На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

У 2021 році перевірено понад 1900 небанківських фінансових установ та застосовано 447 заходів впливу

Версия для печати Версия для печати
09.02.2022 

У 2021 році Національний банк України перевірив понад 1900 фінансових установ, здійснюючи безвиїзний нагляд за небанківськими фінансовими установами. У центрі уваги регулятора – дотримання фінустановами нормативів та виявлення ризиків, які можуть негативно впливати на стан ринку небанківських фінансових послуг.

За результатами безвиїзних перевірок виявлено 721 правопорушення. Понад половини з них (392) – ненадання або несвоєчасне подання звітності та звітів незалежного аудитора, а також надання недостовірної інформації. Більше третини порушень (232) – невиконання обов’язкових нормативів. Найбільше порушників зафіксовано серед фінансових компаній – 288 порушень упродовж року. Водночас серед страховиків – 218 порушників, кредитних спілок – 131, ломбардів – 72 та лізингодавців – 12.

У багатьох випадках (20%) порушення були усунуті компаніями самостійно до моменту застосування заходів впливу. До решти  порушників довелося застосувати заходи впливу – від штрафів до тимчасового зупинення дії та анулювання ліцензій. Загалом у межах безвиїзного нагляду впродовж 2021 року застосовано 447 заходів впливу – 156 до фінансових компаній, 130 до страхових компаній, 94 до кредитних спілок, 60 до ломбардів та 7 до лізингодавців. 

Найпоширенішим заходом впливу у 2021 році стало тимчасове зупинення дії ліцензії. Цей захід впливу було застосовано 143 рази. Повністю усунули порушення та поновили свої ліцензії 3 кредитні спілки та 23 фінансові компанії та ломбарди. Серед страховиків та лізингодавців випадків відновлення дії зупинених ліцензій не було.

Упродовж року ринок добровільно залишали компанії, які не вели активної діяльності. Водночас досить багато небанківських фінансових установ залишали ринок завдяки наглядовим діям Національного банку. Так, захід впливу у вигляді анулювання ліцензії за рік було застосовано до 81 учасника ринку, серед яких 6 страхових компаній, 13 кредитних спілок, 43 фінансові компанії, 16 ломбардів та 3 лізингодавці.

У результаті на кінець 2021 року працювало 155 страхових компаній, 278 кредитних спілок, 935 фінансових компаній, 261 ломбард та 137 лізингодавців без статусу фінансової установи.

Такий захід впливу, як штрафні санкції застосовувався переважно до страхових компаній та кредитних спілок (68 та 22 відповідно). 

Результати безвиїзного нагляду щодо фінансового стану, якості активів та достатності капіталу суб’єктів нагляду стали підставами для 48 позапланових інспекційних перевірок. Зокрема, за фактом виявлення погіршення фінансового стану, недотримання нормативів, неподання звітності було перевірено 20 фінансових компаній, 15 страховиків та 8 кредитних спілок. Планові перевірки у 2021 році не проводилися через карантинні обмеження.

"Застосування заходів впливу – вимушений, але необхідний та дієвий крок для відновлення довіри до ринку небанківських фінансових послуг. Національний банк продовжить вживати всіх необхідних заходів для його оздоровлення. Ми переконані, що цей ринок має стати і буде стабільним, надійним та платоспроможним", – прокоментувала директор Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг Національного банку України Ольга Максимчук.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/u-2021-rotsi-perevireno-ponad-1900-nebankivskih-finansovih-ustanov-ta-zastosovano-447-zahodiv-vplivu

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес