На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Учасники фінринку просять керівництво Ради сприяти поверненню законопроекту про фінпослуги на доопрацювання

Версия для печати Версия для печати
01.04.2021 

Об’єднання учасників фінансового ринку (ОУФР) пропонує ініціювати та підтримати рішення щодо повернення законопроекту "Про фінансові послуги та фінансові компанії" (№ 5065) на доопрацювання, відповідну позицію висловлено в листі, скерованому ОУФР в апарат Верховної Ради і парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної діяльності.

На думку учасників об’єднання, пропоновані законопроектом норми регулювання взаємовідносин між учасниками ринків фінансових послуг мають виключно точковий і редакційний характер. Зокрема, йдеться про норми, що стосуються захисту прав і законних інтересів клієнтів (споживачів), у частині надання повної та комплексної інформації про діяльність компаній, вимог до договорів, поширення інформації тощо; залучення постачальниками фінансових послуг коштів і встановлення відповідних обмежень, зовнішнього аудиту, саморегулювання на ринках фінансових послуг тощо.

Автори листа зазначають, що ключова відмінність законопроекту від чинного закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" полягає в наділенні Нацбанку необмеженими дискреційними повноваженнями у сфері регулювання та нагляду на ринках фінпослуг. "Оскільки в більшості положень законопроект містить декларативні норми з посиланням на регулювання за допомогою нормативно-правових актів регулятора, він фактично наділяє НБУ повноваженнями Верховної Ради", – йдеться в листі.

Крім того, на думку його авторів, законопроект №5065 не містить норм, що стосуються порядку розробки, розгляду та прийняття нормативно-правових актів НБУ, які з 2014 року не узгоджують з Антимонопольним комітетом, Державною регуляторною службою, які не реєструє Мін’юст, а контроль за їх виконанням покладено на сам Нацбанк. "У результаті НБУ має право самостійно встановлювати та змінювати правила, контролювати їх виконання і застосовувати заходи впливу, що суперечить загальним принципам розподілу повноважень і встановлення на рівні законів правових основ і гарантій підприємництва, правилам конкуренції", – йдеться у зверненні.

Окрім того, серйозне занепокоєння у членів ОУФР викликають норми законопроекту, що передбачають перетворення кредитного реєстру НБУ на державне монопольне бюро кредитних історій шляхом встановлення для нього привілейованих умов діяльності. "Ця норма не узгоджується із законом "Про захист економічної конкуренції", положенням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і може призвести до знищення індустрії бюро кредитних історій, яка на таких умовах не зможе конкурувати з НБУ", – йдеться в листі.

Крім того, зазначають його автори, законопроект не передбачає жодних механізмів досудового захисту інтересів учасників фінансових ринків – і постачальників, і споживачів фінансових послуг, зокрема можливості оскаржити дії регулятора в досудовому порядку, використати апеляційні процедури, можливість не допустити набуття чинності нормативними актами регулятора без держреєстрації в Мін’юсті та ін. I хоча учасники ринків фінпослуг можуть оскаржити рішення НБУ в судовому порядку, згідно з ч. 2 ст. 74 закону "Про Національний банк України", таке оскарження рішення, акта або дії НБУ не призупиняє їх виконання, фактично позбавляючи суд права вжиття такого заходу забезпечення адміністративного позову, як призупинення дії рішення НБУ. Усе це не дає змоги досягти балансу інтересів між державою та учасниками ринків фінансових послуг, зазначають в ОУФР.

Источник:  Iнтерфакс-Україна
URL новости:  https://ua.interfax.com.ua/news/economic/734531.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес