На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Розпочинається імплементація директиви ЄС Solvency IІ щодо платоспроможності страховиків

Версия для печати Версия для печати
17.11.2023 

Національний банк пропонує до громадського обговорення проєкт Положення про встановлення вимог щодо забезпечення платоспроможності та інвестиційної діяльності страховика (далі – Положення).

Положення розроблене з метою забезпечення реалізації вимог Закону України “Про страхування” з урахуванням принципів Директиви 2009/138/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 25 листопада 2009 року про початок і ведення діяльності у сфері страхування і перестрахування та кращих європейських практик (Solvency IІ).

Положенням передбачено два головні блоки вимог:

  • перший блок – про забезпечення платоспроможності, яким, зокрема, встановлюється порядок розрахунку регулятивного капіталу та прийнятного регулятивного капіталу з урахуванням обмежень до складу та структури прийнятних активів для їх розрахунку, а також порядок розрахунку капіталу платоспроможності.

До 2027 року страховики застосовуватимуть спрощений підхід до розрахунку капіталу платоспроможності з урахуванням показників страхових премій, страхових виплат, технічних резервів тощо. Мінімальний капітал за спрощеним підходом для окремих категорій страховиків, зокрема life-страховиків та non-life-страховиків, із значними обсягами діяльності встановлено на рівні не менше 48 млн грн, для інших – 32 млн грн;

  • другий блок вимог Положення включає вимоги до інвестиційної діяльності страховика, в тому числі до активів для покриття технічних резервів та обмеження на інвестування.

Положення набере чинності з 01 січня 2024 року та передбачатиме шестимісячний термін для приведення страховиками своєї діяльності у відповідність до нових вимог. Після цієї дати за порушення вимог щодо платоспроможності Національний банк не застосовуватиме заходи впливу до страховиків у разі виконання планів відновлення діяльності та/або фінансування.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/rozpochinayetsya-implementatsiya-direktivi-yes-solvency-ii-schodo-platospromojnosti-strahovikiv

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес