На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

НБУ підбив підсумки діяльності небанківських фінансових установ за 2023 рік

Версия для печати Версия для печати
01.04.2024 

І що зміниться для фінсектору 2024 року. Інфографіка

НБУ підбив підсумки діяльності небанківських фінансових установ за 2023 рік та оприлюднив огляд небанківського сектору. Таке запізнення з публікацією даних пов'язане з тим, що НБУ збирає звітність щодо багатьох сегментів фінринку, що потребує чимало часу. Тому підсумки роботи страховиків, кредитних спілок та інших установ з'являються із затримкою приблизно у квартал. Mind вивчив цей звіт, щоб дізнатися, які тренди найяскравіше проявилися на небанківському ринку торік.

Загальна картина має такий вигляд. Страхові та фінансові компанії протягом 2023 року наростили обсяги бізнесу (якщо порівнювати з 2022 роком). Активи страховиків за 2023 рік зросли на 5,7%, фінкомпаній – на 2,7%. Водночас бізнес кредитних спілок і ломбардів продовжує стискатись: активи цих сегментів у 2023 році скоротилися на 2% та 6,2% відповідно.

Загалом кількість учасників небанківського сектору продовжує скорочуватися. За 2023 рік із ринку пішло (добровільно або примусово) 27 страховиків, 29 кредитних спілок, 201 фінкомпанія та 4 ломбарди. Протягом 2022–2023 років небанківський сектор втратив 677 учасників.

Що відбувалося у 2023 році на страховому ринку? Протягом 2023 року обсяг активів ризикових страховиків зріс на 1% – до 50,2 млрд грн, активи компаній зі страхування життя збільшилися на 17% – до 24,1 млрд грн. Обсяг премій із ризикових видів за 2023 рік зріс на 16,3% – до 11,3 млрд грн, премій зі страхування життя – на 22%, до 1,6 млрд грн.

Протягом 2023 року премії з моторного страхування зросли на 15%. Щоправда, у IV кварталі 2023 року було зафіксовано незначне (на 3%) падіння премій через скорочення попиту на поліси "Зеленої картки". За оцінками НБУ, пік зростання популярності цього продукту серед українських біженців, які масово виїжджали за кордон 2022 року, ймовірно, вже пройдено. Також на 40% за рік зросли валові премії зі страхування майна та вогневих ризиків. Продовжує відновлюватись і добровільне медстрахування: приріст цього сегменту 2023 року становив 17,6%.

За обсягами виплат, які здійснили страхові компанії у 2023 році, лідирують КАСКО, "автоцивілка", ДМС, страхування життя та "Зелена картка".

Нацбанк констатує, що 2023 року ризикові страховики були операційно прибутковими: їхній прибуток сягнув 1,9 млрд грн, що забезпечило рентабельність капіталу на рівні 10%. Страховики життя завершили рік із прибутком 0,5 млрд грн пори операційну збитковість. Рентабельність їхнього капіталу становила 19%.

Як 2023 рік пережили фінансові компанії? За обсягом активів фінкомпанії (у тому числі структури, що надають послуги лізингу) посідають на ринку друге місце після банків.

За даними НБУ, відхід кількох фінансових компаній призвів до того, що у IV кварталі 2023 року активи цього сегменту скоротилися на 1%. Хоча в річному вимірі активи фінкомпаній все ж таки зросли.

Обсяги всіх видів послуг фінансових компаній, за винятком кредитів, зменшилися. За весь 2023 рік фінкомпанії надали на 70% більше позик населенню, ніж 2022 року (це переважно мікрокредити без застави). Але це все ще на 40% менше, ніж у 2021 році. Істотно скоротилися операції лізингу. Лише за IV квартал 2023 року їхній обсяг зменшився на 18%.

Взагалі кредити в цьому сегменті ринку посідають далеко не перше місце. Найбільший обсяг серед послуг, які надають фінкомпанії, припадає на обмін валют (майже 60% цього ринку), на другому місці – грошові перекази (25%), на третьому – кредити (11%), на четвертому – факторинг (5,4%).

Втім за підсумками 2023 року фінансові компанії все одно одержали прибуток у розмірі 8,5 млрд грн. З цієї суми більш ніж половину заробила державна компанія "Укрфінжитло" – оператор іпотечної програми "єОселя".

Що відбувається з кредитними спілками та ломбардами? За мірками фінансового ринку, сегменти кредитних спілок і ломбардів – найменші. Їхні активи становлять 0,4% та 1,2% відповідно в загальному обсязі активів небанківського сектору.

Як констатує НБУ, обсяг нових кредитів, які видали кредитні спілки, зменшився на 2% за IV квартал 2023 року через зниження обсягу всіх позик, окрім бізнес-кредитів. Це призвело до скорочення кредитного портфелю проти III кварталу 2023 року на 3,5% і на 2% – проти 2022 року. У структурі виданих кредитними спілками позик переважають кредити на споживчі цілі, їхня частка перевищує 50%.

Частка прострочених більш ніж на 90 днів кредитів (NPL) до кінця 2023 року скоротилася до 26%. Для порівняння: роком раніше частка NPL становила 32%.

Найгірша ситуація у ломбардів. Обсяги активів і кредитів скорочуються, процентні доходи падають. На прибуток цей сегмент зміг вийти лише тому, що скоротилися адміністративні витрати.

Кредитний портфель ломбардів на кінець 2023 року становив 3 млрд грн, що на 3,2% менше, ніж на кінець 2021 року. Власний капітал ломбардів за 2022–2023 роки зменшився майже на 20% – до 1,3 млрд грн. Якщо оцінювати структуру кредитного портфелю ломбардів, то переважна більшість позик видана під заставу ювелірних виробів, коштовностей і побутової техніки.

Короткі прогнози для небанківського сектору. Розвиток фінсектору протягом 2024 року буде зумовлений переважно законодавчими та нормативно-правовими змінами, спрямованими на посилення нагляду й підвищення надійності учасників ринку.

Зокрема, НБУ відзначає такі маркери для небанківського сектору:

  • У листопаді 2023 року було ухвалено низку змін до законодавства про мікрокредитування. Згідно з ними, граничний розмір процентних ставок за мікрокредитами не може перевищувати 1% на день, а НБУ набув право встановлювати вимоги щодо оцінки кредитоспроможності позичальника.
  • Із середини 2024 року розшириться коло учасників Кредитного реєстру НБУ. Крім банків і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, до нього вноситимуть дані фінансові компанії та кредитні спілки. Це сприятиме більш виваженому кредитуванню.
  • Страховики розпочали 2024 рік із проведення оцінки якості активів. За результатами 2023 року аудиторські звіти страхових компаній будуть доповнені детальною інформацією щодо активів та аналізом їхньої якості. Такий додатковий звіт страховики мають надати НБУ до 30 червня 2024 року.
  • Продовжується перехід страховиків, кредитних спілок і фінкомпаній на нові вимоги, які прописані в законах "Про страхування", "Про кредитні спілки", "Про фінансові послуги та фінансові компанії". Зокрема, НБУ вже затвердив оновлені нормативно-правові акти, які на думку Нацбанку мають забезпечити стабільність і сталий розвиток небанківського фінринку.
Источник:  MIND
URL новости:  https://mind.ua/publications/20271566-avtostrahuvannya-zrostae-mikrokrediti-nazdoganyayut-2021-rik-a-biznes-lombardiv-zduvaetsya-shcho-shche-ko

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес