На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Триває наближення вітчизняного ринку страхування до стандартів ЄС

Версия для печати Версия для печати
28.12.2023 

Національний банк України оновив низку нормативно-правових актів щодо реєстрації та діяльності учасників страхового ринку з метою імплементації вимог Законів України "Про фінансові послуги та фінансові компанії" та "Про страхування", які вводяться в дію з 01 січня 2024 року.

Новими законами перезавантажується регулювання ринку небанківських фінансових послуг відповідно до норм Європейського Союзу для підвищення його стійкості, зокрема: впровадження ризик-орієнтованого нагляду, посилення захисту прав споживачів, упровадження чітких вимог до організації системи корпоративного управління і внутрішнього контролю. Водночас можливості небанківських фінансових компаній розширюються завдяки вдосконаленню правил ліцензування.

  • Положення про характеристики та класифікаційні ознаки класів страхування, особливості здійснення діяльності зі страхування та укладання договорів за класами страхування, затверджене постановою Правління НБУ від 25 грудня 2023 року №182, визначає перехід від видів страхування до класів та переоформлення чинних ліцензій страховиків, а також встановлює вимоги до укладання і виконання договорів страхування залежно від групи класів страхування.
  • Положення про вимоги до системи управління страховика, затверджене постановою Правління НБУ від 27 грудня 2023 року №194, визначає особливості побудови системи управління страховиками та системи внутрішнього контролю відповідно до моделі трьох ліній захисту залежності від значимості страховика.
  • Положення про авторизацію осіб, які мають право здійснювати актуарну діяльність у сфері страхування, та осіб, які можуть виконувати обов’язки відповідального актуарія, затверджене постановою Правління НБУ від 25.12.2023 №187, визначає кваліфікаційні вимоги до актуаріїв, які є ключовими особами страховика, та порядок ведення Національним банком реєстру актуаріїв.
  • Положення про порядок та умови укладення договору страхування відповідальності суб’єкта аудиторської діяльності перед третіми особами, затверджене постановою Правління НБУ від 20 грудня 2023 року №168, визначає умови укладення договору страхування  відповідальності суб’єкта аудиторської діяльності, який проводить аудит фінансової звітності, перед третіми особами, обов’язковість укладення якого визначено Законом України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».
  • Положення про добровільний вихід з ринку страховика та передачу страховиком страхового портфеля, затверджене постановою Правління НБУ від 25 грудня 2023 року №184, визначає умови та особливості виходу страховика з ринку за рішенням власників, процедури отримання відповідного дозволу Національного банку, анулювання ліцензії та ліквідації.

Водночас втрачає чинність низка нормативно-правових актів Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України / Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (постанова Правління НБУ від 25 грудня 2023 року №185), а також втрачають чинність і змінюються деякі  нормативно-правові акти Національного банку (постанова Правління НБУ від 25 грудня 2023 року №186).

Нові вимоги наберуть чинності з 01 січня 2024 року, водночас для страховиків передбачено перехідний період для приведення своєї діяльності у відповідність до нових вимог до 30 червня 2024 року.

Вимоги про віднесення страховиків до категорії значимих за встановленими Національним банком критеріями наберуть чинності з 01 січня 2026 року.

Актуарії з чинним свідоцтвом про відповідність кваліфікаційним вимогам матимуть два роки для реєстрації за новим порядком, в іншому разі свідоцтво вважатиметься анульованим.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/trivaye-nablijennya-vitchiznyanogo-rinku-strahuvannya-do-standartiv-yes

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес