На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Національний банк України закликає FATF до виключення російської федерації з числа країн-членів та включення до "чорного списку FATF"

Версия для печати Версия для печати
14.10.2022 

Національний банк України звернувся до Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Force on Money Laundering – FATF) із закликом на наступному Пленарному засіданні FATF 18–21 жовтня 2022 року розглянути питання та прийняти рішення щодо:

  • виключення російської федерації з числа країн-членів FATF; 
  • звернення до регіональних органів за типом FATF з вимогою припинити членство рф та позбавити її статусу спостерігача в цих органах;
  • включення рф до "чорного списку FATF" (списку юрисдикцій із високим рівнем ризику, на які поширюється заклик до дії).

Про це йдеться у зверненні до FATF за підписом Голови Національного банку України Андрія Пишного.

Як зазначається у зверненні, ці рішення мають бути ухвалені у відповідь на порушення рф основоположних принципів міжнародного права, внаслідок яких виникли істотні загрози безпеці та цілісності фінансової системи світу. Дії рф прямо свідчать про порушення заборон фінансування тероризму та режиму нерозповсюдження зброї масового ураження. 

рф продовжує здійснювати безпрецедентну за своєю жорстокістю злочинну воєнну агресію проти України, її суверенітету та територіальної цілісності. Злочини рф – знищення критичної інфраструктури, ракетні та артилерійські обстріли житлових кварталів, навчальних та медичних закладів, пам’яток культури, терор цивільного населення, примусова депортація та численні катування цивільних осіб та військовослужбовців – вже призвели до тисяч людських жертв. рф продовжує геноцид українців, ядерним шантажем тримає в заручниках увесь світ, створила загрозу голоду в країнах Африки та Азії через блокування та руйнування інфраструктури українських портів, мінування та навмисні обстріли українських сільськогосподарських земель та знищення врожаю. Цивілізований світ не може залишатись осторонь цієї жахливої ситуації та мусить зробити все можливе для притягнення держави-терориста до відповідальності.

Фінансування військово-промислового комплексу рф, матеріального забезпечення військовослужбовців та найманців приватних військових компаній забезпечується не лише за рахунок бюджетних коштів, а й завдяки банківським установам росії, зокрема найбільшим російським банкам, більшість з яких перебувають у державній власності, а тому їх діяльність напряму управляється керівництвом рф. 

Фінансова система росії функціонує в умовах постійного впливу корупції, організованої злочинності, використання злочинних схем з метою відмивання злочинних доходів, зокрема із залученням банків інших держав. 

Сьогодні весь світ має беззаперечні докази, що чинний російський режим зневажає та порушує будь-які міжнародно визнані принципи та зобов’язання задля досягнення своїх злочинних цілей. Зокрема, про це було наголошено у спільній заяві лідерів країн Великої сімки від 11 жовтня 2022 року.  

Незважаючи на міжнародні санкції, рф продовжує співпрацювати з юрисдикціями, включеними до "чорного списку FATF", а також із терористичними організаціями.

Керівництво рф цілеспрямовано спотворює об’єктивну реальність, сподіваючись за допомогою цинічних маніпуляцій та формальних посилань на процедурні документи FATF, зімітувати виконання відповідних міжнародних стандартів.

У публічних заявах FATF від 4 березня 2022 року та від 17 червня 2022 року зазначено, що дії уряду рф суперечать основним принципам FATF і є грубим порушенням зобов’язань рф, взятих у межах членства в FATF.

Однак, рф досі зберігає свій вплив на діяльність FATF шляхом реалізації права на участь у засіданнях FATF, у тому числі вільного виступу на них, отримання доступу до всіх документів та їх коментування, а також вплив на FATF під час прийняття рішень щодо відповідності інших країн стандартам організації, зокрема призначення оцінювачів та обговорення взаємних оцінок. Також рф залишається членом Еґмонтської групи підрозділів фінансової розвідки та іншого регіонального органу за типом FATF – EAG.

Членство держави-терориста у FATF ставить під сумнів репутацію цієї організації, створеної на основі принципів міжнародного співробітництва та взаємної довіри. Неможливо вести діалог, заснований на довірі та взаємній повазі до міжнародного права та Стандартів FATF, з державою-терористом. Ведення діалогу можливе лише після того, як вона припинить фінансування тероризму та погрози щодо застосування зброї масового знищення. 

У цих умовах повне виключення рф із числа країн-членів FATF є найпринциповішим, найадекватнішим і найбільш вчасним кроком. Неприпустимим є затягування та зняття з порядку денного питання щодо внесення рф до "чорного списку FATF" шляхом використання формальних процедурних аргументів та інших можливостей. 

Національний банк високо цінує зусилля FATF із забезпечення цілісності та безпеки міжнародної фінансової системи, а також чітку позицію щодо засудження російського вторгнення в Україну і сподівається на подальші рішучі, потужні та чіткі кроки FATF, спрямовані на припинення державою-агресором та державою-терористом своїх злочинних дій.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-ukrayini-zaklikaye-fatf-do-viklyuchennya-rosiyskoyi-federatsiyi-z-chisla-krayin-chleniv-ta-vklyuchennya-do-chornogo-spisku-fatf

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес