На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

В Україні ввели обов’язкове страхування журналістів, але експерти неоднозначно оцінили цю ініціативу

Версия для печати Версия для печати
12.07.2022 

Верховна Рада запровадила обов’язкове страхування журналістів. Відповідний законопроєкт №7367 був остаточно прийнятий парламентом 8 липня 2022 р.

Експерти ринку неоднозначно оцінили ініціативу парламентаріїв. "Сам факт того, що держава вважає за потрібне надати страховий захист журналістам, є дуже позитивним, бо це небезпечна професія, і не лише за умов війни. Але найгірше, що можна було зробити для реального запровадження страхового захисту – це прийняти декларативне рішення щодо необхідності впровадження нового обов’язкового виду страхування, як це було зроблено законопроєктом 7367", – коментує генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський.

Він зазначає, що для того, аби закон запрацював, в ньому необхідно було чітко визначити страхові суми, строки страхування, від яких саме ризиків страхується журналіст, в яких випадках здійснюються страхові виплати та порядок розрахунку їх розміру, винятки із страхового покриття.

"Замість реального вирішення проблеми парламент просто переклав її на Кабмін та Національний банк, не визначивши їм чітких цілей, термінів та умов виконання цієї норми. В результаті держава отримає ще один оголошений, але фактично не працюючий вид обов’язкового страхування. Аналогічні ситуації вже були щодо відповідальності за пестициди (за 20 років цей вид страхування так і не запрацював) чи щодо гуманітарного розмінування. Держава має системно переглянути підхід до запровадження нових видів обов’язкового страхування, чітко визначаючи механізм їх запровадження та умови реалізації".

Деякі страхові компанії вже запровадили добровільні програми страхування журналістів, в тому числі і від воєнних ризиків.

На етапі обговорення ідеї та концепції запровадження обов’язкового страхування наше об’єднання чітко окреслило ключові кроки, які необхідно зробити для того щоб воно було дієвим механізмом захисту журналістів:

  1. Правильно визначити коло людей, які будуть застраховані за такими програмами. Окрім безпосередньо журналістів, це також мають бути всі члени виїзних команд ЗМI, знімальні екіпажі, в тому числі технічний персонал.
  2. Страхові програми повинні включати щонайменше три варіанти покриття:
    • Стандартне покриття, яке будуть захищені всі журналісти;
    • Стандартне покриття плюс розширені варіанти для тих медіа-працівників, які виїжджають по роботі до зон масового скупчення людей, протестів, страйків, стихійних лих, епідемій тощо;
    • Доповнення з максимальним покриттям ризику для тих, хто знаходиться у зоні активних бойових дій.
    • Новий законопроєкт 7367 передбачає обов’язкове страхування лише тих журналістів, що працюють безпосередньо в зоні бойових дій. Це є не лише несправедливим, але й економічно недоцільним – така мала кількість застрахованих (десятки або сотні осіб) не дає можливості страховикам зібрати обсяг премій, достатній для виплати навіть по одному страховому випадку.
  3. Необхідно встановити значний розмір страхових сум. Орієнтовно, не менше 150-200 мінімальних заробітних плат (1-1,3 млн. грн.). Це досить значний обсяг відповідальності, але декілька днів тому учасники нашого об’єднань обговорили перспективи створення внутрішнього страхового пулу, який можна використовувати в тому числі для перестрахування ризиків із страхування життя та здоров’я журналістів.
  4. Для впровадження нового виду обов’язкового страхування потрібно не лише змінити закон "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів", але й прийняти окрему постанову Кабміну, а страховикам – отримати окрему нову ліцензію від НБУ, що після прийняття НБУ 24 грудня 2021 року Положення Про ліцензування № 153 є досить непростою задачею, пов’язаною з наданням такої кількості документів, розрахунків та відомостей, що заради страхування декількох десятків та навіть сотень потенційних клієнтів-журналістів страховій компанії буде просто нецікаво.

    На жаль, з закону був вилучений абзац про необхідність дати відповідне доручення Кабінету міністрів розробити свою Постанову. Якщо ми не хочемо, щоб втілення в життя цього вважливого виду страхування розтяглось на тривалий (до року та більше) період, то необхідно ретельно опрацювати весь механізм та скоординувати роботу всіх державних органів.

  5. Моніторинг з боку держави дотримання обов’язковості укладання договорів страхування журналістів.
Источник:  Форіншурер
URL новости:  https://forinsurer.com/news/22/07/12/41477

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес