На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Національний банк зобов’язав шість страхових компаній усунути порушення нормативів

Версия для печати Версия для печати
16.04.2021 

Національний банк України прийняв рішення застосувати до шести страхових компаній захід впливу у вигляді зобов'язання вжити заходів для усунення порушення нормативу платоспроможності та достатності капіталу та деяких інших нормативів.

Таке рішення ухвалив Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг (далі – Комітет) на засіданні 16 квітня 2021 року. 

Комітет провів перше засідання, на якому розглянув акти за порушення страховиками обов’язкових нормативів у 2020 році. Загалом на початку березня акти про правопорушення були складені щодо 46 компаній за результатами безвиїзного нагляду за страховими компаніями у II півріччі 2020 року. 

За результатами розгляду першої частини актів вирішено застосувати захід впливу до шести компаній:

  • ПРАТ СК "АРМА" (код ЄДРПОУ 21265671);
  • ТДВ "СК "ВIП-КАПIТАЛ" (код ЄДРПОУ 35533505);
  • ТДВ "СК "ГЕШТАЛЬТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 42801912);
  • ПрАТ СК "МОНОМАХ" (код ЄДРПОУ  19363702);
  • ПрАТ "СК "САН ЛАЙФ" (код ЄДРПОУ 21538028);
  • ПрАТ "СК "ТРАНСМАГIСТРАЛЬ", (код ЄДРПОУ 31630408).  

Всі шість страховиків є невеликими, обсяг страхових премій кожного з них у 2020 році був від 4 млн грн до 20 млн грн. Скарги на дії зазначених страховиків до Національного банку не надходили.

П’ять з шести зазначених компаній порушують тільки норматив платоспроможності та достатності капіталу, але при цьому дотримувались вимог щодо покриття страхових резервів прийнятними активами. Один страховик порушує вимоги щодо покриття резервів. Зазначені компанії не усунули повністю порушення станом на 31 грудня 2020 року та не надали до Національного банку інформацію щодо самостійного усунення всіх порушень до застосування заходу впливу.

Зазначимо, що п’ять з шести зазначених компаній (окрім ПРАТ СК "АРМА") неодноразово допускали аналогічні порушення нормативів протягом календарного року, зокрема за перше півріччя 2020 року. 

Вибір зазначеного заходу впливу ґрунтувався на аналізі наданої страховиками інформації в частині заходів, які плануються ними для усунення порушення, причин, які призвели до погіршення фінансового стану та наслідків такого порушення як для самої компанії, так і для її споживачів. 

Національний банк надав п’яти страховикам (окрім ПрАТ СК "МОНОМАХ") можливість у строк до 31 травня 2021 року вжити заходів для усунення порушення та подати регулятору звіт про їхнє усунення і засвідчені у належний спосіб документи, які це підтверджують. ПрАТ СК "МОНОМАХ" матиме час на усунення порушень до 30 червня 2021 року. 

У випадку неусунення порушення у строк – до компаній будуть застосовуватись інші заходи впливу. Також страховики мають право подовжити строк на усунення вчинених порушень, якщо завчасно нададуть обґрунтовані та документально підтверджені клопотання.

Рішення про застосування заходів впливу набуває чинності 17 квітня 2021 року. 

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-zobovyazav-shist-strahovih-kompaniy-usunuti-porushennya-normativiv

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес