На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Страхування морських контейнерів розблокує експорт українських фруктів

Версия для печати Версия для печати
13.07.2023 

Згідно з оновленими офіційними статистичними даними, у 2022 році урожай плодів, ягід і горіхів в Україні склав 1995 тис. т, тобто на 11% менше, ніж у 2021 році. Попри російську військову агресію, безперервні бойові дії, ракетні обстріли об'єктів енергетичної та транспортної інфраструктури, переформатування звичних логістичних маршрутів і низку інших проблем, обсяги валового виробництва дозволили задовольнити потреби нашої країни у фруктах.

Торік урожай знизився за всіма основними групами плодово-ягідної продукції, однак більшість звично складали зерняткові культури (1281 тис. т), включаючи 1129 тис. т яблук і 146 тис. т груш.

Валовий збір кісточкових становив 483 тис. т, з яких:

  • 180 тис. т припало на вишні;
  • 169 тис. т – сливи;
  • 58 тис. т – черешні;
  • 50 тис. т – абрикоси.

Виробництво ягідних культур дорівнювало 123 тис. т (в т.ч. суниці та полуниці – 54 тис. т, малини й ожини – 34 тис. т, смородини – 25 тис. т), а горіхів – 108 тис. т.

Якщо говорити про промислові підприємства, то урожай яблук в них, на нашу думку, перевищив 500 тис. т (за даними державних статистичних джерел – лише 312 тис. т), однак більш точну цифру визначити складно.

Торік українські галузеві підприємства на 52% зменшили площі нових насаджень, заклавши 1175 га молодих садів, а саме 422 га горіхів, 301 га зерняткових, 227 га кісточкових та 225 га ягідників.

Зниження валових зборів різних фруктів та тривале блокування морських портів України стали основними наслідками війни, які 2022 року спричинили зниження виручки від експорту плодів і ягід на 15%, до $313 млн. Серед основних експортованих продуктів зростаюча динаміка кількісних і вартісних обсягів фіксувалась для яблук, однак вона пояснюється продажами за кордон ще в січні-лютому минулого року, коли мав місце пік збуту урожаю 2021 року за повного використання логістичних шляхів, включаючи море.

Тенденції нинішнього року значною мірою відображають процеси, що відбувались протягом 2022 року. Зростання собівартості виробництва призвело до збільшення цін – у січні-травні 2023 року індекс цін на фрукти в Україні становив 144,2% відносно аналогічного періоду минулого року. Це один із найвищих показників серед усіх продуктів харчування. За п'ять місяців поточного року експорт плодів, ягід і горіхів склав $82 млн, що на 38% менше, ніж рік тому.

Підсумковий урожай 2023 року залежатиме переважно від виробництва яблук, хоча холодна весна вже спричинила зменшення очікуваних обсягів кісточкових (черешні, персиків, абрикосів) та ягідних культур (полуниці). Хоча перебіг погодних умов влітку може вплинути на попередні прогнози, однак загалом пропозиція фруктів в Україні (1,5-1,8 млн т) повинна бути достатньою для задоволення потреб внутрішнього ринку як щодо обсягів, так і товарного асортименту. Підприємці певною мірою адаптувались до роботи в умовах війни, тому здатні забезпечити також необхідні постачання на зовнішні ринки.

Здорожчання логістичних витрат, зокрема контейнерних перевезень, є однією з основних причин, які будуть впливати на можливість потрапити на зовнішні ринки для українських фруктів. Здешевлення логістики, зокрема відновлення страхування морських контейнерів на території України, дозволить відновити експорт українських фруктів на далекі ринки споживання Тихоокеанського регіону й Африки. Це дозволить виробникам зберегти мінімальну рентабельність виробництва в умовах війни.

Источник:  AgroPortal
URL новости:  https://agroportal.ua/blogs/strahuvannya-morskih-konteyneriv-rozblokuye-eksport-ukrajinskih-fruktiv

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес