На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Огляд небанківського фінсектору за III квартал 2022 року

Версия для печати Версия для печати
30.11.2022 

Діяльність надавачів небанківських фінансових послуг поволі відновлюється, говориться в огляді небанківського фінсектору за III квартал 2022 року

У III кварталі учасники ринку продемонстрували зростання основних фінансових послуг, попри скорочення кількості фінустанов. Зростали майже всі види наданих послуг, однак їх рівень залишається нижчим, ніж довоєнний.

Обсяги активів у різних сегментах ринку змінювалися за квартал неоднорідно, позитивну динаміку мали лише страховики. Тож частка НБФУ в загальних активах фінансового сектору, нагляд за якими здійснює НБУ, скоротилася на 0.4 в. п. до 11.9% станом на 1 жовтня.

Національний банк поновив низку регуляторних вимог до учасників ринку, зокрема щодо дотримання фінансових нормативів та строків подання звітності. Для продовження роботи учасникам ринку потрібно привести свою діяльність у відповідність до цих вимог.

У III кварталі 2022 року обсяг активів страховиків зріс на 7.5%, попри зменшення кількості компаній на ринку. Порівняно з II кварталом обсяг премій ризикового страхування зріс більше ніж на третину, виплат – на 22%.

Обсяг валових премій страховиків життя у III кварталі зріс більше ніж на чверть. Обсяг виплат зріс на 40% до попереднього кварталу і на 23% до III кварталу 2021 року. Обсяги страхових премій збільшилися за всіма видами страхування.

Коефіцієнти операційної ефективності страховиків дещо погіршилися через зростання резервів та витрат на ведення бізнесу.

Ризикові страховики отримали рекордний прибуток за дев’ять місяців року значною мірою завдяки курсовим переоцінкам. Страховики життя за результатами III кварталу отримали незначний позитивний фінансовий результат.

Станом на 1 жовтня 2022 року шість страховиків порушували хоча б один із нормативів платоспроможності та ризиковості операцій порівняно з 13 компаніями станом на 1 липня 2022 року.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/diyalnist-nadavachiv-nebankivskih-finansovih-poslug-povoli-vidnovlyuyetsya--oglyad-nebankivskogo-finsektoru-za-iii-kvartal-2022-roku

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес