На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Бізнес відновив позитивні оцінки своєї діяльності — підсумки опитування підприємств у березні

Версия для печати Версия для печати
01.04.2024 

У березні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності після п’яти місяців поспіль негативних очікувань. Поліпшенню настроїв респондентів усіх секторів сприяли нарощення морських і залізничних перевезень, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, низькі інфляційні очікування та сезонне пожвавлення ділової активності.  Водночас стримуючими чинниками залишаються посилення обстрілів критично важливих об’єктів, ризик недостатності міжнародного фінансування та блокада західного кордону.

Про це свідчить IОДА, який Національний банк розраховує щомісяця, за виключенням вимушеної перерви в березні – травні 2022 року. У березні 2024 року ІОДА зріс до 52.0 з 47.5 у лютому, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів).

Підприємства торгівлі залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів: другий місяць поспіль вони позитивно оцінили результати своєї діяльності завдяки нарощенню морських і залізничних перевезень, сповільненню інфляції та сталому споживчому попиту: секторальний індекс у березні зріс до 55.1 з 50.1 у лютому. Торговельні компанії були налаштовані на подальше збільшення обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу, а також посилили позитивні оцінки щодо збільшення запасів/залишків товарів для продажу. Респонденти прогнозували зростання вартості товарів, закуплених для продажу, та зберегли оцінки щодо зменшення торговельної маржі.

Підприємства промисловості позитивно оцінили результати своєї діяльності на найближчу перспективу, зважаючи на сталий споживчий попит, стійку ситуацію на валютному ринку та низькі  інфляційні очікування: секторальний індекс у березні становив 51.0 (у лютому – 48.3). Респонденти були оптимістично налаштовані щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних. Оцінки щодо зменшення обсягів незавершеного виробництва впритул наблизилися до нейтрального рівня, щодо залишків готової продукції – уперше за три місяці поліпшилися до позитивного рівня. Одночасно промисловці пом’якшили негативні оцінки щодо запасів сировини та матеріалів.

Підприємства будівництва суттєво поліпшили оцінки економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та сприятливі погодні умови: секторальний індекс становив 53.5 порівняно з 43.7 у лютому. Респонденти очікували на зростання обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів, а також прогнозували  збільшення закупівлі послуг підрядників, незважаючи на збереження негативних оцінок щодо їх доступності та вартості.

Підприємства сфери послуг уперше з жовтня 2021 року надали оптимістичні оцінки щодо своїх економічних перспектив завдяки налагодженню логістичних ланцюгів та пожвавленню попиту: секторальний індекс становив 50.6 порівняно з 45.3 у лютому. На відміну від попередніх місяців респонденти очікували на зростання обсягів нових замовлень, наданих послуг, а також послуг у процесі виконання.

На тлі посилення темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів, що беруть участь в опитуванні, очікували на подальше здорожчання власної продукції / послуг.

Оцінки щодо зайнятості дещо поліпшилися, але залишилися неоднорідними. Якщо керівники підприємств будівництва та торгівлі були налаштовані на незначне збільшення чисельності працівників, то респонденти промисловості та сфери послуг продовжували очікувати скорочення персоналу.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/biznes-vidnoviv-pozitivni-otsinki-svoyeyi-diyalnosti--pidsumki-opituvannya-pidpriyemstv-u-berezni

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес