На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Виступ Вячеслава Черняховського на прес-конференції учасників страхового брокерства в Україні

Версия для печати Версия для печати
08.11.2021 

Генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський виступив на прес-конференції учасників страхового брокерства в Україні на тему "Чи потрібне страхове брокерство національному страховому ринку?".

Він навів показники, що характеризують стан посередницької діяльності у страхуванні в різних європейських країнах: в 2019 р. в цьому секторі було задіяно в ролі штатних співробітників 945 тис. осіб. При цьому загалом в Європі працювало ще близько 1,1 млн. посередників, враховуючи брокерів, агентів, банківське страхування тощо.

В Україні за останні десять років кількість страхових брокерів залишалась практично незмінною, що свідчить про низьку привабливість цього виду діяльності. Вячеслав Черняховський звернув увагу, що для розширення брокерської діяльності необхідно змінити норми законодавства таким чином, щоб брокери мало право отримувати винагороду (комісію) як від страхувальника, так і безпосередньо від страховика при врахуванні можливого конфлікту інтересів. На відповідній модернізації законодавства представники ринку та Асоціації "Страховий бізнес" наполягають з 2012 р., і зараз норма знайшла відображення у новому законопроєкті "Про страхування".

"Також дуже важливо вибудовувати конструктивну, чесну взаємодію між брокером та страховиком", – зауважує Вячеслав Черняховський.

Серед важливих кроків, що сприятимуть розвитку страхового посередництва генеральний директор Асоціації також назвав необхідність встановлення рівня кваліфікації посередників та постійного підтримання його шляхом навчання, участі у семінарах, форумах тощо.

Відхід від сталого європейського принципу "один агент співпрацює за одним видом страхування лише з одним страховиком" може призвести до неможливості страхової компанії контролювати та нести повну відповідальність перед споживачем за роботу свого агента. При цьому спроба впровадження у законопроєкті необмежених можливостей для субагентів призведе до ситуації, коли субагент матиме право фактично працювати як брокер (укладати договори з декількома страховими компаніями за одним видом страхування), не маючи відповідної кваліфікації, не дотримуючись тих вимог, яких мають дотримуватись брокери, а страховик продовжить нести відповідальність за дії таких субагентів, хоча може навіть не здогадуватися про їх існування.

"Як Асоціація, що представляє інтереси страхових компаній, ми виступимо проти такого підходу, бо він несе ризики для страховиків. Тому що в проектах нормативних актів помилки посередників кваліфікуються як помилки страховика, і можуть тягти за собою відповідні штрафні санкції до нього, аж до позбавлення ліцензії. Так вбачає ситуацію регулятор, не розмежовуючи, на жаль, помилки за ступенем їх суттєвості".

Також Вячеслав Черняховський заявив, що спроба нормами нового закону "Про страхування" запровадити одразу принципи Директиви "Про страхову дистрибуцію (IDD) від 2016 р., коли в Україні ще не імплементовано положення попередньої директиви "Про посередництво у страхуванні" 2002 р., призведе до ситуації, що така важлива частка страхового рику як страхове брокерство у Україні і надалі не буде розвиватись.

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес