На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Спрощено порядок ідентифікації та верифікації покупців військових облігацій та зупинено здійснення виїзних перевірок з фінмоніторингу на період дії воєнного стану

Версия для печати Версия для печати
24.03.2022 

Національний банк України винятково для покупців облігацій внутрішньої державної позики “Військові облігації” запровадив спрощений механізм ідентифікації та верифікації. Його застосування передбачено до  громадян України, які постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, а також громадян інших країн, крім громадян російської федерації та республіки білорусь.  

Регулятор також зупинив на період дії воєнного стану проведення планових та позапланових виїзних перевірок банків та небанківських установ щодо здійснення нагляду у сфері фінансового моніторингу, дотримання валютного та санкційного законодавства.

Iдентифікація та верифікація клієнтів для придбання ними військових облігацій

Перед відкриттям рахунку для придбання облігацій внутрішньої державної позики “Військові облігації” банки можуть використовувати нову спрощену модель ідентифікації та верифікації фізичної особи:

  • отримати копії документів засобами дистанційних систем обслуговування, електронної пошти із застосуванням кваліфікованого електронного підпису/удосконаленого електронного підпису, інших дистанційних каналів зв’язку в межах технічних можливостей банку;
  • підписати КЕП отримані копії документів;
  • здійснити відеозв’язок з клієнтом, отримати згоду клієнта на відеозв’язок та фотофіксацію, зробити під час відеозв’язку фото особи та фото особи з ідентифікаційним документом та зберігати запис відеозв’язку.

Усі інші заходи у сфері фінансового моніторингу здійснюються банками під час обслуговування клієнта, але до проведення фінансової операції з відшкодування номінальної вартості облігацій внутрішньої державної позики “Військові облігації” з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

Також підвищено ліміт для спрощених моделей верифікації з 40 тисяч гривень до 400 тисяч гривень на місяць.

Всі інші умови для спрощених моделей ідентифікації та верифікації залишилися без змін.

Зупинено проведення виїзних перевірок у сфері фінансового моніторингу, дотримання валютного та санкційного законодавства

Національний банк зупинив на період дії воєнного стану проведення планових та позапланових виїзних перевірок, які передбачені Положенням про порядок організації та здійснення нагляду у сфері фінансового моніторингу, валютного нагляду, нагляду з питань реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), затвердженим постановою Правління Національного банку України від 30 червня 2020 року № 90.

Національний банк на період дії воєнного стану здійснюватиме безвиїзний нагляд у сфері фінансового моніторингу, валютного нагляду, нагляду з питань реалізації та моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Відповідне рішення затверджено постановою Правління Національного банку України від 23 березня 2022 року № 60 “Про особливості виконання окремих вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, валютного нагляду, нагляду з питань реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) протягом дії воєнного стану”.

Постанова набирає чинності з 24 березня 2022 року та діє на період дії Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/sproscheno-poryadok-identifikatsiyi-ta-verifikatsiyi-pokuptsiv-viyskovih-obligatsiy-ta-zupineno-zdiysnennya-viyiznih-perevirok-z-finmonitoringu-na-period-diyi-voyennogo-stanu

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес