На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

НБУ оцінив стан страхового ринку та оголосив про завершення роботи над законом про страхування воєнних ризиків

Версия для печати Версия для печати
19.09.2024 

Голова НБУ Андрій Пишний разом із заступником Дмитром Олійником та директорами профільних департаментів провели щоквартальну зустріч з представниками страхового ринку.

Голова НБУ поділився підсумками місії МВФ. Також обговорили оцінку стану страхового ринку, законопроєкт про страхування воєнних ризиків, особливості підписання договору "автоцивілки" кваліфікованим електронним підписом страховика або його уповноваженого посередника.

Страхування воєнних ризиків

Робота з підготовки законопроєкту про страхування воєнних ризиків фактично завершена – він вже схвалений Радою з фінансової стабільності. Документ буде надано до обговорення з міжнародними партнерами, бізнес-спільнотою та страховиками вже найближчим часом. Зокрема, попередньо на кінець вересня заплановане обговорення з низкою асоціацій страхового бізнесу та учасників фінансового ринку.

"Закон про страхування воєнних ризиків буде передано до парламенту вже цього року, – сказав Андрій Пишний. – Важливо, щоб у 2025 році Україна мала стійку інституційну основу для розвитку цього напряму, що посилить не лише страховий ринок, але й економіку країни в цілому. Це створить додатковий захист для роботи бізнесу".

Аналіз страхового ринку

Дмитро Олійник поділився результатами аналізу виконання страховиками вимог до платоспроможності. Компанії зобов’язані на постійній основі забезпечувати дотримання вимог до капіталу платоспроможності та до мінімального капіталу. На сьогодні більшість страховиків виконують такі вимоги і є платоспроможними компаніями. У разі порушення цих вимог страховик складає план відновлення / фінансування діяльності і подає його до НБУ. Наразі Національним банком погоджено 10 планів страховиків, щодо виконання яких вони звітують на постійній основі.

"Можемо зробити висновок, що частина компаній зможуть виконати вимоги до платоспроможності, частина – добровільно вийде з ринку, до інших – у нас є питання щодо доопрацювання поданих планів, тому такі компанії мають провести роботу та здійснити певні заходи, щоб продовжити діяльність. Водночас, попри зменшення кількості страховиків, ми бачимо, як зростає якість ринку – страхові премії збільшуються, поліпшується ситуація з якістю активів страховиків", – сказав заступник Голови НБУ.

Він також відзначив високий рівень звітної дисципліни страховиків та вчасне подання звітності страховиками за новими правилами, а також активне впровадження вимог оновлених нормативно-правових актів. Процес зі збільшення прозорості страхового ринку майже завершився, водночас щодо кількох страховиків триває опрацювання даних. Водночас якість розкриття інформації у звітності все ще залишається незадовільною – робота над підвищенням чистоти та достовірності звітної інформації страховиків наразі є одним із поточних напрямів роботи Національного банку.

Отже, НБУ до кінця 2024 року очікує на повноцінне приведення страховиками своєї діяльності до вимог нового законодавства. Насамперед у частині платоспроможності, розкриття інформації та належного функціонування системи управління страховика, а страховий ринок продовжить консолідуватися на основі дотримання зазначених вимог.

Особливості підписання договору "автоцивілки" КЕП страховика

Обговорили нюанси впровадження вимоги проєкту нормативно-правового акта щодо підписання договору страхування "автоцивілки" кваліфікованим електронним підписом страховика або страхового посередника. НБУ готовий продовжити обговорення цих вимог із ринком, щоб знайти прийнятний варіант, який дасть змогу технічно реалізувати цю ідею і водночас посилить захист споживачів та поліпшить умови їх обслуговування.

"Щоквартальна зустріч зі страховим ринком – це можливість бути в активному діалозі з його учасниками. Радий, що маємо таку тісну співпрацю, яка дає змогу регулятору та ринку спільно еволюціонувати. Впевнений, що разом ми знайдемо шляхи, щоб ринок страхування став ще потужнішим та успішним", – наголосив в кінці розмови Андрій Пишний.

Джерело:  Сторінка НБУ в Facebook
URL новини:  https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine/posts/pfbid04AaJoP9GFci7GaY8Kxru1LEnSnHY5kdb6voQZst5kWSCHZUygPJCBo4NVPXXCuuUl

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес