На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Оновлено правила застосування заходів впливу на ринках небанківських фінансових послуг та здійснення тимчасової адміністрації

Версия для печати Версия для печати
27.12.2023 

Національний банк України оновив нормативно-правові акти про застосування заходів впливу, раннього втручання та коригувальних заходів на ринках небанківських фінансових послуг, а також про здійснення тимчасової адміністрації страховика та кредитної спілки.

Відповідні положення розроблені з метою імплементації вимог Законів України "Про фінансові послуги та фінансові компанії", "Про страхування" та "Про кредитні спілки" і набирають чинності разом із введенням в дію зазначених законів з 01 січня 2024 року.

Положення про застосування заходів впливу, заходів раннього втручання, коригувальних заходів на ринках небанківських фінансових послуг урегульовує низку питань нагляду за ринком небанківських фінансових послуг, зокрема:

  • перелік ознак ризикової діяльності, в разі встановлення яких Національний банк матиме право застосувати заходи впливу; 
  • перелік ознак систематичного, повторного та триваючого порушення;
  • порядок оприлюднення інформації про вжиті Національним банком заходи;
  • порядок участі в розгляді питання щодо застосування заходів впливу НБУ до осіб, стосовно яких має бути прийняте відповідне рішення (представників таких осіб);
  • вимоги до оформлення та подання документів до Національного банку в межах процедури застосування заходів.

Положення про застосування заходів впливу, заходів раннього втручання, коригувальних заходів на ринках небанківських фінансових послуг затверджене постановою Правління Національного банку України від 25 грудня 2023 року №183.

У Положенні про порядок призначення, здійснення та припинення тимчасової адміністрації страховика, кредитної спілки визначено:

  • перелік функцій, повноважень та прав тимчасової адміністрації страховика, кредитної спілки;
  • порядок визначення складу тимчасової адміністрації;
  • процедуру прийняття рішення про дострокове припинення повноважень тимчасового адміністратора;
  • порядок припинення діяльності тимчасової адміністрації та звітування про виконання завдань.

Положення про порядок призначення, здійснення та припинення тимчасової адміністрації страховика, кредитної спілки затверджене постановою Правління Національного банку України від 23 грудня 2023 року №178.

Зміни до Положення про сертифікацію осіб на право здійснення тимчасової адміністрації небанківської фінансової установи визначають порядок та умови отримання сертифіката Національного банку на право здійснення тимчасової адміністрації небанківської фінансової установи та встановлюють кваліфікаційні вимоги до осіб, які можуть призначатися для виконання цих функцій. Зокрема, визначено вимоги до бездоганної ділової репутації заявника, умови визнання Національним банком репутації заявника небездоганною та порядок оскарження такого рішення.

Зміни до Положення про сертифікацію осіб на право здійснення тимчасової адміністрації небанківської фінансової установи затверджено постановою Правління Національного банку України від 23 грудня 2023 року №177.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/onovleno-pravila-zastosuvannya-zahodiv-vplivu-na-rinkah-nebankivskih-finansovih-poslug-ta-zdiysnennya-timchasovoyi-administratsiyi

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес