахування, адже це нові правила для українських сільгоспвиробників, які дозволять мати впевненість у завтрашньому дні, та уникнути фінансових втрат від такого чинника, як погода, хвороби, тобто все те, де неможливо убезпечитися. На засіданні комітету МЕРТ запропонував розробити проєкт закону "Про державну підтримку сільськогосподарського страхування", який буде представлено у липні. Повністю підтримую таку ініціативу і вважаю її дуже актуальною та на часі: бачимо, що через посуху загинули 385 тис. га посівів. МЕРТ пропонує сформувати таку систему агрострахування, як зараз працює система компенсації за банківськими відсотками. Суть наступна: фермер страхує, сплачує за договором страховий платіж, а держава компенсує частину цього платежу. За задумом міністерства, усі учасники ринку зможуть брати участь в агрострахуванні, щоб не було якоїсь певної монополії. Учасниками агрострахування зможуть стати фермери, сільгосптоваровиробники різних форм власності. Об’єктами страхування будуть посіви, насадження та урожай, а також тварини, риба, біоресурси, сім’ї бджіл.

AgroPolit.com: Розкажіть про ключові моменти цієї ініціативи?

Iван Чайківський: Я розумію, що на початку запуску ніхто не буде бігти за страхуванням, але сьогодні це вихід для аграріїв та держави. Влітку, сподіваємося, побачимо законопроєкт про агрострахування, обговоримо його та приймемо, щоби з 1 січня 2021 року запустити агрострахування по всій Україні.

AgroPolit.com: На що даватимуть таке страхування?

Iван Чайківський: Попередньо передбачається три основних об’єкти сільськогосподарського страхування: посіви та урожай сільськогосподарських культур, багаторічні насадження та їхній урожай, сільськогосподарські тварини, риба, водні біоресурси та сім’ї бджіл у вуликах.

AgroPolit.com: Поясніть, як відбуватиметься страхування у межах такого механізму, наприклад, від посухи?

Iван Чайківський: Якщо аграрій витратив восени на обробку і посів 1 га, наприклад, 8 тис. грн, то розрахунково оцей гектар він застрахував на свої 8 тис. грн. А страховий платіж у нього, умовно, становить 200 грн. Він сплачує цих 200 грн, подає відповідні документи на обласну комісію. Вона, у свою чергу, оформляє решту документів та подає все це на Мінекономіки. Після позитивного рішення на користь аграрія, міністерство повертає якусь частку платежу, яка буде визначена окремим нормативним документом.

AgroPolit.com: Це буде окрема стаття бюджету щодо агрострахування чи в межах державної підтримки на рік?

Iван Чайківський: Поки що ми говоримо про агропідтримку, яка буде розширена напрямком страхування.

Источник:  AgroPolit.com
URL новости:  https://agropolit.com/interview/753-ivan-chaykivskiy-u-veresni-zaproponuyemo-programi-rozvitku-agrarnogo-sektoru-na-5-rokiv

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес